Foto: Shutterstock

Vasaras karstums mūs pamatīgi lutina, kas nozīmē, ka pamodušies ir arī moskīti, tai skaitā odi. Atpūšoties svaigā gaisā, redzi, kā garām tavai sejai pazib melns plankums vai dzirdi ausī atskanam spalgu sīkšana? Ja paveicas, laikus vari konstatēt odu klātbūtni, pirms tiem ir bijusi iespēja iekost. Bet vairumā gadījumu tu tos neievēro, kamēr kāds no tiem nav jau paspējis uzklupt tavām potītēm vai pleciem, uz ādas atstājot niezošas un sarkanas koduma vietas.

Bet kāpēc kukaiņu dzēlieni tik ļoti niez? "Barošanās procesa ietvaros visi asinssūcēji kukaiņi ievada upura brūcē siekalas," portālam ''Prevention'' skaidro Džonatans Dejs, moskītu pētnieks un medicīnas entomoloģijas profesors Floridas Universitātē.

Olbaltumvielas moskītu siekalās neļauj asinsvadiem sarecēt, stāsta Dejs, un tas ļauj moskītiem ātrāk un efektīvāk izsūkt asinis. Kad moskīts ir paēdis un aizlidojis, tā siekalās esošās olbaltumvielas joprojām atrodas brūcē. "Mūsu imūnsistēma šīs olbaltumvielas redz kā svešas vielas un nekavējoties uzbrūk tām ar histamīnu," stāsta Dejs.

Histamīns ir imūna viela, no kuras šūnas atbrīvojas, reaģējot uz traumu, alergēniem vai citiem kairinātājiem. Un tieši histamīns izraisa niezi un pietūkumu, ko daži cilvēki piedzīvo pēc moskītu koduma, skaidro Dejs.

Pārsteidzošā kārtā ne visi izjūt niezošu reakciju uz moskītu kodumiem. "Lielākajai daļai cilvēku, kad viņus pirmo reizi sakodis kāds moskīts, rodas nieze," skaidro profesors, "bet, tā kā ikviens no mums ir sakosts vairākkārt, vairums cilvēku uz jauniem kodumiem vairs nereaģē." Būtībā imūnsistēma laika gaitā ir sapratusi, ka moskītu kodiens nav drauds, tāpēc pie svaiga koduma vairs neizdala histamīnu un nieze nerodas.

Taču tas neattiecas uz visiem cilvēkiem, piekodina Dejs. Daži no mums nekad nepārstāj izjust moskītu kodumu radīto niezi. Turklāt, ja esi nolēmis ceļot uz jaunu vietu, kur atrodami citu sugu odu, kuru kodumiem tava imūnsistēma iepriekš nav bijusi pakļauta, tev, visticamāk, no kodiena radīsies niezoša un iekaisusi reakcija.

Protams, labākais veids, kā izvairīties no moskītu kodumiem, ir novērst tos jau pirms došanās pie dabas ar efektīgu moskītu atbaidīšanas līdzekli jeb pretodu līdzekli. Ja tomēr kāds knislis tevi sakodis, niezēšanai vajadzētu pāriet divu līdz trīs dienu laikā, portālā ''Prevention'' iesaka Dejs.

Ja negribi tik ilgi gaidīt, lūk, vairāki gandrīz ikviena mājās atrodami līdzekļi, kas var palīdzēt ātri atbrīvoties no moskītu kodumu radītās niezes.

Dezinficē kodumu ar spirta salveti

"Spirta salvetes iedarbojas patiešām labi un ātri samazina oda koduma radīto niezi," portālam ''Prevention'' stāsta Dejs. Viņš skaidro, ka spirts neitralizē moskītu siekalās esošās olbaltumvielas, tas nozīmē, ka tas notīra to, uz ko imūnsistēma parasti reaģē ar niezi vai pietūkumu. Dejs piebilst: "Spirtam ir arī nomierinošs un atvēsinošs efekts."

Liec klāt ledu vai jebko aukstu

Ledus uzlikšana (var izmantot jebko, kas ir pietiekami auksts) var mazināt pietūkumu un arī uz laiku mazināt niezi, stāsta Dejs. Ledus nenoņem un neneitralizē moskītu siekalās esošās olbaltumvielas, kas nozīmē, ka kodiens, visticamāk, atkal sāks niezēt, tiklīdz noņemsi vēsuma avotu. Bet, ja esi mokās un tikai gribi atelpu no niezes, ledus ir efektīvs variants.

Izdzer pretalerģijas zāles

Pretalerģijas zāles noārda histamīnu, un tā kā tieši histamīns izraisa moskītu kodumu pietūkumu un niezi, šie medikamenti tev var sniegt lielu atvieglojumu. Ja tev ir darīšana ar vairākiem kodumiem vai arī dodies kaut kur, kur kājas ar sarkaniem un sakasītiem odu kodumiem nav piemērots izskats, tad antihistamīna tabletes, piemēram, "Fenkarol" ir noderīga izvēle.

Uzklāj alvejas sulu

Ja vēlies izmantot dabisku līdzekli, tad, moskītu kodumam uzklājot alvejas sulu, kodums ātri sadzīs. "Tas var palīdzēt nomierināt kairināto ādu un samazināt apsārtumu," portālam ''Prevention'' stāsta Noelani Gonsalesa, medicīnas doktore, Sinaja Kalna Slimnīcas kosmētiskās dermatoloģijas direktore. Jāņem vērā, ka var paiet dažas dienas, līdz nieze pazūd pilnībā. (Pirms izmantot alveju odu koduma niezes samazināšanai, nepieciešams pārliecināties, vai tev no tās nav alerģijas.)

Uztaisi dzeramās sodas pastu

Dzeramo sodu sajauc ar nelielu daudzumu ūdens - tikai tik daudz, lai izveidotos pasta. Uzklāj to uz saviem kodumiem, un, kā portālam ''Prevention'' atklāj Majo klīnikas darbinieki, tev vajadzētu izjust niezes atvieglojumu. Ja ciet no vairākiem kodumiem, tad, ejot vannā, tai pievieno ceturtdaļglāzi dzeramās sodas, lai mazinātu ne tikai niezi, bet arī iekaisumu. Dzeramā soda ir arī efektīvs līdzeklis pret saules apdegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!