Foto: Shutterstock
Ja svētkos gadījies iebaudīt vairāk grādīgu dzērienu, nākamā diena var uzaust ar tādiem nepatīkamiem simptomiem kā nogurumu, galvassāpēm, sliktu dūšu, reiboni, slāpēm un jutību pret gaismu vai skaņu. Kaut arī šķietamu "zāļu" paģiru ārstēšanai netrūkst, ne visas no tām ir pamatotas, tādēļ portāls "Healthline.com" apkopojis speciālistu ieteikumus, kas patiešām varētu palīdzēt ātrāk atgūt veselību.

Ēd kārtīgas brokastis

Sātīgu brokastu notiesāšana var palīdzēt uzlabot pašsajūtu – pieaugs enerģijas līmenis. Būtiski, lai maltīte būtu bagāta ar vitamīniem, minerālvielām un uzturvielām. Paēst nepieciešams arī tāpēc, lai paaugstinātu cukura līmeni asinīs. Raugi, zems cukura līmenis asinīs var veicināt sliktu dūšu, nogurumu un nespēku.

Pietiekami daudz miega

Alkohols var izraisīt miega traucējumus, pasliktināt tā kvalitāti un ilgumu. Lai gan mērens patērētā alkohola daudzums sākotnēji miegu pat veicina, ja tiek izdzerts pamatīgāks apjoms, tas atstās negatīvas sekas miega paradumos. Kaut arī miega trūkums pats par sevi paģiras neizraisa, tas var paspilgtināt alkohola izraisītos simptomus, proti, nogurumu, galvassāpes un aizkaitināmību. Tādēļ atjaunošanās nolūkos neaizmirsti labi izgulēties gan naktī, gan, ja nepieciešams – ej pasnaust diendusu.

Ūdens, ūdens un vēlreiz ūdens!

Alkohola lietošana atūdeņo organismu vairākos veidos. Pirmkārt, alkoholam ir diurētiska iedarbība, kā rezultātā tiek zaudēti šķidrumi un elektrolīti, kas nepieciešami organisma normālai darbībai. Otrkārt, pārmērīgs alkohola daudzums var izraisīt vemšanu, novedot pie vēl lielāka šķidrumu un elektrolītu zuduma. Kaut arī dehidratācija nav vienīgais paģiru cēlonis, tā veicina daudzus nepatīkamos simptomus, piemēram, pastiprinātas slāpes, nogurumu, galvassāpes un reiboni.

Ūdens uzņemšanas pietiekamā daudzumā var palīdzēt mazināt dažus paģiru simptomus, tādēļ dzer ne tikai tad, kad moka slāpes, bet kaut pa malciņam regulāri, visas dienas garumā. Rekomendējams izvairīties no kafijas un citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem, kas organismu atūdeņos vēl vairāk.

Uzņem vairāk antioksidantu

Paģiru smagumu var palīdzēt mazināt arī konkrēti pārtikas produkti. Kā viens no piemēriem tiek minēts sarkanais žeņšeņs, kam piemīt tonizējošas īpašības, kā arī ingvers. Viena no receptēm ir ingvera tēja. Kā pagatavot? Ingvera sakni sagriež mazākos gabaliņos un aplej ar karstu ūdeni, var pievienot arī brūno cukuru un mandarīna ekstraktu – šī kombinācija var palīdzēt mazināt nelabas dūšas sajūtu un vemšanu.

Ja īsti nezini, kādus pārtikas produktus labāk patērēt pēcsvētku dienā, lai pēc iespējas ātrāk atbrīvotos no nepatīkamajām paģirām, izvēlies produktus ar augstu antioksidantu saturu. Tie ir:
• granātābols;
• vīnogas;
• ķirši;
• burkāni
• spināti;
• tumšā šokolāde;
• rieksti un sēklas.

Iepriekš minētie produkti līdzēs mazināt oksidatīvo stresu, kas rodas, kad organismā zūd antioksidantu un brīvo radikāļu līdzsvars.

Tomēr atceries, ka metodes paģiru mazināšanai un pašsajūtas uzlabošanai neveicina alkohola izdalīšanos no organisma. Ja iepriekšējā vakarā iedzerts par daudz, pie auto stūres nesēdies. Saudzēsim sevi un viens otru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!