Foto: Shutterstock
Ne tikai tāpēc, lai tās grezni izskatītos pieliekamajā, plauktā vai ledusskapī, bet arī tāpēc, ka jebkurā brīdī pašu gatavoto gardumu varēs izmantot kā dāvanu. Ja pašam trūkst ideju, kā burciņas padarīt gaumīgākas, aizņemies kādu no "Tava Māja" piedāvātajām idejām.

Ja negribas aizrauties ar burciņu aplīmēšanu, apgleznošanu un citāda veida to izskata uzlabošanu, vērts pievērst uzmanību kaut vai pašiem vāciņiem. Stikla burciņām ar skrūvējamiem vākiem ir iespēja piemērot attiecīgas krāsas, drukas un rakstu vāciņus. Piemēram, ievārījumiem izvēlies vāciņus ar atbilstošām ogām, bet sāļajiem konservējumiem - attiecīgi ar uz tiem attēlotiem dārzeņiem vai zaļumiem.

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr izdodas atpazīt burciņas saturu, tāpēc tās noteikti vajadzētu papildināt ar nosaukumu. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā to panākt, ir ar speciālām uzlīmēm uz stikla, uz kurām pirms līmēšanas skaisti uzraksta ievārījuma vai konservējuma nosaukumu. Izmanto resnu tintes pildspalvu vai pat flomāsteru, lai burti ir spilgti un pamanāmi. Uzlīmes ar nosaukumu var līmēt ne tikai uz sānu malām, bet arī vāciņiem, turklāt tādā veidā būs vieglāk orientēties plašajā klāstā, ja burciņas cieši saliktas viena pie otras.

Foto: Shutterstock

Ja aplīmēšana nešķiet saistoša, nosaukumu vai sastāvdaļas var uzrakstīt uz kāda biezāka papīra un tad tam izdurt caurumu, ievērt aukliņu un apsiet to zem vāciņa. Šādā risinājumā nozīmīte karāsies un netiks apskādēta pati burciņa ar uzlīmi, ko nereti ir grūtības nomazgāt.

Ļoti elegantu burciņu noformējumu var iegūt ar papīra paliktnīšiem, ko izmanto zem krūzītēm, dažādu uzkodu pasniegšanai. Šo papīra paliktnīti, kas izgrebts ar dekoratīviem motīviem, var uzlikt uz vāciņa un zem tā apsiet striķīti vai lentīti (skatīt raksta titulbildi). Šādi var noslēpt arī nepievilcīgos vāciņus, turklāt noformējums izskatās tik grezns, ka burciņas var kalpot kā dāvana kādam jubilāram.

Foto: Shutterstock

Līdzīgi var izmantot arī cepamo papīru vai jebkuru citu papīru. Izgriez no tā kvadrātus, kas ir lielāki par burkas vāciņu, pieplacini to pie vāka un apsien lentīti, lai tas stingri turētos. Striķītī vai lentē var iekārt piezīmi ar burciņas saturu, un arī šāds noformējums izskatīsies eleganti.

Foto: Shutterstock

Šādiem nolūkiem var izmantot ne tikai papīru, bet arī dažādus audumu gabaliņus, kas pavisam vienkāršu stikla burciņu pārvērtīs līdz nepazīšanai.

Nebūs nepieciešami dekoratīvi papildinājumi burciņai, ja, piemēram, sāļie konservējumi vai marinējumi tiks skaisti izkārtoti. Piemēram, gurķīši izskatīsies daudz kārdinošāk, ja tie tiks izkārtoti visi vienādi, vertikālā veidā viens pie otra. Ja vienā burciņā tiek likti dažādi dārzeņi, izkārto tos pa kārtām, tad noformējums jau pats par sevi būs īpašs. Pievienojot piparus, garšaugus, kādu lapiņu vai garšvielas, noformējums izskatīsies vēl kārdinošāks.

Ko likt burciņā?

Foto: Shutterstock

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Mazliet citādāka – asā
zapte
– ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Lāceņu ievārījums

Foto: Shutterstock
Tie, kuriem laimējies purvā salasīt gardās lācenes, var izvārīt burvīgu ievārījumu. Vienkāršā variantā šīs brīnišķīgās ogas vāra ar visiem kauliņiem, bet tie, kam kauliņi traucē, pirms ievārījuma vārīšanas, lācenes sablendē un caur sietiņu izkāš. Uzmanību! Tie, kas ogas kāš caur sietiņu, tās sver pēc izkāšanas, lai zinātu, cik daudz cukura ir nepieciešams.

Lasīt vairāk

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock
Ātrā vīriešu zapte - pikantai piedevai ziemā.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS
Lido
šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!