Foto: Shutterstock

Ievērojot veselīga uztura principus, kā arī regulāri nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm, esam pārliecinātas un gandarītas, ka rūpējamies par savu veselību. Tomēr, kā izrādās, cilvēka organismam var kaitēt arī vairākas šķietami vienkāršas lietas. Health.com ir apkopojis desmit kaitīgākos ikdienas paradumus, kas piemīt sievietēm, mums to neapzinoties.


Augstu papēžu "savienošana" ar ikdienas gaitām"

Foto: Shutterstock

Izvēloties valkāt augstpapēžu apavus arī ikdienā, kāju, kā arī kopējai organisma veselībai tiek nodarīts ievērojams kaitējums. Tiek ietekmēta gaita, radot spiedienu kāju locītavām, kas var izraisīt artrītu, pēdu kauliņu palielināšanos, muguras sāpes, kā arī cīpslu mikrosavainojumus.

Lai novērstu iepriekš minētās augstpapēžu apavu valkāšanas radītās sekas, speciālisti iesaka ikdienā izvēlēties apavus ar aptuveni četrus centimetrus augstu papēdi, kā arī valkāt īpašās zolītes, kas neitralizē lieko spiedienu

Rokassomiņas piekraušana

Foto: Shutterstock

Vairums sieviešu savā rokassomiņā ikdienā nēsā līdzi vairākus liekos kilogramus, ko veido gan dažādas elektroniskas ierīces, gan kosmētika un citi teorētiski nepieciešami priekšmeti. Visbiežāk rokassomiņa tiek valkāta uz viena pleca, un tā rezultātā viena ķermeņa puse regulāri sastopas ar papildu slodzi, kas ilgtermiņā var radīt kaitējumu veselībai.

Smagas somas nēsāšana var izraisīt muguras, kā arī kakla sāpes un izmainīt sievietes gaitu, tādēļ speciālisti iesaka atbrīvoties no nevajadzīgajiem priekšmetiem, kā arī izvēlēties mazāk izmēra somas.

Slinkošana, nenoņemot kosmētiku pirms gulētiešanas

Foto: Shutterstock

Pakļaujoties slinkumam un atgriežoties mājās pēc ieilgušas ballītes, sievietes mēdz grēkot un tā vietā, lai notīrītu kosmētiku, dodas gulēt, atstājot grimu uz sejas. Tā rezultātā, ādai uzkrājot netīrumus, kosmētikas slāni, kā arī dabiski izstrādātās taukvielas, veidojas paplašinātas poras un izsitumi.

Savukārt gulēšana ar nenotīrītu skropstu tušu var izraisīt acu kairinājumu, kam raksturīgas asinīm pieplūdušas, sarkanas acis un pat acu infekcijas, ja netikums tiek piekopts ilgtermiņā.

Alkohola lietošana, cenšoties "turēt līdzi" vīriešiem

Foto: Shutterstock

Pakļaujoties sabiedrības radītajam spiedienam vai noteikta cilvēku loka uzskatiem, sievietes saviesīgos pasākumos nereti cenšas patērēt to pašu alkohola daudzumu, ko vīrieši, tādējādi apreibstot krietni ātrāk un vairāk, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Tā iemesls ir sieviešu svars, kas parasti ir mazāks nekā vīriešiem, kā arī zemāks ūdens daudzums organismā, kā rezultātā alkohols tiek pārstrādāts lēnāk.

Lai samazinātu alkohola radīto kaitējumu veselībai, ieteicams samazināt tā devas, kā arī izvēlēties mazāk stiprus dzērienus un papildināt uzņemto alkohola daudzumu ar ūdeni vai bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Svēta ticēšana savam jaunības dienu krūštura izmēram

Foto: Shutterstock

Pētījumos atklāts, ka aptuveni septiņdesmit procenti sieviešu valkā neatbilstoša izmēra apakšveļu, kā rezultātā nepareizi izvēlētais krūšturis var ne tikai ietekmēt apģērba izskatu, bet arī izraisīt muguras, kakla un krūšu sāpes, elpošanas traucējumus, nepareizu stāju, ādas iekaisumus, asinsrites problēmas un pat kairinātu zarnu sindromu.

Tādēļ, tā vietā, lai minētu sava krūštura lielumu vai paļautos uz gadu garumā valkāto izmēru, laiku pa laikam veic mērījumus, precizējot apakšveļas izmēru un formu.

Pārlieka raizēšanās un ilgstoša nožēlas jušana

Foto: Shutterstock

Stress kaitē gan fiziskajai, gan mentālajai veselībai, un sievietes divreiz biežāk par vīriešiem cieš no stresa izraisītām slimībām, kā arī uzrāda augstākus depresijas un hroniska nemiera rādītājus. Tāpat sievietes aptuveni trīs reizes vairāk pārdzīvo attiecību izjukšanu, kā arī analizē to iemeslus.

Neraugoties uz pieņēmumu, ka šīs tendences ir bioloģisku faktoru radītas, speciālisti uzsver, ka nemitīga raizēšanās par nākotni, kā arī pieņemto lēmumu nožēlošana var izraisīt imunitātes novājināšanos un nervu darbības traucējumus.

Apsēstība ar ārējo izskatu

Foto: Shutterstock

Vēlēšanās izskatīties labi, kā arī kompleksi par savu izskatu ir raksturīgi abiem dzimumiem, tomēr tieši sievietēm novērota krietni biežāka apsēstība ar "perfektā" ķermeņa iegūšanu. Pētījumos pat atklāts, ka aptuveni sešpadsmit procenti slaida auguma un normāla svara sieviešu sevi uzskata par tuklām, un deviņdesmit procenti sieviešu vēlas mainīt vismaz vienu lietu savā izskatā.

Tā rezultātā ķermenim var rasties ne tikai psihiski traucējumi, bet arī draudi sievietes veselībai, ievērojot ekstremālas diētas, kas rada svara atgūšanas "jo-jo" efektu, kā arī iedzīvojoties ēšanas traucējumos un aizraujoties ar kosmētiskajām procedūrām un plastisko ķirurģiju.

Negatīvo emociju "apēšana"

Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu savu psiholoģisko pašsajūtu, ēšanu un našķēšanos mēdz izmantot abi dzimumi. Atklāts, ka vīrieši emocionālo ēšanu piekopj pozitīvu emociju gadījumā, it kā nosvinot priecīgo gadījumu, savukārt sievietes "apēd" savas skumjas un vilšanās sajūtu.

Tāpat sievietes krietni biežāk sevi atalgo ar trekniem un neveselīgiem ēdieniem, kas satur augstu cukura un kaloriju līmeni.

Lai izvairītos no emociju rezultātā radītas aptaukošanās, speciālisti iesaka ēšanu aizstāt ar patīkamām nodarbēm vai endorfīnus radošiem fiziskiem treniņiem.

Miega "zagšana"

Foto: Shutterstock

Nepietiekams miega daudzums kaitē ne tikai izskatam, bet arī palielina negadījumu risku, uzņemto kaloriju daudzumu un sirds slimību risku, un statistika vēsta, ka miega trūkums sievietes ietekmē krietni vairāk nekā vīriešus, neraugoties uz faktu, ka tieši sievietes savu miegu labprātāk ziedo, lai parūpētos par tuviniekiem.

Miega trūkums ietekmē arī asinsspiedienu un garastāvokli, tādēļ ieteicams ieplānot savu dienu tā, lai organisms gūtu iespēju atjaunot savu enerģiju nakts laikā.

Citu vajadzību nostādīšana priekšplānā, aizmirstot par sevi

Foto: Shutterstock

Sievietes ne tikai ziedo sava miega stundas citu labā, bet arī rūpējas par apkārtējo vēlmēm un vajadzībām, aizmirstot par savām nepieciešamībām. Tas veicina izdegšanas sindromu, kam var būt smagas fiziskās un garīgās veselības sekas, tādēļ ieteicams vismaz reizi nedēļā veltīt laiku vien sev būtiskām nodarbēm, kā arī objektīvi novērtēt prioritātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!