Foto: Shutterstock

Kad trūkst enerģijas, grūti koncentrēties, ir liels stress vai pārņēmusi nomāktība, daudzi instinktīvi ķeras pie kaut kā salda. Šokolāde, konfektes, kūciņa, kola vai, ko nu katrs izvēlas, sniedz ātru enerģijas pieplūdumu un uzlabo garastāvokli, jo veicina tā dēvēto laimes hormonu izdalīšanos organismā. Neraugoties uz saldumu pozitīvo ietekmi uz darbaspējām un omu, aizraušanās ar tiem var novest ne tikai pie liekā svara, bet arī imunitātes pazemināšanās un biežas slimošanas.

Ja organismā iekļūst nelabvēlīgi mikroorganismi, tos apturēt gluži kā policistu vienība nekavējoties steidzas leikocīti jeb baltie asinsķermenīši. Tie sagrābj baktērijas vai vīrusus un iznīcina, neļaujot tiem izplatīties pa organismu un izraisīt iekaisumu vai slimību.

Liela cukura daudzuma uzņemšana ar ēdienu vai dzērienu gandrīz paralizē baltos asinsķermenīšus, neļaujot tiem pasargāt organismu no slikto mikroorganismu iebrukuma.

Kolumbijas Universitātes Veselības dienesta (Health Services at Columbia University) veiktā pētījumā secināts, ka, īsā laika posmā uzņemot 100 gramus jeb astoņas ēdamkarotes cukura – aptuveni tik daudz ir litra pudelē limonādes – baltie asinsķermenīši kļūst par 40 procentiem vājāki un mazāk efektīvi baktēriju un vīrusu neitralizēšanā, vēstī Heathscience.org.

Viena šāda našķošanās reize var izsist imūnsistēmu no ierindas pat uz piecām stundām. Kamēr imūnsistēma ir nomākta, vīrusi un baktērijas var teju brīvi izplatīties un vairoties. Ar cukura dāvāto laiku baktērijām vai vīrusiem pilnīgi pietiks slimības ierosināšanai.

Tas, ka izdzer litru limonādes vai iztukšo turziņu konfekšu, var būt izšķirošais faktors, kādēļ tava imūnā sistēma nenoreaģē un sākas, piemēram, saaukstēšanās, kakla iekaisums vai zarnu infekcija. Tādēļ saldumus ieteicams lietot ar mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!