Foto: Shutterstock

Svara zaudēšana ne tikai sniedz iemeslu jaunu drēbju iegādei, bet arī ievērojami uzlabo organisma kopējo veselības stāvokli. Vien piecu līdz desmit procentu svara zaudēšana no ķermeņa kopējās masas mazina hronisku slimību attīstīšanos, kā arī vairo izredzes nodzīvot ilgāku mūžu, apgalvo mediķi. Tiesa, lieko kilogramu zaudēšanai ir arī citas sekas, par ko ikdienā, visticamāk, nemaz neaizdomājamies. Tās apkopojis arī portāls "Health".

Ievērojams enerģijas pieplūdums

Zaudējot svaru, cilvēki parasti jūt vērā ņemamu enerģijas pieplūdumu. Tā iemesls ir intensīvāka skābekļa cirkulācija organismā, ko liekais svars savukārt apgrūtina.

Atmiņas uzlabošanās

2013. gadā Zviedrijā veiktā pētījumā gados vecākas sievietes uzrādīja labākus atmiņas testa rezultātus pēc sešu mēnešu ilgas svara zaudēšanas plāna ievērošanas, salīdzinot ar sievietēm, kuras lieko svaru konkrētajā laika posmā nezaudēja.

Veicot smadzeņu skanēšanu pētījuma dalībniecēm, tā vadītāji atklāja, ka svaru zaudējušajām sievietēm aktīvāk darbojās tā smadzeņu daļa, kas atbild par informācijas saglabāšanu, veidojoties atmiņām.

Attiecību pārbaude

Zaudējot svaru, sievietes pašapziņa aug, taču slaidais augums ne vienmēr nāk par labu esošajām partnerattiecībām. Amerikā veiktā pētījumā atklāts, ka vīrieši, kuru mīļotās sievietes gada laikā zaudējušas vairāk nekā desmit kilogramu, jūtas apdraudēti un greizsirdīgi, baidoties par attiecību tālāko likteni.

Tā iemesls ir pagalam vienkāršs – redzot, ka viens no attiecību dalībniekiem ir krasi mainījis savu dzīvesveidu, arī otram, gribot negribot, jāizvērtē savi ēšanas un fizisko aktivitāšu paradumi. Ja tie nav tik veselīgi, rodas stress par to, vai patiksim savam "jaunajam" mīļotajam, skaidro pētnieki.

Zemāks risks saslimstībai ar vēzi

Vien piecu procentu svara zaudēšana no kopējās ķermeņa masas mazina risku saslimt ar vēzi, novēršot organismam kaitīgus šūnu pārveidošanās procesus, apgalvo mediķi. Īpaši tas attiecināms uz sievietēm – zaudējot lieko svaru, pastāv reāla iespēja novērst ļaundabīgu veidojumu attīstīšanos krūtīs.

Labāks noskaņojums

Līdz šim nav izdevies noskaidrot, vai lieko svaru izraisa depresija, vai liekais svars – depresiju, taču, nav noslēpums, ka veselīgāka un slaidāka auguma iegūšana, atbrīvojoties no liekajiem taukiem, ievērojami uzlabo noskaņojumu.

Garšas izmaiņas

Ja zaudē lielu svara daudzumu īsā laikā, tava garšas izjūta var mainīties. Stenfordas Universitātes pētnieki atklājuši, ka pēc svara zaudēšanas daļai cilvēku ēdiens šķiet asāks nekā agrāk – pat, ja lietotas tās pašas garšvielas. Tāpat piefiksēts, ka nereti cilvēkiem rodas riebums pret atsevišķiem gaļas un piena produktiem, lai gan agrāk tie ēsti lielā daudzumā un labprāt.

Izmaiņas kaulu struktūrā

Ja ķermeni noslogo ievērojams liekais svars, kaulu struktūra kļūst blīvāka un tie kļūst izturīgāki, cenšoties noturēt lieko svaru un tā radīto spiedienu. Ja šī šķiet pat samērā laba organisma norise, tad atceries, ka liekais svars tai pat laikā ļoti kaitē locītavām, kas savukārt paaugstina artrīta attīstīšanās risku.

Iespējams algas pielikums

Pētījumos dažādās pasaules valstīs atklāts, ka cilvēki, īpaši sievietes, ar lieko svaru saņem mazāku atalgojumu un ne tik veiksmīgi veido karjeru kā viņu slaidie kolēģi un kolēģes. Parasti atalgojuma starpība ir aptuveni 2,5 procenti, apgalvo pētnieki.

Slimību simptomu mazināšanās

Ja jau ciet no liekā svara radītām slimībām, tā nomešana tomēr var atvieglot organisma veselības stāvokli, mazinoties simptomu intensitātei. Kā apgalvo mediķi, tas attiecas uz sirds slimībām, diabētu, kā arī paaugstinātu asinsspiedienu.

Labāks naktsmiers

Pensilvānijas Universitātes pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuri zaudē piecus procentus svara no ķermeņa kopējās masas, pēc pusgada naktī guļ par 22 minūtēm ilgāk, vieglāk iemiegot un retāk mostoties naktī.

Lielākas izredzes ieņemt bērniņu

Pētījumi liecina, ka jo agrāk sieviete aptaukojas, jo zemākas ir viņas izredzes ieņemt mazuli – savukārt liekā svara nomešana vairo sievietes auglību, kā arī neskaitāmos pētījumos pierādīts, ka veselīgs mātes svars ievērojami uzlabo viņas bērnu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!