Foto: Shutterstock

Tiecoties uzlabot sava auguma formas, jo īpaši, pirms pludmales sezonas sākšanās, vairums no mums lūkojas pēc metodēm, kas liekos kilogramus ļauj likvidēt pēc iespējas ātrāk. Specifiskas diētas, dažādi svara samazināšanas triki un viltības, kā arī nereti apšaubāmas izcelsmes uztura bagātinātāji sola strauju un paliekošu svara zudumu, taču uztura speciālisti un dietologi šos paņēmienus lielākoties kritizē, uzsverot to īslaicīgo efektu un negatīvas sekas, kuru rezultātā svars vēlāk visbiežāk atgriežas, turklāt ar uzviju.

Vērtējot šķietami drastisko diētu un citu svara zaudēšanas paņēmienu efektivitāti, piedāvājam Latvijas Diētu ārstu asociācijas vadītāja Anda Brēmaņa viedokli un ieteikumus, kā arī interneta veselības žurnāla abouthealth.com apkopotās straujas svara zaudēšanas priekšrocības un trūkumus.

Pirmkārt, ja vēlies zaudēt lieko svaru un saglabāt iegūtos rezultātus ilgtermiņā, sākotnējo pirmo lieko kilogramu zaudēšanu vērts uzskatīt par daļu no kopējā veselīga dzīvesveida uzsākšanas plāna.

Īslaicīga ikdienā uzņemto kaloriju daudzuma ievērojama samazināšana un pastiprināta ūdens un zāļu tēju lietošana uzturā, piekopta pāris dienu garumā, organismu attīrīs un radīs motivāciju turpināt aizsākto pārmaiņu ievērošanu. Tomēr šeit vitāli būtiska ir vēlāka neatgriešanās pie vecajiem, visbiežāk, neveselīgajiem ēšanas paradumiem.

Jāpiebilst, ka, ievērojot drastiskas diētas, uztura plāns tomēr var atšķirties – ne vienmēr ir nepieciešama badošanās. Piemēram, ievērojot vidēji intensīva kaloriju deficīta diētas, kas paredz dienā uzņemt 1000 līdz 1200 kalorijas sievietēm un 1200 līdz 1600 kalorijas vīriešiem, no uztura nav jāizslēdz neviena pārtikas produktu grupa.

Lielākoties vien jārūpējas par sabalansētām maltītēm, nelielām porcijām un, protams, jāatsakās no miltu izstrādājumiem, piesātinātās taukskābes saturošiem produktiem, kā arī vispārzināmiem neveselīgiem ēdieniem. Tāpat atsevišķas ēdienreizes šādu diētu ietvaros iespējams aizstāt ar proteīna batoniņiem vai kokteiļiem.

Savukārt izteikta kaloriju deficīta diētas, kas paredz dienā uzņemt vien 800 kaloriju, ir jāievēro profesionāļu uzraudzībā un tās nekādā gadījumā nav ieteicams piekopt ilgāk par dažām dienām.

Īslaicīgā badošanās nereti ieteicama atsevišķu veselības problēmu mazināšanai, kā arī organisma detoksikācijai, lai vēlāk atsāktu ievērot pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, dienā uzņemot arī vairāk kaloriju.

Eksperti arī iesaka uzmanīgi izvērtēt sabiedrībā popularitāti iemantojuši diētu un to tendenču izcelsmi – lielākajā daļā gadījumu brīnumainie svara zaudēšanas paņēmieni lielākoties ir mārketinga triks, kas, labākajā gadījumā, liks vien teju veltīgi iztērēt naudas līdzekļus, savukārt sliktākajā – kaitēs veselībai, vielmaiņai un radīs vien lielāku svara pieaugumu.

Protams, strauja svara zaudēšana var noderēt kā iedvesma turpināt iesāktās dzīvesveida pārmaiņas, kā jau minēts iepriekš. Redzot pozitīvos rezultātus, radīsies vēlme nepadoties un sasniegt uzstādīto mērķi pēc iespējas ātrāk, nodrošinot arī rezultātu saglabāšanos.

Tiesa, visbiežāk straujā svara zaudēšana būs vien īslaicīga, jo ne katram no mums piemīt spēja pēc nosacītas badošanās neļauties kārdinājumam apēst visu, kas diētas laikā bijis aizliegts, tā atgūstot nomestos kilogramus. Tāpat straujas svara zaudēšanas galvenais trūkums ir lēnāka tālāko rezultātu gūšana, ievērojot ne tik striktus ēšanas un sportošanas paradumus. Tas lielu daļu cilvēku var nomākt, liekot atmest iesāktajam svara zaudēšanas procesam ar roku.

Šai sakarā arī Latvijas Diētu ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis par tā dēvētajām ātrajām diētām gan izsakās visai skeptiski, aicinot cilvēkus labāk pievērsties ēdienkartes sakārtošanai, sabalansējot uzturu un ieviešot ikdienā vairāk fizisko aktivitāšu, kas atbilst spēju līmenim un arī rada prieku.

"Drastiskās diētas uzsākt nevajadzētu vispār, ja nu vienīgi tu nedēļu pirms Jāņu pasākuma atklāj, ka tomēr tautas tērpā ielīst nevarēsi un cita veida, kā samazināt apkārtmērus viduklim, vienkārši nav. Tāpat šāds svara zaudēšanas paņēmiens noteikti nav jāvērtē kā ilglaicīgs pasākums," uzsver Brēmanis.

Kā apgalvo dietologs, parasti šīs diētas ilgst apmēram vienu līdz divas nedēļas, taču, ja diēta tiek ievērota ilgāk, kas gan, protams, nav aizliegts, ļoti uzmanīgi jāizvērtē, kāds būs uzturs, atgriežoties pie normāliem ēšanas paradumiem.

"Ja diētas laikā no ēdienkartes izslēgti, piemēram, miltu produkti un taukaini ēdieni, tad pie tiem nekādā gadījumā nevajadzētu atgriezties arī pēc diētas, ja vien nevēlies atgūt savu iepriekšējo svaru, turklāt dubultā.

Tā kā vārds "drastisks" jau pats par sevi izklausās biedējoši, arī tā būtība ne ar ko daudz neatpaliek no tā, ko mēs iedomājamies, kad izdzirdam šo vārdu," piemin eksperts.

"Šādas diētas laikā notiek badošanās, un tā ir sava veida organisma bendēšana, jo, kā jebkura diēta, arī šī atstāj iespaidu uz organismu. Stress, miega trūkums, vēdersāpes, slikts garastāvoklis… Tās ir tikai dažas no blaknēm, ar ko svara zaudēšanas procesa laikā sastapsies. Tāpēc nebūsi ne paēdusi, ne laimīga.

Protams, pozitīvie aspekti drastiskai diētai ir zaudētie kilogrami un gandarījums par biksēm, kuras beidzot esi spējīga uzvilkt pēc daudzu gadu pārtraukuma.

Tomēr teju vienīgais šādu diētu ieguvums ir strauji zaudētie kilogrami, visbiežāk gan uz ūdens rēķina, tāpēc svara zaudēšanu jāplāno rūpīgi, ja vēlies jauniegūtās formas saglabāt arī ilgtermiņā," rezumē Brēmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!