Veselīgs dzīvesveids dažām sievietēm nepalīdz izvairīties no pārēšanās, depresijas un stresa pirmsmenstruālā sindroma laikā. Tad rokas nemitīgi sniedzas pēc jebkura veida barības, bet sāta sajūta nav jūtama.
Šādās dienās grūti pārvarēt vēlēšanos stundām ilgi sēdēt ar čipsu paciņu rokās un truli skatīties televīzijas seriālus. Zināms, ka pēc tam ir jāmokās sirdsapziņas pārmetumos. To visu iespējams pārvarēt.

Pirmsmenstruālais sindroms (PMS) ir veselības traucējums, kas vairāk vai mazāk ietekmē visas sievietes vienu līdz divas nedēļas pirms menstruālā cikla sākšanās. Simptomos var ietilpt jebkura vai visas no sekojošajām izpausmēm: depresija, krampji, urinēšanas traucējumi, izsitumi uz ādas, galvassāpes, vēdera uzpūšanās, muguras sāpes, reiboņi un garastāvokļa maiņas. Diezgan daudz prieka, vai ne, meitenes?

Kā par nelaimi, daudzas sievietes, kurām šī problēma ir sevišķi traucējoša, nezina, ka situāciju iespējams uzlabot ar vitamīnu (B un E) terapiju, vingrojumiem un uztura maiņu. Viens no PMS iemesliem ir hormonu līdzsvara zudums. Nozīmīgs faktors ir arī samazināts cukura daudzums asinīs.

Vislielākās problēmas PMS laikā sievietēm sagādā apetītes traucējumi. Tas, kas tiek ēsts PMS laikā, rosina apetīti arī vēlāk. Luiziānas štata universitāte (ASV) veica pētījumu, kur tika salīdzināta sieviešu apetīte divās grupās.

Vienai sieviešu grupai, kurai bija pastāvīga tieksme uz pārēšanos, pirmsmenstruāciju laikā tika piedāvāti trekni un cukuroti šokolādes pudiņi, un viņas nespēja kontrolēt savu apetīti. Jo vairāk viņām garšoja pudiņi, jo izsalkušākas viņas drīz vien jutās un ēda aizvien vairāk.

Kad vēlāk viņām tika piedāvts makaronu ēdiens, viņas to apēda trīs reizes lielākos daudzumos nekā otra sieviešu grupa, kurām nekad nebija problēmas ar pārēšanos. Kad šo pašu eksperimentu atkārtoja sieviešu menstruālā cikla agrākā periodā, apēsto makaronu daudzums abās sieviešu grupās bija praktiski vienāds.

Kā izvairīties no šādām gastronomiskām izvirtībām?

Vairāk kusties svaigā gaisā. Regulāras sporta nodarbības, aerobikas vingrinājumi paaugstinās endorfīnu līmeni (vielas smadzenēs, kas rada labsajūtu), izlīdzinot straujās garastāvokļa maiņas, kas parasti lika tev kustēties ledusskapja virzienā. Fiziskas aktivitātes, it īpaši - sekss - aizgaiņās arī nomāktības sajūtu, kas mēdz uznākt šajā periodā.

Izvēlies pareizos ēdienus un ēd tos biežāk. Pilngraudu ēdieni smadzenēs pastiprina serotonīna rašanos, kas arī ir viens no garastāvokļa uzlabotājiem. Piemēram, pilngraudu maize (it īpaši kaltēta) palīdzēs tev izvairīties no kāres pēc čipsiem un cepumu vai sālīto riekstiņu graušanas.

Ēd vairāk zemenes, arbūzus, sparģeļus, artišokus, ūdenskreses, jo tie ir dabiskie diurētiskie līdzekļi (atbrīvo organismu no liekā šķidruma). Organismam šajā laikā tik nepieciešamo kālija daudzumu var iegūt, ēdot saulespuķu sēkliņas, dateles, vīģes, persikus, banānus, zemesriekstus un tomātus.

Ēdot veselīgu ēdienu reizi trijās - četrās stundās, tu atvairīsi mānīgo bada sajūtu un stresu, jo cukura līmenis asinīs visu laiku būs vienmērīgs.

No kā būtu jāizvairās? Ja tu asi izjūti pirmsmenstruāciju sindromu, tad šajā periodā labāk atturies no sāls, kofeīna, alkohola, sarkanās gaļas, piena produktiem, cukura, pasterizētiem produktiem, nepilnvērtīgajām ātrajām uzkodām. Aukstie dzērieni kaitīgi ietekmē vēdera orgānu darbību un veicina krampjus. Nesmēķē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!