Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka sievietes un vīrieša reproduktīvā sistēma darbojas pēc dažādiem principiem, tomēr faktors, kas abiem dzimumiem ir kopīgs, ir laika ietekme uz mūsu auglību. Bioloģiskajam pulkstenim tikšķot, mazinās gan olšūnu, gan spermatozoīdu kvalitāte.

Šai sakarā, apkopojot ginekologu, endokrinologu un auglības speciālistu sniegtos komentārus interneta veselības žurnālam www.yourfertility.org.au, piedāvājam ieskatu, kā mainās sievietes un vīrieša auglība 20, 30, 40 un vairāk gadu vecumā, kā arī galvenās reproduktīvās sistēmas iespējamās problēmas, kam būtu jāpievērš uzmanība.

20 gadi

Foto: Shutterstock

Sieviete piedzimst ar vienu līdz diviem miljoniem olšūnu, savukārt 20 gadu vecumā to ir atlicis vien 100 līdz 200 tūkstošu, tomēr olšūnu kvalitāte joprojām ir ļoti augsta. Vīrieša sēkla savukārt mainās ik pa trīs mēnešiem, spermatozoīdiem nemitīgi atjaunojoties.

20 gadu vecumam tuvojoties 30 gadu slieksnim, sievietes auglība pamazām mazinās, tomēr iespējamība ieņemt mazuli joprojām saglabājas aptuveni 75 procentu līmenī. Vīriešu spermas kvalitāte šai vecumā nemainās, ja vien tiek piekopts veselīgs dzīvesveids. Aizraušanās ar alkoholiskajiem dzērieniem, smēķēšana un citi kaitīgie paradumi, kā arī apkārtējās vides piesārņojums sēklas kvalitāti mazina.

30 gadi

Foto: Shutterstock

Šai vecumā sievietes olšūnu daudzums un arī to kvalitāte likumsakarīgi ir samazinājusies. Tuvojoties 40 gadu slieksnim, iespējamība palikt stāvoklī gada griezumā sarūk līdz 54 procentiem, savukārt ievērojami palielinās spontānā aborta, kā arī augļa anomāliju risks.

Vīrieša sperma šai vecumā kļūst mazāk aktīva, kas samazina sievietes apaugļošanas spēju, kā arī spermatozoīdiem mazinās kvalitāte, palielinoties iespējamībai, ka pirms 40 gadu vecuma sliekšņa ieņemtais mazulis sirgs ar autismu vai šizofrēniju, liecina pētījumi.

40 un vairāk gadi

Foto: Shutterstock
Mazulim, kurš dzimis pēc 40 gadu vecuma iestāšanās palielinās iespējamība sirgt ar Dauna sindromu (statistika liecina, ka ar to slimo viens no 100 bērniem māmiņām, kuras bijušas 40 un vairāk gadus vecas). Savukārt pēc 45 gadu vecuma ieņemtie mazuļi (apaugļošanās iespējamība, protams, ir ļoti zema) slimo ar Dauna sindromu jau vienā no 30 gadījumiem.

Vīriešu spermu 40 un vairāk gados savukārt ietekmē hronisku slimību attīstīšanās, nieru vai aknu darbības traucējumi un citas veselības problēmas, kas "uzkrājušās" dzīves gaitā, rezumē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!