Foto: Shutterstock

Līdz ar rudens iestāšanos, kad dienas kļūst īsākas un vakari tumšāki, nereti mazāk laika tiek veltīts fiziskām aktivitātēm. Rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" Veselīga dzīvesveida nodaļas fizioterapeite Iveta Kantiņa un ergoterapeite Zane Liepiņa iesaka recepti kustību minimumam veselības un labsajūtas uzturēšanai rudenī.

Minimālā fizisko aktivitāšu deva dienā ir vismaz 20 minūtes, kas pavadītas kustībā, bet 2–3 reizes nedēļā fiziskā aktivitāte jāpalielina līdz 45–60 minūtēm. Ja arī sākumā kaut kas neiet kā gribētos, nekad neatmet ar roku fiziskajām aktivitātēm kopumā, mudina ekspertes. Svarīgākais ir izvēlēties sev tīkamāko un piemērotāko nodarbi – vai tā būtu nūjošana, pastaigas, nodarbības baseinā, vai vingrošana zālē. Atrodi sev piemērotāko un iemīli aktīvu dzīvesveidu arī rudenī. Veselīgam rudenim Kantiņa un Liepiņa rekomendē ievērot nodarbju līdzsvaru: astoņas stundas miega, astoņas stundas darba, astoņas stundas atpūtas.

  • Ik dienas vismaz 20 minūtes pavadi svaigā gaisā, atrodoties kustībā, piemēram, uz darbu dodoties kājām vai ar velosipēdu. Ja parasti izmanto sabiedrisko transportu, tad ieteicams izkāpt vienu pieturu iepriekš un šo attālumu mērot kājām.
  • Divas līdz trīs reizes nedēļā dodies garākā pastaigā gar jūru, pa mežu vai parku, kur var dziļi ieelpot rudens smaržas un priecāties par dabas radītām krāsām. Piemēram, Jūrmalā ir lieliska iespēja izmantot veselības maršrutu, kur sestdienās no pulksten 10 var vingrot svaigā gaisā fizioterapeita vadībā bez maksas.
Foto: Publicitātes attēls
  • Vēl nav laiks ieziemot velosipēdu! Saulainas rudens dienas ir kā radītas, lai dotos izbraukumā ar velosipēdu, tikai jāizvēlas laika apstākļiem atbilstošs apģērbs, kā arī ieteicams ievērot drošības apsvērumus un lietot veloceliņus. Jāņem vērā, ka rudenī vakaros ātrāk satumst, tāpēc neaizmirsti par atstarotājiem!
  • Nūjošana rudens smaržām bagātā mežā vai pludmalē būs kā oda ķermenim un garam. Taču, ja gaisa temperatūra noslīd zem 5°C atzīmes, noteikti neaizmirsti par piemērotu apģērbu!
Foto: Zigismunds Zālmanis
  • Apmeklē kādu no pēdējiem sezonas sporta pasākumiem – piedalies vai atbalsti un iedvesmojies no citiem. Svaigā gaisā aktīvi pavadīta diena būs kā radīta veselības veicināšanai.
  • Ja laika apstākļu dēļ fiziskās aktivitātes ārā tomēr vairs nešķiet saistošas, tad ir vērts pamēģināt un izvēlēties kādu no fiziskām aktivitātēm telpās. Vismaz divas reizes nedēļā dodies uz trenažieru zāli, aerobiku, jogu vai pilatēm.
  • Baseina apmeklējums atsauks atmiņā vasaras karstumā baudītās peldes; dari to 2–3 reizes nedēļā vai kombinē ar fiziskām aktivitātēm baseinā, piemēram, ūdens aerobiku vai hidrotrenažieru nodarbību. Lielisks papildinājums baseina nodarbībām būs arī saunas vai tvaika pirts apmeklējums.
  • Atceries, ka pirms fizisko vingrinājumu izpildes obligāts nosacījums ir iesildīt visas locītavas un muskuļu grupas ar vienkāršiem vingrinājumiem, kurus var iemācīt fizioterapeits.
  • Jau trešo gadu Jūrmalā rudens tiek sagaidīts ar bezmaksas pasākumu ciklu, kas veltīts veselībai un labsajūtai. Šogad veselībai veltītie pasākumi notiek mēneša garumā no 25. septembra līdz 23. oktobrim. Katra nedēļa ir veltīta kādam ar veselību un aktīvu dzīvesveidu saistītam tematam.
Foto: Publicitātes attēls

Pasaules garīgās veselības dienā, 10. oktobrī, sākās Veselības mēneša trešā nedēļa – "Ēd vesels!" –, kas turpināsies līdz 16. oktobrim. Tā veltīta veselīgam uzturam – lekcijām par sabalansētu un veselīgu uzturu. Savukārt Veselības mēneša ceturtā nedēļa – "Brīvs un vesels" – norisināsies no 17. līdz 23. oktobrim un būs veltīta atkarību izraisošu vielu un procesu samazināšanai. Veselības mēneša programma pieejama Jūrmalas pilsētas mājaslapā www.jurmala.lv. Aicināts ikviens interesents, taču uz daļu aktivitāšu nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!