Foto: Shutterstock
Varam jau novelt vainu uz lietaino laiku aiz loga, tomēr ir arī virkne citu traucēkļu labam miegam. Tiem, kuriem reti izdodas labi izgulēties un ar jaunu enerģijas sparu sākt dienu, iespējams, pie vainas ir kāds no šiem iemesliem.

Stress

Tas gan nebūs nekāds jaunums, ka ar stresu pārņemtiem cilvēkiem ir grūti atslābināt savas domas arī nakts stundās, kad prātu vajadzētu nodarbināt ar domām par miegu un mieru, nevis darba pienākumiem, neizdarītajiem darbiem un nākotnes plāniem. Tieši tāpēc katram pašam jāatrod pēc iespējas efektīvāks veids, kā atslābināt prātu un aizgaiņāt stresu. Vienam tā var būt joga, citam vakara pastaiga svaigā gaisā, vēl kādam meditatīva mūzika.

Neregulārs dienas ritms

Ja vienu dienu rīts sākas pulksten septiņos, bet otru desmitos, tad organismam ir ļoti grūti pielāgoties šādai neregularitātei. Centies katru dienu doties gulēt vienā laikā un arī mosties vienā laikā, pat tad, ja dienas ritms ir citādāks, jo ieguvēja būsi tu pati – allaž izgulējusies un moža. Tiem, kam darba režīmu ietekmē maiņu grafiks, diemžēl ir grūtāk realizēt noteiktu dienas ritmu, taču arī šādās situācijās ieteicams atvēlēt vienādu stundu skaitu miegam.

Neatbilstošs matracis un spilvens

Var jau teikt, ka tas pielīdzināms pasakai par princesi uz zirņa, tomēr neatbilstošs matracis un spilvens var būt pamatots iemesls tam, kāpēc ir grūtības izgulēties. Matracim ir jābūt īpaši pielāgotam katra paša vajadzībām, ja tas ir pārāk ciets vai izgulēts, var izmantot virsmatraci. Kas attiecas uz spilvenu, tas nekad nedrīkst būt pārāk augsts, pretējā gadījumā var nākties ciest no muguras, kakla un muskuļu sāpēm, un līdz ar to arī neizgulēšanos.

Vēlās vakariņas un naksniņas

Lai vai kāds būtu dienas ritms un apetīte vakaros, vēlas maltītes ieturēšana var būt ļoti pamatots iemesls tam, kāpēc neizdodas laicīgi iemigt un izgulēties. Ja ēsts sātīgs un trekns ēdiens, organisms gluži vienkārši tanī brīdī strādā pie tā, lai apēstais tiktu pārstrādāts, tāpēc pamācībai par neēšanu divas stundas pirms miega ir taisnība. Gadījumā, ja neizdodas apturēt vēlmi pēc ēšanas vēlās vakara stundās, izvēlies vieglu maltīti – augļus, dārzeņus vai ogas ar liesu jogurtu.

Dzērieni, kas neļauj gulēt

Tāpat kā ar ēdienu, arī dzērieni ir kategorija, kas var krietni ietekmēt miega stundu produktivitāti. Jebkurš kofeīna saturošs produkts traucēs iemigt, tāpēc vismaz piecas (jā, piecas!) stundas pirms miega nedzer kafiju, zaļo tēju un citus dzērienus, kas satur kofeīnu. Šķiet, par smēķēšanu un alkohola lietošanu nudien nevajadzētu atgādināt – tie ir depresanti, kas jauc miega struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!