Foto: Shutterstock

Zosāda ir automātiska ādas reakcija, kad tā pārklājas ar sīkiem izcilnīšiem. Skats ir stipri vien līdzīgs tam, kāds paveras, noplūcot zosi, tādēļ šī neparastā ādas reakcija ieguvusi šādu nosaukumu. Zosāda parasti uzmetas brīžos, kad ir auksti, pārņēmušas bailes vai, gluži pretēji, spēcīgas pozitīvas emocijas, piemēram, aizkustinājums, skatoties saviļņojošu filmu vai klausoties labu mūziku, kā arī vienkārši gremdējoties atmiņās par kādu laimīgu mirkli savā mūžā. Rutks.lv noskaidroja, kādēļ tā notiek.

Zosāda veidojas, saraujoties matiņu cēlējmuskuļiem, kas atrodas ādā pie katra mata maisiņa. Tā ietekmē izveidojas sīkie izciļņi un matiņi saslejas stāvus. Šo reakciju izraisa stresa hormons adrenalīns, kas organismā pastiprināti izdalās gan negatīva, gan pozitīva satraukuma ietekmē.

Adrenalīna svarīgākā funkcija ir sagatavot organismu vai nu bēgšanai, vai cīņai, liekot tam sakopot visus spēkus. Tas notiek, adrenalīnam paātrinot sirdsdarbību un nodrošinot intensīvāku muskuļu apgādi ar asinīm.

Izrādās, zosādu esam saņēmuši pūrā no saviem tālajiem senčiem, kuru ķermeni vēl klāja visai biezs apmatojums. Stresa situācijās izveidojoties zosādai, tas saslējās stāvus, liekot mūsu senajam sencim izskatīties lielākam un bīstamākam ienaidnieka acīs. Kažokzvēri joprojām izmanto šo "ieroci" ienaidnieka atbaidīšanai, arī – mājas kaķis, kurš vēl papildus uzmet kūkumu, lai izskatītos pēc iespējas draudīgāks.

Dzīvniekiem šāda ādas reakcija arī sekmē termoregulāciju, proti, saslējušies matiņi labāk saglabā ķermeņa siltumu, jo pie ādas izveidojas gaisa slānis, kas neļauj siltumam tik ātri aizplūst. Taču cilvēkiem, kam apmatojuma gandrīz nav vispār, šī reakcija ir vien mantojums no tālajiem senčiem, kas būtībā ir jēgu zaudējis aizsargreflekss un turklāt izskatās diezgan muļķīgi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla Livescience.com un Medicinenet.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!