Foto: Shutterstock
Nevar noliegt, ka sāls mūsu organismam ir nepieciešams – piemēram, tajā esošais nātrijs var palīdzēt normalizēt nervu un muskuļu darbību. Taču, ņemot vērā, ka daudzi no mums ar ieteicamo dienas sāls devu mēdz grēkot un uzņem krietni vairāk, vienmēr jāatceras teiciens – kas par daudz, tas par skādi, jo ar laiku tas var rezultēties ar nopietnām veselības problēmām. Par to, kā samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu, lasi šajā rakstā.

Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Slimību profilakses un kontroles centru cilvēki dienas laikā patērē aptuveni 3400 miligramus sāls. Iespējams, tas nešķiet daudz, taču ieteicamā maksimālā sāls dienas deva ir 2300 miligrami, bet, ja cilvēks sirgst ar kādu sirds slimību, tie jau ir vien 1500 miligrami. Lai tu labāk saprastu, cik daudz tad ir 2300 miligrami, tad iedomājies vienu tējkaroti sāls – tik daudz un ne vairāk.

Kāpēc nepieciešams samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu? Asinīs nonākot pārāk lielam sāls daudzumam, var būtiski palielināties asinsspiediens, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību, skaidrots portālā ''Live Strong''. Tāpat laika gaitā var rasties nopietnas veselības problēmas, piemēram, sirds slimības vai insults. Iespējams, tu nemaz ikdienā pašas gatavotajām maltītēm nepievieno sāli, bet, ja tu tai pat laikā bieži vien ēd saldētās, ātrās ēdināšanas vai konservētās maltītes, kā arī esi iemīlējusi panašķēties ar krekeriem, riekstiņiem, čipsiem un citiem sāļiem našķiem, visticamāk, ir laiks pārdomāt savu uzturu un samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu.

Varbūt iedomās sāls patēriņa samazināšana šķiet teju neiespējama, jo viss garšīgais satur sāli, taču zini – tas nav nemaz tik grūti. Lasi tālāk un noskaidro, kādos pavisam vienkāršos veidos to izdarīt. Tomēr ņem vērā, ka vislabāk pirms ieviest izmaiņas uzturā konsultēties ar speciālistu.

Lasi un salīdzini produktu etiķetes


Foto: Shutterstock
Būsim godīgas – iepērkoties pārtikas veikalā, reti kad pievēršam uzmanību tam, kas rakstīts produktu etiķetēs. Taču tās nav pievienotas bez iemesla. Un, ja tu patiesi vēlies samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu, turpmāk tev jāpievērš uzmanība tajās norādītajam sāls daudzumam attiecībām pret pieļaujamo dienas devu. Zemāk var izlasīt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes sagatavotās vadlīnijas, kā precīzāk noteikt produktos esošo sāls daudzumu:
  • Produkts bez sāls – šādi produkti vienā porcijā satur mazāk nekā piecus miligramus sāls;
  • Niecīgs sāls daudzums – vienā porcijā ir 35 vai mazāk miligrami sāls;
  • Neliels sāls daudzums – produkts nodrošina piecus procentus vai mazāk no sāls pieļaujamās dienas devas;
  • Samazināts sāls daudzums – produkts satur par 25 procentiem mazāk sāls nekā pieļaujamā dienas deva;
  • Bez pievienota sāls – produkta pārstrādes laikā sāls nav pievienots, taču tas negarantē, ka tas vispār nesatur sāli. Tāpēc vēlams piesardzīgāk pārbaudīt produkta etiķeti.

Tāpat, salīdzinot iecienītāko našķu etiķetes, vari noskaidrot to veselīgākās un mazāk sālītās alternatīvas.

Domā 'svaigi'


Foto: Shutterstock
Protams, ne visiem pārtikas produktiem, kurus patērē ikdienā jābūt svaigiem vai mājās gatavotiem, taču lielākie sāls saturētāji ir pārstrādātie produkti, kurus iegādājamies veikalā. Amerikas Sirds asociācija iesaka atturēties no ''sāļā sešinieka'' – ķīmiski apstrādātajiem produktiem, kas satur lielāko sāls daudzumu. Tostarp ierindojas:
  • sālīta gaļa;
  • pica;
  • zupas;
  • maize;
  • vista;
  • burito un tako.

Šādu jau gatavu produktu vietā vislabāk izvēlēties svaigu gaļu un zivis vai augu izcelsmes olbaltumvielu avotus, piemēram, tofu, pupiņas vai lēcas. Tāpat brīžiem, kad vēlēsies panašķēties, turi pa rokai kādu augli vai dārzeni. Kā arī, ja patiesi vēlies samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu, par ļaunu nenāks vismaz sākotnēji uzturēt ēdiena dienasgrāmatu, kurā atzīmētos paradumus vislabāk pārrunāt ar speciālistu.

Biežāk gatavo mājās


Foto: Shutterstock
Jā, protams, mums katram ir gana aizņemta un piesātināta ikdiena, kā rezultātā, atnākot vēlu vakarā mājās, rokas neceļas, lai pagatavotu kārtējo maltīti. Taču, ja vēlies samazināt sāls patēriņu, tas ir vairāk nekā vēlams. To apstiprina arī 2018. gada maijā žurnālā ''The Journal of the Academy of Nutrion and Dietetics'' publicēts pētījums, kas rāda – cilvēki, kas vēlējās samazināt sāls patēriņu, mazāk ēda ārpus mājas un vairāk gatavoja paši. Un tas ir pavisam loģiski, ņemot vērā, ka neko nezinām par izmantoto sāls daudzumu kafejnīcās, restorānos vai jebkur citur.

Kā samazināt ārpus māju maltīšu skaitu? Ja tu esi ieradusi katru dienu kopā ar kolēģiem pusdienot kādā kafejnīcā, pamaini to. Piemēram, nospraud sev mērķi piecu dienu vietā četrās no tām pusdienot kādā ēstuvē. Savukārt piektajai dienai paņem līdzi kaut ko iepriekš sagatavotu, piemēram, iepriekšējās dienas vakariņās pāri palikušo porciju.

Pievērs uzmanību porciju lielumam un izmanto garšaugus un garšvielas


Foto: Shutterstock
Iepriekš minētais ieteikums – lasīt un salīdzināt produktu etiķetēs rakstīto – pavisam noteikti var būt noderīgs, lai noteiktu produktos esošo sāls daudzumu. Taču svarīgi arī pievērst uzmanību apēsto porciju lielumam. Kāpēc? Apēdot divtik vai pat trīstik lielāku porciju, tu uzņem arī divtik vai trīstik vairāk sāls. Un, iespējams, tu par to neesi aizdomājusies, bet tava izvēle ēst, piemēram, maltīti ar nelielu sāls daudzumu kļūst bezjēdzīga, jo lielāka tās porcija palielina uzņemto sāls daudzumu.

Savukārt paturpinot par iepriekš minēto gatavošanu mājās – varbūt tev šķiet, ka nav iespējams pagatavot garšīgu maltīti bez sāls, taču tu rūgti maldies. Garšaugu un garšvielas ļoti labi spēj tikt galā vienas, taču atceries – iegādājoties veikalā jaunus maisījumus, arī šeit pievērs uzmanību iepakojumu etiķetēm un izvēlies tos, kuri nesatur sāli. Piemēram, ķiploku sāls vietā izvēlies ķiploku pulveri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!