Foto: Shutterstock
Visiem patīk sevi palutināt ar kādu gardumu brīvdienās vai pēc garas darba dienas. Kādam tas ir mājās cepts pīrāgs, kādam neatļauta vīna glāze, bet lielākajai daļai no mums saldināti dzērieni ir tie, kurus visvairāk ikdienā patērējam. Dzirdēti daudzi iemesli, kāpēc kolu un citus saldinātos dzērienus nav veselīgi lietot regulāri, bet kas tieši notiek mūsu organismā pāris minūtes pēc kolas iedzeršanas?

Lūk, portāla techtimes.com apkopotās organisma reakcijas, pēc kolas vai līdzīgu dzērienu dzeršanas.

10 minūtes pēc kolas iedzeršanas

Izdzerot bundžiņu kolas, organismā nokļūst 10 tējkarotes cukura, kas ir tieši piecas reizes vairāk nekā ieteicamā dienas deva. Pēc 10 minūtēm, ķermenis ir uzņēmis pilnu cukura devu.

Kāpēc cilvēkam nav slikta dūša, ja jau uzņemts tik daudz cukura pāris minūšu laikā? Tāpēc, ka fosforskābe nomāc garšu, kas patērētājam nerada šķebinošu dūšu.

Fosforskābi izmanto dažādos pārtikas produktos, piemēram, saldumos, želejās, siera izstrādājumos un saldinātos dzērienos. Pārlieku daudz uzņemot fosforskābi, var rasties zobu bojājumi.

20 minūtes pēc kolas iedzeršanas

Cukura līmenis organismā strauji paaugstinās, izraisot pastiprinātu insulīna izdalīšanos. Aknas reaģē uz šo pieaugumu, un lieko cukuru, kas šobrīd organismā ir bagātīgos daudzumos, pārveido taukos.

Foto: PantherMedia/Scanpix

40 minūtes pēc kolas iedzeršanas

Šajā brīdī organismā ir uzsūcies kofeīns, kas ir kolas sastāvā. Pēc tā absorbēšanas un nonākšanas asinīs, kofeīns nokļūst smadzenēs. Tur tas darbojas kā stimulants, aktivizējot centrālo nervu sistēmu un bloķējot adenozīnu, kurš organismam rada nomierinošu efektu un liek justies nogurušam. Kofeīna ietekmē tiek atbrīvots adrenalīns, paātrinās sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens, paplašinās acu zīlītes, sasprindzinās muskuļi un atbrīvojas glikoze, kas nonāk asinsritē, tādējādi sniedzot papildu enerģiju.

45 minūtes pēc kolas iedzeršanas

Dopamīna līmeņa pieaugums organismā aktivizē smadzeņu daļu, kas atbildīga par "prieka sajūtu".

Efekts ir līdzīgs heroīnam.

60 minūtes pēc kolas iedzeršanas

Stundu pēc kolas iedzeršanas organismā notiek vairāki procesi. Fosforskābe saista kalciju, magniju un cinku cilvēka zarnās. Tas paātrina vielmaiņu. Saldinātāji un kofeīna urīndzenošā iedarbība veicina minerālvielu izvadīšanu ar urīnu. Kalcija un citu minerālvielu līmenis ir samazinājies.

Cilvēkam vairāk gribas iet uz tualeti. Bieža urinēšana vai pārmērīgs urīna daudzums vienā reizē nozīmē, ka ūdens un elektrolīti, kuriem vajadzētu nokļūt dažādās organisma daļās, lai organisms uzņemtu sev nepieciešamās vielas, tā vietā tiek izvadīts no ķermeņa.

Cukura līmenis paaugstinās un tad atkal strauji nokrīt. Cilvēks tajā brīdī jūtas uzbudināts, arī ūdens, kas atrodas kolā, tiek izvadīts kopā ar elektrolītiem, kuriem bija jāapgādā organismu ar nepieciešamām uzturvielām.

Izpētīts, kas pasaulē katru dienu tiek izdzertas apmēram 1,6 miljardi kolas bundžiņas, varbūt beidzot ir pienācis laiks padomāt, ko šī inde nodara mūsu organismam.

Avots: techtimes.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!