Foto: Shutterstock
Vēsos ziemas vakaros, dodoties gulēt, reizēm vilinoša šķiet doma par siltu mīkstu zeķu uzvilkšanu. Izrādās šāda doma nebūt nav peļama, jo zeķes var uzlabot naktsmiera kvalitāti un palīdzēt ātrāk iemigt. Lūk, ko par zeķēm un miegu saka "Medical News Today" eksperti.

Zeķes palīdzēs ātrāk iemigt

Varētu šķist, ka zeķu atstāšana kājās varētu negatīvi ietekmēt naktsmieru, jo pēdām būs pārāk silti. Tomēr tā nebūt nav – šāds ieradums var palīdzēt uzlabot ķermeņa termoregulāciju. Turklāt iepriekš uzsildītu vai arī parastu zeķu vilkšana kājās gulētejot palīdzēs ātrāk iemigt. Pēdu un plaukstu sasildīšana palīdz paplašināt asinsvadus, kas savukārt veicina siltuma izdalīšanos no ķermeņa caur ādu. Šāda organisma reakcija nodod ziņu smadzenēm, ka pienācis laiks doties pie miera.

Pret karstuma viļņiem menopauzes laikā

Ļoti daudzas sievietes, piedzīvojot menopauzi, saskaras ar karstuma viļņiem, kas izpaužas ar svīšanu, pēkšņu karstuma sajūtu, kas izplatās pa visu ķermeni, sirdsklauvēm un sarkšanu. Asinsvadu paplašināšanās un siltuma izdalīšanās no organisma palīdz nedaudz samazināt ķermeņa temperatūru un atvieglot karstuma viļņu simptomus.

Sausas siltas zeķes var palīdzēt un labāk gulēt arī zīdaiņiem. Tāpat tās var palīdzēt gulēt labāk cilvēkiem, kam regulāri ir aukstas pēdas un plaukstas. Protams, ja pēdas ir aukstas asinsrites traucējumu dēļ, labāk doties pie ārsta, jo zeķes vien nepalīdzēs tikt galā ar problēmu.

Pieaugušam cilvēkam katru nakti ir nepieciešamas septiņas līdz deviņas stundas miega. Ja cilvēks neguļ pietiekami, viņam var pasliktināties koncentrēšanās spējas, atmiņa un garastāvoklis. Hronisks miega trūkums palielina sirds un asinsvadu slimību, depresijas un aptaukošanās risku.

Temperatūras regulācija ir ļoti būtisks process, lai varētu aizmigt. Zeķu valkāšana palielina asins plūsmu uz pēdām un siltuma zudumu cauri ādai, palīdzot nedaudz samazināt ķermeņa temperatūru. Jāpiebilst, ka zeķes var ne tikai palīdzēt iemigt, bet arī samazināt nepatīkamās sajūtas cilvēkiem, kas cieš no Reinauda slimības un kam regulāri salst pēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!