Foto: Shutterstock
Par sirds veselību un tās riska faktoriem lielākoties esam informēti. Tomēr sirds un asinsvadu sistēma ir tik komplicēta, ka slēpj neskaitāmus interesantus un pat neparastus faktus par tās darbību un mūsu veselību kopumā. Šai sakarā, atzīmējot Pasaules Veselības dienu, piedāvājam ieskatu pārsteidzošākajos faktos par mūsu sirds darbību, ko apkopojuši portāli livescience.com un webmd.com.

Kā funkcionē sirds?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ik dienu mūsu sirds veic aptuveni 100 000 sitienu, pārpumpējot 757 000 litru asiņu caur visu ķermeni. Turklāt, saliekot mūsu asinsvadus secīgi vienu aiz otra, izveidotos 96600 kilometrus gara ķēde.

Kā atšķiras sirds lēkmes simptomi vīriešiem un sievietēm?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kamēr vīrieša sirds sver 283 gramus, savukārt sievietes - 226, atšķirīgas ir arī pazīmes, ar kādām sastopas stiprā un daiļā dzimuma pārstāvji sirds lēkmes laikā.

Kā informē eksperti, sievietēm sirds lēkmes simptomi ir krietni mazāk izteikti nekā vīriešiem un ik gadu tūkstošiem sieviešu nelabumu, sāpes plecos un mugurā, kā arī vispārēju sagurumu maldīgi nesaista ar sirds darbības traucējumiem.

Savukārt vīrieši šai ziņā ir krietni apzinīgāki un biežāk vēršas pie ārsta, lai fiksētu savas sirds veselības stāvokli.

Smiekli – labākās zāles tavai sirdij


Foto: PantherMedia/Scanpix
Garda izsmiešanās liks caur tavu organismu riņķot par 20 procentiem vairāk asiņu. Tādējādi smiekli ir lielisks veids, kā uzlabot asinsriti, kā arī mazināt stresu, turklāt tie nostiprina asinsvadu sieniņas.

Kad visbiežāk piedzīvojam sirds lēkmes?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumi liecina, ka tieši pirmdienu rītos ir vislielākais sirds lēkmju īpatsvars, salīdzinot ar citām nedēļas dienām.

Sirdij nav vajadzīgs mūsu ķermenis


Foto: PantherMedia/Scanpix
Tā kā sirds spēj pati ģenerēt elektriskos impulsus, kas rada tās pukstēšanu, tai nav nepieciešama "mājvieta" jeb cilvēka ķermenis, lai sirds turpinātu sisties. Rezultātā, ja vien tai būs pieejams skābeklis, sirds turpinās pukstēt arī ārpus organisma.

Nelaimīgas attiecības patiesi var “salauzt” sirdi


Foto: PantherMedia/Scanpix
Stresa ietekmē var negaidīti vājināties sirds miokarda muskuļa tonuss, kas var izsaukt tādus pat simptomus kā sirds lēkme, ietverot sāpes krūtīs un rokās un elpas trūkumu.

Rezultātā nelaimīga mīlestība, šķiršanās vai tuvinieka nāve var "salauzt" sirdi teju burtiskā nozīmē.

Cilvēka asinis ir dažādās krāsās


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar skābekli piesātinātās asinis, kas plūst mūsu artērijās un kapilāros, ir koši sarkanas. Savukārt, kad skābeklis atdots organisma audiem, asinis kļūst tumši sarkanas.

Savukārt mūsu vēnu zilo nokrāsu caur ādu rada gaismas un krāsu atstarošanās, kas atkarīga no redzes leņķa.

Tiesa, atsevišķām dzīvnieku sugām asinis patiesi var iekrāsoties zilas - tas notiek to asinīs esošo vielu dēļ, kas, saskaroties ar skābekli, asinis padara zilganas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!