Foto: Shutterstock
Lai gan tieši intīmās veselības jautājumus sievietēm vajadzētu pārzināt vislabāk, nereti, kautrības vai citu iemeslu dēļ, konkrētus jautājumus uzdodam nevis savam ginekologam, bet meklējam informāciju pašu spēkiem. Šai sakarā noderīgus faktus, kas tev būtu jāzina 20, 30 un 40 gadu vecumā, par sievietes intīmo zonu veselību un kopšanu sniedz "Women's Health" aptaujātie eksperti.

20 gados

Šai vecumā organisms lielākoties pārstāj augt un ir iestājies dzimumbriedums. Tavas ģenitālijas ir sasniegušas maksimālo lielumu, kas raksturīgs pieauguša cilvēka dzimumorgāniem.

Ņem vērā, ka intīmo zonu izskats mēdz atšķirties, kā arī ārējās kaunuma lūpas bieži vien pilnībā aizsedz iekšējo zonu. Tāpat atceries, ka, gadiem ejot, cilvēka augums sarūk, un šai sakarā pakāpeniski samazināsies arī tavu kaunuma lūpu biezums, tāpēc par to nav jāsatraucas!

30 gados

Mainoties organisma hormonālajam līmenim, tavas intīmās zonas var kļūt tumšākas. Visbiežāk tieši pēc dzemdībām tās zaudē rozīgo nokrāsu.

Tāpat grūtniecības un dzemdību laikā dzemde izstiepjas līdz arbūza lielumam, savukārt sešas nedēļas pēc bērna nākšanas pasaulē atgūst iepriekšējo formu un lielumu.

40 gados

Lai gan šai vecumā olšūnu daudzums praktiski ir izsmelts, ovulācija tomēr notiek. Menstruālais cikls kļūst īsāks, menopauzei iestājoties vidēji 50 gadu vecumā.

Bieži vien liekā svara, mazkustīga dzīvesveida un regulāras seksuālās dzīves trūkuma dēļ sievietēm pusmūžā var rasties smaguma sajūta vēdera lejasdaļā, kas nav saistīta ar gremošanas sistēmas darbību. Tāpat par sevi var liecināt visai delikāta problēma – urīna nesaturēšana. Lai to novērstu, stiprini vagīnas sieniņas un intīmo zonu muskulatūru ar Kegela vingrojumiem, veicot tos daudz un regulāri!

Savukārt, lai novērstu vēl kādu kaitinošu parādību – maksts sausumu – kas rodas, mazinoties dabiskajam lubrikantam, eksperti iesaka piekopt regulāru seksuālo dzīvi, kā arī nebaidīties lietot mākslīgos lubrikantus, tā novēršot diskomfortu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!