Foto: Shutterstock
Gadiem ejot, mainās ne tikai mūsu izskats, bet arī organisma funkcionēšanas specifika, tam novecojot. Šai sakarā "Women's Health" piedāvā informācijas apkopojumu par pārmaiņām, kas 20, 30 un 40 gadu vecumā skar sievietes krūtis.

20 gados

Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā apgalvo eksperti, šai vecumā krūtis un to izskats, kā arī izmērs var mainīties vairākas reizes. Tas notiek gan hormonālo izmaiņu dēļ, gan arī svara svārstību ietekmē. Tāpat, tā kā šai vecumā daudzas sievietes dzemdē pirmo bērniņu, krūtis, organismam gatavojoties zīdīšanas periodam, piebriest.

Jāpiebilst, ka krūšu izmēra pārmaiņas saglabājas arī pēc mazuļa nākšanas pasaulē, tām nereti paliekot par vienu izmēru lielākām nekā pirms grūtniecības.

Tāpat šai vecumā sievietes organismā krietni biežāk nekā vēlākos gados var attīstīties cistiskā fibroze, kuras ietekmē krūtīs var veidoties labdabīgi veidojumi, kā arī hormonālo svārstību ietekmē novērota krūšu piebriešana, sāpes un dedzināšana, apgalvo mediķi.

30 gados

Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības un mazuļa zīdīšanas ietekmē krūšu āda 30 gadu vecumā var izstiepties, kā rezultātā nereti veidojas strijas. Eksperti gan uzskata, ka krietni biežāk tās veidosies uz vēdera, tomēr arī krūtis nav pasargātas no striju rašanās, īpaši, ja tu piedzīvo ievērojamas svara izmaiņas.

40 gados

Foto: Shutterstock
Tuvojoties menopauzei, olnīcas izstrādā mazāku estrogēna daudzumu, kas savukārt ietekmē visu sievietes organismu kopumā. Tā rezultātā krūtīs palielinās taukaudu daudzums un tās kļūst mīkstākas, zaudējot tvirtumu. 

Tāpat mainās krūšu struktūra un, tās aptaustot, vari just bumbuļus. Šai sakarā mediķi uzsver, ka, ja veidojumi ir mīksti kā deguna sānu daļas, satraukumam nav pamata, bet, ja tie ir cieti kā deguna skrimslis apakšējā daļā, krūtis noteikti jāpārbauda pie speciālista, lai izslēgtu ļaundabīgu audzēju veidošanos.

Jāpiebilst, ka hormonālo izmaiņu ietekmē organismā samazinās arī dabiskā kolagēna veidošanās, tāpēc krūtis kļūst mīkstākās un zūd to forma. Tomēr šai ziņā tas vērtējams pat kā ieguvums, jo, veicot mamogrāfiju, krūšu audus būs krietni vieglāk pārskatīt, tā precīzāk nolasot pārbaudes rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!