Foto: Shutterstock

Pētnieki no Brigama Janga Universitātes (ASV) nākuši klajā ar jaunu un ļoti vienkāršu notievēšanas metodi – apēsto kumosu skaitīšanu, kuras efektivitāte ir pierādīta. Metodes autori uzsver, ka skaitīt kumosus ir daudz vieglāk, nekā rēķināt kalorijas, vēstī britu laikraksts "Daily Mail".

Šīs metodes pamatideja ir vienkārša – saskaitīt, cik pārtikas kumosu dienas laikā ieceļo tavā mutē un pēc tam samazināt to skaitu par 20–30 procentiem.

Cilvēki, kuri piedalījās pētījumā, cītīgi skaitot ēdiena kumosus mēneša garumā, šī eksperimenta gaitā katrs zaudēja aptuveni divus kilogramus, kas uzskatāms var veselīgu svara zudumu.

Tie, kas piekrita šim izaicinājumam, redzēja rezultātus, neraugoties uz to, ka savā ikdienā citas izmaiņas neieviesa – netika mainīta ne ierastā ēdienkarte, ne fizisko aktivitāšu daudzums.

Metodes pamatideja ir vienkārša – saskaitīt, cik pārtikas kumosu dienas laikā ieceļo tavā mutē un pēc tam samazināt to skaitu par 20–30 procentiem.
"Būtībā pētījums apstiprināja to, ko mēs jau zinām – pietiek ar to, ka ēd mazāk, lai normalizētu svaru. Mēs nemudinām cilvēkus, kuriem ir liekā svara problēmas, badoties, bet ēst mazāk, nekā līdz šim," saka vadošais pētnieks doktors Džošs Vests (Josh West) no Brigama Janga Universitātes.

Doktors Vests un pētījuma līdzautori doktors Bens Krukstons (Ben Crookston) un profesors Kugars Hols (Cougar Hall) no tās pašas universitātes uzsver, ka cilvēkiem ar lieko svaru lielāka uzmanība jāpievērš apēstā kvantitātei, nevis kvalitātei, proti, tam, cik daudz viņi ēd, nevis ko viņi ēd.

Mēs nemudinām cilvēkus, kuriem ir liekā svara problēmas, badoties, bet ēst mazāk, nekā līdz šim
Džošs Vests, Brigama Janga Universitātes pētnieks
Pētījuma laikā 61 cilvēks skaitīja, cik reizes dienā mutē ieliek ēdienu, kā arī, cik malku jebkura dzēriena, kas nav ūdens, ieceļo viņu mutē. Katras dienas beigās pētījuma dalībnieki iegūto kopsummu sūtīja pētniekiem īsziņā vai uz e-pastu.

Līdz galam izturēja 41 dalībnieks, un rezultāti ir daudzsološi, skaidro doktors Krukstons, piebilstot, ka nepieciešama tālāka izpēte, lai pārliecinātos, vai šāda stratēģija nes cerēto rezultātu arī ilgtermiņā.

"Novērotais svara zudums ir diezgan labs, ņemot vērā, cik īsu laiku noritēja pētījums," saka Krukstons. "Bet mums jāturpina pētījums, lai redzētu, vai svara zudums saglabāsies un turpinās kristies."

20 cilvēki eksperimentu līdz galam neizturēja, jo viņiem saspringtā dzīves ritma dēļ izsekot kumosu skaitam izrādījās pārāk sarežģīti. Arī par to jau ir padomāts. Pētnieki ar Brigama Janga Universitātes Datorzinātnes departamenta mācībspēku palīdzību izstrādājuši speciālu algoritmu kumosu skaita aprēķināšanai. Izmantojot to, radīta viedpulksteņos, kā Android Wear un WatchOS, augšupielādējama programma, kas, ievadot noteiktus parametrus, aptuvenu notiesāto kumosu skaitu izrēķinās cilvēka vietā, līdz ar to nepārtraukti skaitīt kumosus nebūs nepieciešams.

Dietologa komentārs

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs:

"Protams, ja cilvēks sāk ēst mazāk, pat nemainot ēdienkarti, svaram vajadzētu kristies – tas ir loģiski!

Ja gribas, var skaitīt kumosus – nekā nepareiza tur nav. Amerikāņi atraduši jaunu "jājamzirdziņu", ar ko panākt, lai cilvēki atbrīvojas no liekā svara. Kā zināms, aptaukošanās ir ļoti bīstama veselībai – veicina holesterīna līmeņa un asinsspiediena paaugstināšanos, sekmē sirds-asinsvadu sistēmas slimību, cukura diabēta un audzēju attīstību, kā arī dažādu muguras un locītavu problēmu parādīšanos. Arī kumosu skaitīšana var būt veids, kā sevi no tā visa pasargāt.

Katrā ziņā es saviem pacientiem rekomendēju neskaitīt neko – ne kalorijas, ne kumosus. Cik ilgi tu tos kumosus vai kalorijas skaitīsi? Tas ir apgrūtinoši.
Andis Brēmanis, dietologs
Tomēr tam, ka ēdiena kvalitātei nevajadzētu pievērst uzmanību, gan es nevaru piekrist. Protams, kvantitāte ir svarīga – nevajag lieki pārslogot gremošanas traktu ar lielu barības apjomu un mocīties ar smagām sajūtām pēc tam, taču, manā skatījumā, uztura kvalitāte ir daudz būtiskāka. Piemēram, var apēst kaut piecus kilogramus ābolu dienā – svars no tā nepieaugs. Bet, ja ēdīsim kūkas vai saldumus…

Uzturam jābūt daudzveidīgam un veselīgam. Jāizvēlas produkti, kas satur daudz mikroelementu, vitamīnu un citu vērtīgu vielu.

Katrā ziņā es saviem pacientiem rekomendēju neskaitīt neko – ne kalorijas, ne kumosus. Cik ilgi tu tos kumosus vai kalorijas skaitīsi? Tas ir apgrūtinoši. Domāju, lielai daļai apniks jau pēc dienām divām.

Manā skatījumā uztura kvalitāte ir daudz būtiskāka, nekā kvantitāte. Piemēram, var apēst kaut piecus kilogramus ābolu dienā – svars no tā nepieaugs. Bet, ja ēdīsim kūkas vai saldumus…
Andis Brēmanis, dietologs
Savus pacientus aicinu pievērst uzmanību dažādu produktu grupu proporcijām uzturā. Visvairāk uzturā vajadzētu būt dārzeņiem – svaigiem, sutinātiem, tvaicētiem, blendētiem, kādiem vien vēlies. Mazāk vajadzētu ēst produktus, kas ir bagātīgi ar kalorijām, bet maz satur vitamīnus, mikroelementus un šķiedrvielas, piemēram, baltmaizi vai mannas putru, kas ražota no attīrītiem kviešu graudiem. Kā zināms, gandrīz visas vērtīgās vielas atrodas grauda ārējā apvalciņā, tādēļ vērtīgāki ir pilngraudu produkti, kur tas saglabāts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!