Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi zina, ka ir ļoti svarīgi regulāri tīrīt zobus, bet mēles tīrīšana daudziem šķiet vien nebūtiska mutes dobuma higiēnas sastāvdaļa, ko var arī mierīgu sirdi izlaist. Patiesībā regulāri tīrīt mēli ir tikpat būtiski, kā tīrīt zobus, un no tās tīrības lielā mērā atkarīga zobu veselība.

Lielākā daļa baktēriju mutes dobumā uzkrājas tieši uz mēles. Ja to netīra, mēles aplikums kļūst par labvēlīgu vidi, kur vairoties baktērijām, un par to kuplo skaitu sāk liecināt slikta elpa, vēstī portāls Zdorovie.com.

Nepatīkamo mutes aromātu izraisa baktēriju izdalītie toksīni, taču tā nav vienīgā problēma. No mēles baktērijas, protams, nokļūst arī uz zobiem, tādēļ mēles netīrīšana veicina zobu bojājumu, smaganu iekaisuma un citas mutes dobuma problēmu veidošanos.

Kā pareizi tīrīt mēli

  • Gluži tāpat kā zobus, mēli vēlams tīrīt divas reizes dienā – no rīta un vakarā.
  • Vislabāk ņemt talkā speciālu mēles tīrītāju, kas pēc formas atgādina sviesta vai siera griežamo – tāds kā lociņš. Ar to mehāniski novelk aplikumu nost no mēles virsmas.
  • Daudzām zobu birstēm galviņas otrā pusē izveidots speciāls mēles tīrītājs, taču tas ir vien reklāmas triks, ar ko mudināt pircēju izvēlēties konkrēto zobu birsti. No šāda mēles tīrītāja ir maza jēga, jo rievojums ir pārāk maigs un ar tādu kvalitatīvi noņemt aplikumu nevar.
  • Mēles tīrīšanai var izmantot arī ēdamkaroti, vislabāk – sudraba, jo šim materiālam piemīt antibakteriālas īpašības. Derēs arī mīksta zobu birste, ar kuru var noslaucīt aplikumu virzienā no mēles saknes uz galu. Tīrot mēli ar cietu zobu birsti, ir risks, ka tajā var rasties mikrobrūcītes, kuras diemžēl ļoti tīk baktērijām.
  • Mēli jātīra pirms zobu mazgāšanas, jo, to tīrot pēdējo, aplikums no tās atkal nonāk uz zobiem.
  • Lai mēli notīrītu pēc iespējas labāk, to nepieciešams maksimāli izbāzt un sasprindzināt. Paņem tīrītāju un lēni velk no mēles saknes uz galiņu. Lai aplikumu izdotos notīrīt, tas pie mēles jāspiež diezgan cieši.
  • Pēc mēles tīrīšanas izskalo muti un ķeras pie zobu tīrīšanas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!