Foto: PantherMedia/Scanpix

Sirds mazspējas dienā, ko šogad atzīmē 7. maijā, ikviens aicināts apmeklēt mobilo Sirds mazspējas klīniku, kas no pulksten 12 līdz 15 darbosies pie tirdzniecības centra "Origo", Stacijas laukumā 2, Rīgā, informēja pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Sirds mazspējas dienu katru gadu atzīmē maija otrajā nedēļā ne vien Latvijā, bet arī visā Eiropā. Šogad tai veltīts 7. maijs, kad Latvijas Kardiologu biedrība un pacientu biedrība "ParSirdi.lv" iedzīvotājiem sarūpējusi iespēju bez maksas konsultēties ar kardiologu, kā arī izmērīt asinsspiedienu un pulsu īpašā, mobilā Sirds veselības klīnikā.

Palielinoties iedzīvotāju dzīvildzei, pieaug to pacientu skaits, kas cieš no sirds mazspējas. Sirds mazspēja ir aktuāla problēma arī Latvijā, un tiek lēsts, ka vecuma grupā līdz 65 gadu vecumam ar to saskaras aptuveni viens procents iedzīvotāju, savukārt 75–85 gadu vecumā tā piemeklē jau 7 procentus iedzīvotāju.

Visbiežāk sirds mazspēju izraisa koronārā sirds slimība, it īpaši pārciests miokarda infarkts un paaugstināts asinsspiediens, taču to var izraisīt arī dažādas sirds muskuļa un sirds vārstuļu slimības. Tāpēc kardiologi iesaka regulāri pārbaudīt sirds veselību, īpašu uzmanību pievēršot arī pulsam, kam miera stāvoklī jābūt aptuveni 60 sitieniem minūtē. Īpaši liela vērība šim rādītājam jāpievērš tieši sirds mazspējas pacientiem. Tāpat svarīgi ir sekot līdzi arī asinsspiedienam, atceroties, ka normāls asinsspiediens jebkurā vecumā ir 120/80 mm/Hg.

Izplatītākie sirds mazspējas simptomi:

  • pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu;
  • elpas trūkums, nogurums un nespēks;
  • paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.

"Attīstītajās Eiropas valstīs darbojas sirds mazspējas klīnikas, kur pacientiem ir iespēja konsultēties un regulāri pārbaudīt veselību. Lai arī Latvijā šādas klīnikas šobrīd nav, sirds mazspēja ir aktuāla problēma arī mūsu valstī. Tāpēc, atzīmējot Sirds mazspējas dienu, vēlamies rast iespēju iedzīvotājiem tikties ar speciālistiem klātienē, saņemt informatīvos materiālus un veikt sirds veselības pārbaudes mobilajā Sirds mazspējas klīnikā," saka kardioloģe Ginta Kamzola, kura ir Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja.

"Lai arī hroniska sirds mazspēja ir nopietna slimība, izteiktas sirds mazspējas gadījumā 50 procenti pacientu mirst piecu gadu laikā. Pareizi lietojot medikamentus un sekojot ārsta norādījumiem, var ne tikai pagarināt dzīves ilgumu un uzlabot tās kvalitāti, bet arī strādāt! Tāpēc aicinu atcerēties, cik ārkārtīgi svarīgi ir savlaicīgi pamanīt sirds mazspējas simptomus un rīkoties – doties pie ģimenes ārsta, kurš nozīmēs tālākās analīzes un izmeklējumus, kā arī ieteiks labāko ārstēšanu."

Mobilajā Sirds mazspējas klīnikā darbosies trīs zonas.

Reģistratūra

  • Sirds veselības tests, kuru aizpildot pirmajiem 50 dalībniekiem būs iespēja saņemt dāvanā soļu skaitītājus sirds mazspējas profilaksei;
  • Informatīvie materiāli par sirds veselības profilaksi.

Veselības pārbaudes

  • Iespēja izmērīt asinsspiedienu un pulsu;
  • Apmācība, kā mērīt pulsu mājās.

Kardiologu konsultācijas

  • Sirds mazspējas pacientus konsultēs kardioloģe Ginta Kamzola un citi speciālisti;
  • Iespēja saņemt informatīvos materiālus par sirds mazspēju un citām sirds slimībām.

"Stipra veselība ir galvenais resurss produktīvai dzīvei, tomēr reti steidzīgajā ikdienā mums pietiek laika un līdzekļu apmeklēt ārstus un veltīt veselībai pietiekami daudz uzmanības. Tādēļ jau otru gadu tirdzniecības centrs "Origo" kā pilsētnieku ikdienas ceļu krustpunkts un vieta, kur ik dienas pa ceļam uz darbu vai mājām iziet daudz cilvēku, vēlas vēl plašāku sabiedrības daļu izglītot un mudināt pievērst uzmanību savai pašsajūtai un veselīgam dzīvesveidam. Šogad, 7. maijā, sākot ar rīta vingrošanu pie tirdzniecības centra pulksten 11.30 un Sirds mazspējas dienai veltītu pasākumu, tiks atklāts veselības mēnesis "Origo". Vingrošanas nodarbību, vadīs viens no Latvijas labākajiem fitnesa treneriem un veselīga dzīvesveida entuziasts Kristaps Vilde. Šajā un citās aktīva dzīvesveida jautājumiem veltītajās bezmaksas aktivitātēs, kas norisināsies visu maiju, piedalīties aicināts ikviens interesents," stāsta tirdzniecības centra "Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

"Ja slimība tiek savlaicīgi diagnosticēta, mūsdienās lielākoties ir iespējams to arī sekmīgi ārstēt, tādējādi veicinot iedzīvotāju dzīvildzi un arī dzīves kvalitāti. Vēlamies Sirds mazspējas dienā atgādināt iedzīvotājiem par sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, kā arī mudināt doties pie ārsta pārbaudīt savu veselību un nepieciešamības gadījumā uzsākt ārstēšanos," saka Inese Mauriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!