Foto: Shutterstock

Aizdomājoties par krūšu skaistumu un veselību, sievietes nereti apjūk, nespējot izvēlēties starp diviem krasi pretējiem ieteikumiem, no kuriem viens paredz pēc iespējas biežāku un regulārāku krūštura valkāšanu, to nenovelkot pat naktī, savukārt otrs apgalvo, ka, valkājot krūšturi, atrofējas krūtis balstošie muskuļaudi, tām tieši ātrāk zaudējot tvirtumu, kā arī paradums apakšveļu nenovilkt naktī kaitē limfātiskās sistēmas darbībai un var pat ierosināt krūts vēža attīstīšanos.

Tiesa, krūšturī labprāt gulēja leģendārā aktrise Merilina Monro, kuras pievilcīgās auguma formas arī mūsdienās tiek uzskatītas par sievietes skaistuma etalonu… Tātad, kam ticēt?

Apkopojot pieejamo informāciju par krūštura valkāšanas ietekmi uz sievietes veselību un izskatu, piedāvājam speciālistu novērojumus un faktus, kā arī eksperta komentāru par krūšu izskata un veselības uzlabošanas iespējām.

Vai gulēšana krūšturī aizkavēs to tvirtuma zudumu?

Kā vēstī "Daily Mail", lai gan atsevišķas sievietes, tai skaitā arī sabiedrībā zināmas personas, tic, ka krūštura nenovilkšana ļaus tām ilgāk saglabāt savu pievilcīgo formu, patiesībā šim apgalvojumam nav tikpat kā nekādu uzskatāmu pierādījumu. Gadījumā, ja krūtis ir lielas, elastīgs un ērts krūšturis var nodrošināt lielāku komfortu miega laikā, taču tas negarantē krūšu tvirtuma zuduma novēršanu.

Tiesa, krūštura valkāšana arī miegā var būt ieteicama sievietēm ar kuplām formām, tā miesu "savācot" un novēršot striju veidošanos, ādai nakts laikā stiepjoties.

Kā zināms, krūšu tvirtuma mazināšanos, tam iegūstot nokarenas formas, ierosina straujas svara izmaiņas, grūtniecība un mazuļa zīdīšana, kā arī ādas dabiskā kolagēna izstrādāšanās samazināšanās. Valkājot krūšturi, tās, protams, tiek atbalstītas, taču krūšturis nenodrošina audu elastības uzlabošanos, brīdina plastikas ķirurgi.

Komforta jautājums

Ja krūtis ir apjomīgas, bļodiņai sasniedzot D izmēru un vairāk, kā arī gadījumā, ja tajās ievietoti implanti, krūštura valkāšana, dodoties pie miera, sniegs lielāku komfortu nakts laikā. Tiesa, šai sakarā ieteicams izvēlēties krūšturi no ādai patīkama un elastīga materiāla, kā arī izvairīties no dienas laikā valkāto krūšturu izvēlēšanās vai pavedinošas veļas, kas, visticamāk, nesniegs vajadzīgo komfortu.

Alternatīva krūšturim var būt krekliņi ar iestrādātu zonu krūšu balstīšanai, kā arī kokvilnas topi, kas fasona ziņā līdzinās sporta krūšturiem, taču ir no elpojošāka un naktsmieram piemērotāka materiāla.

Jāatceras, ka vitāli svarīga nozīme krūšu veselības nodrošināšanā ir pareizi piemeklētam krūšturim. Ja tas būs par mazu vai pārāk liels, apakšveļa savu funkciju nepildīs, nodarot kaitējumu gan veselībai, gan izskatam un pašsajūtai, ierosinot diskomfortu, sāpes un pat dažādas saslimšanas.

Pazīmes, ka krūštura izmērs izvēlēts nepareizi.

Kāda materiāla apakšveļu izvēlēties ikdienas valkāšanai?

Krūšturi, kas ražoti no sintētikas un papildināti ar polsteriem, paaugstina ķermeņa temperatūru krūšu zonā, tā nodarot veselībai kaitējumu. Kā apgalvo mediķi, ja miega laikā ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz, piemēram, 37 grādiem pēc Celsija veselībai ļaunumu nenodarīs (tiesa, krietni biežāk novērojama temperatūras pazemināšanās, palēninoties elpošanai un organismam ieņemot miera stāvokli), krūšu zonā tai labāk vēlams turēties 36 grādu pēc Celsija robežās.

Šī apgalvojuma pamatojums balstās atsevišķos pētījumos, kas veikti, analizējot krūts vēža rašanās cēloņus un attīstību, novērojot korelāciju starp paaugstinātu ķermeņa temperatūru vai tās svārstībām un vēža šūnu attīstīšanos. Jāpiebilst, ka mediķi iesaka izvēlēties elpojoša materiāla apakšveļu arī vīriešiem, kuru intīmās zonas "paredzēts" turēt vēsākā temperatūrā, tieši tāpēc sēkliniekiem arī atrodoties ārpus ķermeņa.

Gadījumā, ja tomēr esi nolēmusi izmēģināt krūšu izskata un veselības uzlabošanas nolūkos gulēt krūšturī, izvēlies kokvilnas veļu, kas nespiež ādu un ir pēc iespējas elastīgāka un maigāka. Tāpat izvēlies veļu ar komfortablām un platām lencītēm papildus atbalstam, kā arī pievērs uzmanību krūštura auduma sastāvam – vismaz 80 procentiem auduma sastāva vajadzētu būt no kokvilnas, kas nodrošinās vienmērīgu krūšu zonas temperatūru un ļaus ādai elpot.

Kā piemeklēt izmēram atbilstošu un ērtu krūšturi?

"Wellslim" centra ķermeņa estētikas speciālistes Ramona Bergfeldes ieteikumi krūšu veselības uzlabošanai

"Krūšu kopšana ir aktuāla jebkurā vecumā, un, jo agrāk sieviete sāks rūpēties par savām krūtīm, jo labākā formā tās būs vēlākos gados. Jāatceras, ka krūšu kopšana neaprobežojas tikai ar kosmētisko līdzekļu lietošanu, bet papildus sievietei ir jālieto arī pareiza un veselīga pārtika, pietiekams šķidruma daudzums dienā, jāpilda speciālie vingrojumi krūšu un muguras muskuļu trenēšanai.

Lai sasniegtu labus rezultātus, lietojot krūšu kopšanas kosmētiku, tas jādara regulāri un pareizi. Tāpat jāapbruņojas arī ar pacietību, jo rezultāts nebūs redzams uzreiz, bet krūšu izskats uzlabosies pakāpeniski gada garumā. Tāpēc krūšu kopšana jāiekļauj ikdienas skaistumkopšanas rituālos.

Krūšu kosmētiska kopšana ir labs profilaktisks pasākums, lai varētu uzturēt krūšu formas elastīgumu, tvirtumu, skaistumu. Pirms kosmētisko līdzekļu uzklāšanas vēlams veikt kontrastdušu un obligāti procedūru pabeigt ar aukstu ūdeni

Pirms ejat dušā, varat veikt pašmasāžu ar mīkstu suku, uzmanīgi apļveida kustībām masējot ādu apkārt krūšu galiem. 

Vienreiz nedēļā droši var lietot maigu pīlinga krēmu sejai, dekoltē zonai un krūtīm. Kontrastduša, masāža un pīlings aktivizē asinsriti, tonizē ādu, tādējādi krūšu kopšanas līdzeklis iekļūs dziļāk ādā un būs efektīvāks.

Krūšu kopšanas līdzekļi ir ļoti dažādi: krēmi, emulsijas, serumi, ampulas, putas. Lai varētu izvēlēties piemērotāko kosmētiska līdzekļa formu, labāk sākumā apmeklēt speciālista konsultāciju, kas varēs ieteikt efektīvāko kosmētiku tieši jūsu krūtīm.

Lai krūtis pāragri nenoslīdētu, neatkarīgi no tā izmēra, ikdienā jāvalkā piemērots krūšturis. Ja ir mazas krūtis, tad ar krūštura palīdzību var tās optiski palielināt. Iegādājoties jebkuru krūšturi, ir svarīgi, lai tas neberztu un negrauztu, audumam jābūt elpojošam. Tomēr, neraugoties uz dažādajiem viedokļiem, mītiem un pieņēmumiem, es tomēr neieteiktu ar krūšturi doties gulēt. Izņēmumi ir vien grūtniecība un bērna barošanas laiks.

Arī krūšturi bez lencītēm būtu jāizvēlas valkāt retāk. Visbiežākā kļūda ir tā, ka sievietes izvēlas mazāku krūšturi, nekā nepieciešams, tādējādi krūtis tiek saspiestas, it kā satuvinātas un paceltas uz augšu, kas var izraisīt krūšu deformāciju, kam seko ne pārāk glītas krūšu formas veidošanās.

Tāpat krūtis var pacelt, arī pareizi vingrojot, taču jāatceras, ka neviens vingrojums nemainīs krūšu formu vai izmēru un neizveidos satriecošu dekoltē tā vienkāršā iemesla dēļ, ka krūtīs nav muskuļu. Tomēr, regulāri vingrinot krūšu muskulatūru, vari nostiprināt to vietu, pie kuras "piestiprinātas krūtis", tā nodrošinot labāku atbalstu. Tādējādi krūtis it kā var nedaudz pacelt un radīt iluzoru dekoltē līniju. Vislabākie vingrinājumi šī efekta panākšanai ir atspiešanās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!