Foto: Shutterstock
Domājat par vārdu "tuvība", var pieņemt, ka tas nozīmē seksuālas attiecības. Tomēr tā gluži nav, pareizāk sakot, sekss ir tikai daļa no tuvības. Tuvība ietver arī uzticību, pieņemšanu un emocionālu saikni ar partneri.

Pastāv vairāki tuvības veidi

Vai tuvība vienmēr ietver seksu? Kāda ir atšķirība? "Tuvība drīzāk ir emocionāla, nevis fiziska saikne," portālam "Everyday Health" skaidro Ņūportbīčas Dienvidkalifornijā Seksuālās veselības centra izpilddirektors Maikls Kričmans. "Mēdz būt tā, ka palielinoties attiecību ilgumam un partneru vecumam, seksa biežums var samazināties, bet tuvības līmenis – paaugstināties."

Kā norāda Kričmans, ir četras galvenās tuvības formas:

  • Fiziska tuvība. Tas nozīmē būt vienā un tajā pašā vietā vienlaikus un kvalitatīvi pavadīt laiku kopā.
  • Emocionāla tuvība. Ar to saprot dalīšanos emocijās un domās.
  • Taktilā tuvība, kas nozīmē fiziskus pieskārienus, apskāvienus, skūpstus un prieku.
  • Seksuāla tuvība, kas nozīmē dzimumaktu.

"Ikviens cilvēks ir atšķirīgs, tādēļ arī tas, cik lielā mērā un kādās proporcijās attiecībās dominēs un izpaudīsies katra no tuvības formām, būs ļoti individuāli. Būtiski, lai kāda no šīm komponentēm netiktu pilnībā atstāta novārtā," piebilst Kričmans.

Intimitātes ieguvumi veselībai: mazāk stresa, labāks sekss

Hronisks stress var provocēt daudzus nepatīkamus simptomus, piemēram, bezmiegu, muskuļu sāpes, paaugstinātu asinsspiedienu, sirdsdarbības traucējumus, novājinātu imūnsistēmu, kairinātu zarnu sindromu un zarnu iekaisuma slimības. "Atrodoties pastāvīgā cīņas vai bēgšanas stāvoklī, tu iztērē daudz vitāli svarīgu uzturvielu, kas nepieciešamas veselības saglabāšanai. Tuvība palīdz mazināt stresu un paniku, kas nāk par labu organisma kopējai veselībai un imunitātei, " saka psihiatre un seksa terapeite Barbara D. Bartlika.

Seksuālā pieredze uzlabosies, ja partneri nevairīsies atklāti runāt par savām vēlmēm un ņemt vērā otra vajadzības. Tuvība un uzticēšanās ļauj abiem augt un izmēģināt jaunas lietas. Dzimumakts var izraisīt daudzas pozitīvas izmaiņas organismā, piemēram, oksitocīna līmeņa paaugstināšanos. Tāpat veselīga seksuālā dzīve var labvēlīgi ietekmēt asinsspiedienu, mazināt sāpes un palīdzēt labāk gulēt.

Kā tuvība nāk par labu garīgajai veselībai

Esot tuvās un intīmās attiecībās ar partneri, tu saņem pozitīvu garīgu stimulu. "Praktiskā pieredze rāda, ka vīrieši, kuriem ilgstoši ir liegta tuvība, kļūst dusmīgi un agresīvi, savukārt sievietes – nomāktas. Tas skaidrojams ar to, ka pietiekamā daudzumā neizstrādājas tādi hormoni kā oksitocīns un dopamīns," paskaidro Kričmans.

Lūk, seši soļi, lai sasniegtu patiesu tuvību ar citu cilvēku:

  • Būt patiesam. Uzticība un uzticēšanās ir tuvības pamats.
  • Komunikācija. Kad partneris vai draugs runā, esi klātesoša, vienlaikus nedomājot par iepirkumu sarakstu vai nepadarītiem darbiem. Runājot izmanto teikumus, kas raksturo perspektīvu, nevis piedēvē vainu ("Es jūtu…", nevis "Tu vienmēr ...!").
  • Atceries, ka tuvība prasa laiku. Pavadot kopā laiku, var lēnām iepazīt otru un justies arvien ērtāk, esot kopā.
  • Dod otram telpu. Ikvienam ir nepieciešams laiks vienatnē un sava telpa. Nedomā, ka, ja katru sekundi neesat kopā, kaut kas nav kārtībā.
  • Izklaidējies kopā ar mīļoto, lai attiecībās saglabātos jautrības un spēles elements.
  • Pieņem partneri, pieņem sevi. Neviens nav ideāls. Nav iespējams kādam tuvināties, ja tu negatīvi vērtē viņu vai sevi pašu.

Tuvība un emocionālais atbalsts nenoliedzami stiprina un nomierina, palīdz vieglāk pārvarēt sarūgtinājumus un dažādas ķibeles. "Kad cilvēks jūtas pietiekami atbalstīts, viņš var pārvarēt noteiktu daudzumu emocionālu sāpju un pārdzīvojumu un sākt dziedināšanas procesu," uzsver Kričmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!