Saskaņā ar nesen veikto NVO "Veselības projekti Latvijai" pētījumu*, 60 % aptaujāto uzskata, ka neatkarīga informācija par zālēm Latvijā pieejama daļēji vai nav pieejama.

Lai veicinātu pacientu izglītotību un neatkarību,  "Veselības projekti Latvijai"  izdevusi informatīvo materiālu MED-SENSE ar pašu būtiskāko informāciju, kas jāzina saprātīgi domājošam cilvēkam par zālēm un to lietošanu.

"Lai arī buklets ir neliels "kabatas"  formāta  izdevums, tas ietver pamatzināšanas, kas palīdzēs cilvēkiem  neapmulst farmācijas reklāmas, ārstu aizņemtības vai pašu nesapratnes jūklī," saka ģimenes ārste  Ilze Aizsilniece, aicinot arī aptiekas, ārstniecības iestādes un institūcijas aktīvi izplatīt materiālu. Racionāla medikamentu lietošana nozīmē - pacientam piemēroti medikamenti, atbilstošās devās, pareizā laikā, par iespējami zemāko cenu. Neracionāli lietojot zāles, cilvēks var zaudēt laiku, līdzekļus un, galvenais - veselību.

MED-SENSE materiāls sastādīts balstoties uz neatkarīgu starptautisku veselības organizāciju praksi. MED-SENSE ietver informāciju par galvenajām zāļu grupām, ar kādu no tām pavisam noteikti ir saskāries ikviens no mums:  analģētiķiem, antibiotikām, kontraceptīviem, pretcaurejas līdzekļiem, trankvilizatoriem, zālēm pret klepu un iesnām, zālēm grūtniecības laikā. Sadaļā "12 jautājumi ārstam",  savukārt, lasāmi ieteicamie jautājumi, ko uzdot ārstam, lai saprastu zāļu iedarbību, lietošanu, alternatīvas. Piemēram,  jautājums: "Ja tās ir zāles ar kādas firmas dotu nosaukumu, vai nav pieejamas kādas lētākas ar šo pašu aktīvo vielu?" var palīdzēt pacientam izvēlēties nevis reklamētākās, bet tieši viņam ārstnieciski un arī finansiāli atbilstošākās zāles.

Pacientu tiesību nedēļā no 20. - 25.aprīlim MED-SENSE bukleti tiks izplatīti  interesentiem Saules aptiekā Rīgā, Brīvības ielā 68; materiālu jau šobrīd var lasīt "Veselības projekti Latvijai"  mājaslapā www.veselibasprojekti.lv , to  izdrukāt un izplatīt.

"Veselības projekti Latvijai" ir neatkarīga nevalstiska organizācija, starptautiskās organizācijas Health Action International biedrs. Organizācija Latvijā dibināta 2009.gada martā ar mērķi veicināt medikamentu racionālu un saprātīgu lietošanu un neatkarīgas informācijas pieejamību. "Veselības projekti Latvijai" dibinātāju vidū ir ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, RAKUS "Pacientu Ombuds" Valdes priekšsēdētāja Liene Šulce, lektore, Sociālo zinātņu doktorante Signe Mežinska u.c.

 *"Veselības projekti Latvijai" pētījums "Latvijas iedzīvotāju medikamentu lietošanas paradumi saaukstēšanās slimību gadījumos"  tika veikts Latvijā no 2009.gada oktobra līdz decembrim kvantitatīvas aptaujas veidā,  aptaujājot (sadarbībā ar SIA "TNS Latvija") 1700 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.  Datu analīzi veica Ieva Salmane - Kuļikovska, Signe Mežinska, RSU Sociālo zinātņu doktorantūra, sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes asoc. prof. Ritmu Runguli. Pētījuma dati tiks prezentēti Pacientu tiesību dienām veltītā konferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!