Foto: Shutterstock
Izsalkums, tāpat kā daudzas citas sajūtas, var būt mānīgs. Lai tas tevi neapvestu ap stūri un tu neuzņemtu liekas kalorijas, ir svarīgi saprast, kad patiešām esi izsalkusi, bet kad tikai domā, ka esi. To iespējams izdarīt, uzdodot sev dažus vienkāršus jautājumus, kā arī izprotot iemeslus, kāpēc parādās maldinoša sajūta, ka vēlies paēst.

Izsalkums var parādīties ļoti dažādu iemeslu dēļ. "Health" norāda, ka to var izraisīt šķidruma trūkums organismā, un nereti, kad jūties izsalkusi, veselīgāk ir izdzert glāzi ūdens nekā ieturēt maltīti. Izsalkuma sajūtas rašanos var veicināt nepietiekams miegs vai slikta tā kvalitāte, kā arī pārāk daudz stresa.

Atceries, ka svarīga ir ne tikai maltīte kā tāda, bet arī tas, ko tu ēd. Ja neuzņemsi pietiekami daudz olbaltumvielu vai tauku, jutīsies izsalkusi. Cukuroti balto miltu izstrādājumi sāta sajūtu sniegs tikai uz īsu mirkli vai nesniegs vispār. Arī alkohols stimulē izsalkuma sajūtas veidošanos pat tad, kad jau esi paēdusi.

Izsalkums vai māns. Kā atšķirt?

Ja vēlies uzzināt, vai patiešām esi izsalkusi, "Women's Health" iesaka sev uzdot pāris vienkāršus jautājumus, kas palīdzēs saprast, kā rīkoties tad, kad sajūti vēlēšanos kaut ko notiesāt.

Vai dažu pēdējo stundu laikā tu esi ēdusi?

Stundu pēc brokastīm sajust izsalkumu – tā ir ļoti pazīstama sajūta daudziem cilvēkiem. Ja brokastīs uzņem visu nepieciešamo un tās ir veselīgas, tev izsalkumu vajadzētu sajust ne agrāk kā pēc divām vai trim stundām. Izvēlies brokastīm produktus, kuros ir daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu.

Vai tu esi viegli aizkaitināma?

Ja izsalkumu papildina aizkaitināmība, vēdera kurkstēšana un, iespējams, arī galvassāpes, ir pienācis laiks paēst. Šīs pazīmes liecina, ka tavam organismam patiešām nepieciešams ēdiens.

Vai glāze ūdens palīdz justies labāk?

Cilvēki bieži jauc slāpes ar izsalkumu. To dara pat tie, kas uzskata – šīs sajūtas nav iespējams savstarpēji sajaukt. Sajūtot izsalkumu, izdzer glāzi ūdens un nogaidi 10 minūtes. Ja joprojām vēlies paēst, dari to.

Vai tu esi ieplānojusi seriālu skatīšanos?

Ēšana un televīzijas skatīšanās bieži iet roku rokā. Ieslēdzot mīļāko seriālu, stiepšanās pēc kāda našķa var notikt automātiski. Centies atradināties no šī ieraduma, košļājot košļājamo gumiju vai aizstājot ēdienu ar kādu dzērienu, piemēram, tēju. Pēc laika sapratīsi, ka patiešām neesi izsalkusi, un ēšana, skatoties seriālus vai raidījumus, ir tikai reflekss, kas liek uzņemt nevajadzīgas kalorijas.

Vai esi droša, ka izsalkumu neizraisa stress?

Ēšana stresa situācijās vai tad, kad esi dusmīga, nav nekas neparasts. Pat ja ēdiens tev palīdz uz mirkli justies labāk, tas nemazinās stresu un nekā citādi tev nepalīdzēs. Ja jūties bēdīga, dusmīga vai satraukta un vienlaikus arī izsalkusi, nesniedzies pēc pirmā našķa, kas patrāpās pa rokai, bet labāk pamēģini veltīt piecas minūtes tam, lai atslābinātos un nomierinātos. Palīdzēs arī neliela pastaiga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!