Menstruācijas ir normāla parādība sievietes dzīvē. Tomēr ir reizes, kad to dēļ būtu vērts apmeklēt speciālistu. Piemēram, ja menstruāciju laikā izjūti ļoti spēcīgas sāpes vai asiņošana ir tik intensīva, ka ir apgrūtinoši paveikt ikdienišķas lietas.

Jau vairākkārt rakstīts, ka, lai arī daudzi uzskata pretējo, sāpēm nevajadzētu būt daļai no tavas dzīves, arī menstruāciju laikā ne. Jā, ļoti daudzas sievietes menstruāciju laikā cieš sāpes, bet tas nenozīmē, ka tas ir normāli. Tas nozīmē, ka ir jāmeklē speciālista palīdzība, jo, iespējams, sāpes izraisa kāda slimība, piemēram, endometrioze, kas skar 10 procentus sieviešu. Plašāk par šo slimību lasi šajā rakstā.

Jāpiebilst, ka arī ļoti spēcīga asiņošana var liecināt par nepieciešamību apmeklēt ārstu. Iedvesmojoties no "Women's Health", piedāvājam iepazīties ar četrām pazīmēm, kas liecina – tik spēcīga asiņošana nav normāla.

Parastie higiēnas līdzekļi tev nepalīdz

Ir sievietes, kas menstruāciju laikā tamponu vai paketi maina arī naktī. Ja asiņošana ir tik spēcīga, ka īpaši gulēšanai paredzēti higiēnas produkti vai pat menstruālā piltuve (kausiņš) nespēj pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas un nodrošināt komfortu, iespējams, ir vērts apspriest šo jautājumu ar savu ginekologu. Tas attiecas arī uz dienas laiku – ja izmanto higiēnas preces, kas paredzētas spēcīgai asiņošanai, bet tev vienalga reizi stundā jāapmeklē labierīcības, lūdz padomu speciālistam. Pie ārsta vajadzētu vērsties arī tad, ja menstruāciju laikā novēro asins recekļus, kas ir monētas izmērā vai lielāki.

Menstruācijas ir ilgākas par nedēļu

Ir sievietes, kam menstruācijas var ieilgt līdz pat divām nedēļām. Ja tev šķiet, ka tas ir pārāk ilgi, tad der zināt, ka tā patiešām arī ir. Ja menstruācijas ir ilgākas par septiņām dienām, iespējams, tās ir pārāk smagas. Arī šādā gadījumā ieteicams konsultēties ar ginekologu.

Menstruāciju laikā jūti spēku izsīkumu

Ļoti spēcīgu menstruāciju dēļ tavā organismā var veidoties dzelzs trūkums jeb anēmija. Viens no tās izpausmes veidiem ir ļoti zems enerģijas līmenis un nepārvarams nogurums. Ja tev ir spēcīgas mēnešreizes, kam seko spēku izsīkums, konsultējies ar ārstu.

Mēnešreizes būtiski ietekmē tavu ikdienu

Ļoti daudzas sievietes ierobežo savas ikdienas aktivitātes menstruāciju dēļ. Reizēm aktivitāšu ierobežošana liecina, ka laiks apmeklēt ārstu. Protams, runa nav par došanos peldēt vai nodarbošanos ar seksu menstruāciju laikā. Par pārāk stiprām menstruācijām var liecināt vēlme to laikā palikt mājās, lai varētu paspēt uz tualeti pietiekami ātri, darba vai skolas kavēšana un izvairīšanās no teju jebkāda veida pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!