Foto: Shutterstock

Laika gaitā un ikdienas stresa ietekmē katrs no mums periodiski sastopas ar sāpēm. Ja esi pret medikamentu lietošanu to mazināšanai, tomēr nevēlies sāpes ciest ilgi, iepazīsties ar health.com ieteikumiem, kā efektīvi un ātri novērst sāpes. Iespējams, kāds no tiem noderēs arī tev!

Fantāzijas par ēdienu

Foto: Shutterstock

Ir zinātniski pierādīts, ka domas par ēdienu – siltiem un mutē kūstošiem šokolādes mafiniem vai sulīgu gaļas šķēli – efektīvi mazina sāpes, sākot no menstruāciju krampjiem un beidzot ar migrēnu.

Viskonsīnas Universitātes pētnieki atklājuši, ka visbiežāk fantazējam par šokolādi, kārtīgām vakariņām, pastu, picu un augļiem.

Apzināta elpošana

Foto: Shutterstock

Dziļas, diafragmā balstītas ieelpas ievērojami uzlabo parasimpātiskās nervu sistēmas darbību un attiecīgi mazina dažādas sāpes. Tieši tāpēc, piemēram, dzemdībās ir tik svarīga pareiza elpošana, kas mazina izjustās sāpes.

Uzmanības novēršana

Foto: Shutterstock

Sāpes likumsakarīgi pievērš mūsu uzmanību un, kļūstot hroniskas, maina mūsu emociju pasauli, uzvedību un atspoguļojas arī sejā.

Tāpēc uzmanības koncentrēšana uz ko citu ir viens no efektīvākajiem sāpju mazināšanas veidiem – jo mazāk koncentrējamies uz nepatīkamajām izjūtām, jo nemanāmākas tās kļūst kaut uz laiku.

Vizualizē

Foto: Shutterstock

Vizualizēšana ir ļoti efektīva metode sāpju sajūtas mazināšanai – iztēlojies, ka tās kļūst par mīkstu masu, kas pamet tavu ķermeni, vai, līdzīgi smiltīm, aizpūšas vējā.

Tāpat vari iztēloties, ka guli siltā vannā un tajā iegrimst viss tavs ķermenis, siltajam ūdenim mazinot sāpes tieši tajās vietās, kur tās ir visjūtamākās.

Aktivizē noteiktus punktus ķermenī

Foto: Shutterstock

Jūtot sāpes, mēs neapzināti masējam sāpošo vietu, un, kā apgalvo mediķi, šī ir viena no efektīvākajām diskomforta likvidēšanas metodēm – pirmkārt, tiek veicināta asinsrite un āda sasilst, otrkārt – zinot noteiktus ķermeņa punktus, sāpes patiesi iespējams novērst.

Piemēram, ja jūti spēcīgu migrēnu, ar vidējo pirkstu uzspied galvaskausa vidusdaļai pakauša centrā, iesaka speciālisti.

Mūzikas klausīšanās

Foto: Shutterstock

Pētījumos atklāts, ka, stundu klausoties mūziku, ievērojami uzlabojās noskaņojums un mazinājās sāpes reimatoīdā artrīda un citu hronisku saslimšanu pacientiem.

Tāpat mūzika mazina depresiju un apātiju, apgalvo eksperti.

Nodošanās vaļaspriekam

Foto: Shutterstock

Mākslas terapija izpelnās arvien lielāku atzinību arī tradicionālās medicīnas speciālistu vidū.

Kādā pētījumā atklāts, ka stunda gleznošanas ievērojami uzlaboja pacientu, kas slimo ar HIV/AIDS fizisko un garīgo pašsajūtu.

Tāpat secināts, ka darbošanās ar plastilīnu, aplikācijām vai jau minētā gleznošana palīdzējusi arī vēža pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!