Foto: Shutterstock
Cilvēka dzīvesveids ir ļoti nozīmīgs, ja runa ir par viņa veselību. Turklāt kaitīga ir ne tikai smēķēšanas un alkohols. Ja vēlies, lai tavas aknas, nieres, sirds un citi orgāni būtu veseli, ir jāpievērš uzmanība arī tam, ko tu ēd un cik daudz kusties.

Lai palīdzētu tev justies labi, piedāvājam ieskatīties "Viņa" arhīvu rakstos par to, kā uzlabot dažādu orgānu, kā arī muguras veselību. Piemēram, aknu veselības uzlabošanai ir ļoti būtiski neaizrauties ar alkohola lietošanu, kā arī atteikties no citiem kaitīgiem paradumiem, piemēram, neveselīga uztura un mazkustīguma. Atceries, ka arī plaušu veselības uzlabošanai svarīgi ir ne tikai izvairīties no smēķēšanas, bet arī ēst veselīgāk.

Lasi un uzzini arī par to, kādi paradumi bendē tavas nieres un sirdi. Tāpat piedāvājam ieskatīties arī dzīvesstila kļūdās, kas veicina muguras sāpju veidošanos, kā arī būtiskākajā par prāta spēju nosargāšanu vecumdienās.

Kad aknas vairs netur: alkohola ietekme uz orgānu un problēmas pazīmes

To, ka alkohola lietošana nodara nopietnu ļaunumu veselībai, kā arī var negatīvi ietekmēt attiecības ar līdzcilvēkiem, nav dzirdējis tikai retais. Viena no organisma sistēmām, ko visspēcīgāk ietekmē grādīgo dzērienu regulāra patērēšana, ir aknas. Alkohola izraisītas aknu problēmas var būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti un galējā gadījumā var būt nepieciešama pat orgāna transplantācija.

Ar aknu veselību jokot nevajadzētu, jo tās ir ļoti būtiskas organisma funkciju, labsajūtas un veselības nodrošināšanai. Kā norādījis asociētais profesors, hepatologs un infektologs Jāzeps Keišs: "Aknas ir viens no noslogotākajiem orgāniem mūsu organismā – tās strādā dienu un nakti, gan tad, kad ēdam, gan starp ēdienreizēm. Patiesībā var teikt, ka aknas ir nemitīgā rosībā jau pirms cilvēka dzimšanas līdz pat brīdim, kad dzīve beidzas, tāpēc pret tām jāizturas ar īpašu pietāti."

Lasīt vairāk

Paradumi, kas bendē muguru, un ieteikumi sāpju mazināšanai

Foto: Shutterstock


Sāpoša mugura ikdienā diskomfortu rada ļoti daudziem. Netrūkst cilvēku, kas nepatīkamās sajūtas skaidro ar vecumu un lielu vērību tam nepievērš. Tomēr sāpju ignorēšana situāciju, visticamāk, tikai pasliktinās. Turklāt nereti muguras sāpes izraisa ikdienišķi ieradumi, tos mainot, no nepatīkamajām sajūtām var atbrīvoties ļoti vienkārši un ātri.
Ja tev regulāri sāp mugura un sajūtas ir ļoti izteiktas, ieteicams meklēt speciālista palīdzību, jo nepatīkamās sajūtas var liecināt par kādu veselības problēmu, piemēram, nierakmeņiem, artrītu vai ginekoloģiska rakstura problēmām. Pat to vairāk lasi šeit. Protams, ļoti bieži muguras sāpes izraisa dzīvesveids. Šādos gadījumos paradumu maiņa var ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti.

Lasīt vairāk

Kā iznīcināt savas aknas. Paradumi, no kuriem labāk atteikties

Foto: PantherMedia/Scanpix


Aknas mūsu organismā pilda ļoti daudz nozīmīgu funkciju – attīra organismu no indīgām vielām, noārda hormonus un medikamentus, kā arī sintezē glikozi un veic citus svarīgus uzdevumus. Lai tās spētu pildīt savas funkcijas un būtu veselas, par tām nepieciešams rūpēties.
Pastāv virkne dažādu ikdienišķu darbību un paradumu, kas tavām aknām par labu nenāks un no kā labāk atteikties. Vai zināji, ka dažādi uztura bagātināji tavām aknām kaitē? Tāpat šim orgānam par labu nenāk dažādos medikamentos izmantotais paraceptamols. Iedvesmojoties no "Health" un "WebMD", esam izveidojoši pārskatu par lietām, kas var nodarīt kaitējumu tavām aknām.

Lasīt vairāk

Sabeigt nieres ir vienkārši. Septiņi ieradumi, kas kaitē veselībai

Foto: Shutterstock


Nieres ir ļoti svarīgs orgāns cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanai. Tās ir nepieciešamas urīna veidošanai, asinsritei, kā arī dažādu vitamīnu sintēzei. Lai justos labi, par savu veselību ir jārūpējas. Tas attiecas arī uz nierēm, tomēr daudzi no mums piekopj vairākus paradumus, kas nodara pāri šim orgānam.
Ja nieres nav veselas, par to var liecināt koncentrēšanās spēju vājināšanās, elpas trūkums, izsitumi, nogurums un tūska. Lai palīdzētu tev sevi pasargāt, piedāvājam iepazīties ar septiņiem izplatītiem, bet tavu nieru veselībai kaitīgiem ieradumiem. Īpaši būtiski atteikties no kaitīgajiem ieradumiem ir cilvēkiem, kas jau saskārušies ar nieru problēmām.

Lasīt vairāk

Piecas dzīvesstila kļūdas, kas nokauj cilvēka motoru – sirdi

Foto: Shutterstock


Sirds ir orgāns, ko mēdz dēvēt arī par cilvēka motoru, jo bez tās dzīvot nav iespējams. Neskatoties nozīmīgajām funkcijām, ko veic cilvēka sirds, daudzi no mums nevērīgi izturas par šī orgāna veselību. Mazkustīgs dzīvesveids, stress un nepietiekama izgulēšanās ir tikai daļa no lietām, ko piekopj daudzi un kas ļoti kaitē sirdij.
Kā mainīt savu dzīvi, lai ar sirds veselību nebūtu problēmu? Piedāvājam iepazīties ar vairākām dzīvesstila kļūdām, kas būtiski ietekmē sirds veselību. Iespējams, to apzināšana tev palīdzēs saprast, ko darīt, lai sirds būtu vesela un tu justos labi.

Lasīt vairāk

Kaitīga ne tikai smēķēšana – ieradumi un darbības, kas bojā plaušas

Foto: Shutterstock


To, ka smēķēšana kaitē plaušām un citiem orgāniem, kā arī var izraisīt vēzi, zina teju ikkatrs. Tomēr šis netikums nav vienīgā darbība, kas kaitē šim elpošanas orgānam. Būtiski ir ne tikai nekūpināt cigaretes, bet arī sekot līdzi savam uzturam, kā arī citiem paradumiem.
Šoreiz piedāvājam iepazīties ar četrām lietām, kas kaitē tavām plaušām. Mainot savus paradumus, uzlabosies arī tava dzīves kvalitāte un elpot kļūs vieglāk. Atceries, ka tad, ja gribi, lai tavas plaušas būtu veselas, par tām ir jārūpējas, gan mainot sevi un savus paradumus, gan vidi sev apkārt. Gaiss, ko elpo, būtiski ietekmē tavu veselību.

Lasīt vairāk

Nosargāt savas prāta spējas arī vecumdienās. Faktori, kas palielina demences risku

Foto: Shutterstock


Demence ir laikā iegūti prāta darbības traucējumi, ko var izraisīt slimības vai smadzeņu bojājumi. Šī slimība parasti skar cilvēkus gados un nereti ir saistīta ar iedzimtību, tomēr arī dzīvesveids ir ļoti svarīgs, ja vēlies saglabāt savu prātu skaidru arī vecumdienās.
"Pirmā lieta, ko cilvēks, manuprāt, var darīt, ir mēģināt iepazīt un izprast sevi – kāds ir mans temperaments, ar kādu raksturu un temperamentu es esmu piedzimis, kas ir manas stiprās puses, kas ir manas vājības, varbūt man ir kaut kādi trūkumi, vai es varu iemācīties ar tiem sadzīvot, vai es varu tos kaut kā kontrolēt, uzlabot, pārmainīt," par to, kā sevi pasargāt no dažādām psihiskām kaitēm, sacījusi psihiatre Inga Zārde.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!