Gadu mijā daudzi smēķētāji apņemas atmest kaitīgo smēķēšanas ieradumu. Tomēr atteikšanās no smēķēšanas var būt ļoti smags uzdevums, it īpaši pirmajās dienās. Sabiedrības veselības aģentūras veiktie pētījumi parāda, ka smēķēšanu vēlas atmest 59,7% smēķējošu vīriešu un 55,5% smēķējošu sieviešu. Visbiežāk atmest smēķēšanu cilvēki izvēlas finansiālu un ar veselību saistītu faktoru dēļ.

Kā teikts FINBALT veselības monitoringa Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījumā, 14,9% smēķētāju izvēlas atmest, lai izvairītos no slimībām, kas ir likumsakarīgs smēķēšanas iznākums. Šodienas globālās finanšu krīzes apstākļos daudzi ierobežo tēriņus. Arī dzīvojot veselīgi ir iespējams ietaupīt.

Smēķēt vairs nav populāri un arī smēķētāju skaits Eiropā pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami samazinājies. Ir pierādīts, ka vīriešu smēķētāju skaits samazinās straujāk kā sieviešu smēķētāju skaits. Viens no iemesliem šai tendencei pēc zinātnieku domām ir sieviešu bailes pieņemties svarā pēc smēķēšanas pārtraukšanas, kas ir tabakas industrijas veicināts mīts jau kopš pagājušā gadsimta sākuma. Vēl viens būtisks iemesls ir līdzcilvēku smēķētāju ietekme, kas apgrūtina smēķēšanas atmešanu.

Pētījumi rāda - ja smēķētājs veiksmīgi tiek galā ar grūto atmešanas sākuma posmu, tad ir daudz labākas iespējas, ka smēķēšanu izdosies atmest pavisam. Aptiekās no Jaunā gada ir pieejams jauns 25 miligramu nikotīna aizstājēj terapijas plāksteris, kas darbojas 16 stundas, netraucējot nakts miegu un smēķētājam nodrošina nikotīna terapeitisko devu. Tas palīdz kontrolēt smēķēšanas vēlmi un atteikšanās simptomus pirmajās sarežģītajās nedēļās pēc smēķēšanas pārtraukšanas. Plāksteris uzliekams no rīta pamostoties un tas ir efektīvs visas dienas garumā, kontrolē vēlmi smēķēt, kā arī tādus ar atteikšanos no smēķēšanas saistītus simptomus, kā aizkaitināmība. Katru dienu vēlme smēķēt kļūst mazāka un samazinās simptomu nopietnība. Pēc astoņām nedēļām smēķētājs var izmantot mazākas devas plāksteri, ar laiku plāksteris vairs vispār nebūs nepieciešams.

Latvijas Pretsmēķēšanas koalīcijas pārstāvis narkologs Jānis Caunītis uzskata, ka smēķēšanas atmešanas procesu var iedalīt trīs posmos. Pats pirmais un svarīgākais ir paša smēķētāja apņemšanās, vēlēšanās un gribasspēks. Otrs posms ir pati „atmešana". Metodes ir daudz un dažādas. Tiem, kuri atmet smēķēšanu saviem spēkiem, talkā nāk dažādi bezrecepšu medikamenti, nikotīnu aizvietojošas košļājamās gumijas, plāksteri. Tikai pirms sākt tos lietot, obligāti rūpīgi jāizlasa tiem pievienotās lietošanas instrukcijas. Un pēdējais posms - neatsākt smēķēšanu. Šis posms ir atkarīgs no smēķētāja, vai nu jau nesmēķētāja, paša apņemšanās un gribasspēka.

Jaunie 25 miligramu pretsmēķēšanas plāksteri smēķētājam nodrošina spēcīgu atbalstu tieši tad, kad viņš vēlas smēķēšanu atmest. Un vēl - plāksteri palīdzēs tiem smēķētājiem, kuri vēlas izmantot diskrētu, taču efektīvu palīdzību, lai pēc 2009. gada jaunā gada patiešām varētu izpildīt solījumu un atmest smēķēšanu pavisam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!