Foto: Reuters/Scanpix

Jautājums: Man ir 52 gadi, izoperēta dzemde un viena olnīca. Esmu dzirdējusi, ka var lietot kontracepcijas līdzekļus veselības uzlabošanai un karstumu viļņu mazināšanai. Esmu izmēģinājusi dažādus hormonālos preparātus, bet, kad paiet 3 mēneši, tad karstumu viļņi klāt un tik ņemos svarā.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Iestājoties menopauzei, klimaktēriskais sindroms ar karstuma viļņiem, nakts svīšanām un dažādām citām veģetatīvām sūdzībām ir viens no traucējošākajiem periodiem sievietes dzīvē. Jo īpaši tādēļ, ka grūti vadāms, neparedzams un neplānojams. Hormonaizvietojošā terapija ir viens no veidiem, kā situāciju regulēt un pašsajūtu uzlabot.

Taču ņemot vērā vecuma īpatnības un terapijas riskus, mēs praktiski nekad šajā periodā nenozīmējam hormonālās kontracepcijas preparātus, bet gan izvēlamies speciāli šim periodam radītos hormonaizvietojošās terapijas līdzekļus. Tas nav gluži viens un tas pats. Ne reti, īpaši tajos gadījumos, kad menopauze iestājusies pēc ķirurģiskas operācijas, nevis dabīgi, terapijas piemeklēšana ir sarežģīts un laikietilpīgs pasākums. Taču ja vien pacients ir motivēts, kopā ar savu ārstu tas lielākajā daļā gadījumu tomēr izdodas. Bez tam papildus hormonālajiem preparātiem var lietot arī dažādus dabīgos līdzekļus, zāļu tējas un vitamīnus.

Ja ilgstoši neizdodas uzlabot pašsajūtu, iespējams, ka vajag veikt kādus papildus izmeklējumus - varbūt ir vēl kāda saslimšana, kas traucē sasniegt vēlamo rezultātu, piemēram, vairogdziedzera funkcijas traucējumi, SAS slimības, cukura diabēts, aknu vai aizkuņģa dziedzera patoloģijas. Konsultējieties ar savu ārstu!

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!