Foto: Delfi Foto

Pētersīlis ir augs, ko plaši izmanto ne tikai kulinārijā, bet, pateicoties tā vērtīgajām īpašībām, arī ārstniecībā. Šis augs palīdz cīnīties ar dažādām slimībām, tomēr ar tā lietošanu jābūt uzmanīgam – visu ar mēru.

Pētersīļu labās īpašības

  • Pētersīlis ir viens no augiem, kas satur vismazāk kaloriju. 100 gramos svaigu lapu ir apmēram 36 kalorijas. 
  • Tas nesatur taukus, bet ir bagāts ar antioksidantiem, vitamīniem, šķiedrvielām, minerālvielām.
  • Pētersīlis palīdz kontrolēt holesterīna līmeni asinīs un var aizsargāt no brīvo radikāļu izraisītām saslimšanām un pat vēža.
  • Augs ir vērtīgs minerālvielu avots, tas satur kāliju, kalciju, mangānu, dzelzi, magniju. 100 grami pētersīļu nodrošina 12% no dienā nepieciešamās kālija devas. Kālijs palīdz kontrolēt sirdsdarbību un asinsspiedienu. Dzelzs nodrošina sarkano asinsķermenīšu veidošanos un to darbību. Savukārt sarkanie asinsķermenīši uz organisma audiem nogādā skābekli. 
  • Tā sastāvā ir antioksidējoši vitamīni – A vitamīns, beta karotīns, C un E vitamīni, zeaksantīns. Zeaksantīns aizsargā acis no augstas enerģijas gaismas viļņiem, kas ir saules gaismas spektrā.
  • Pētersīlis ir viens no augiem, kas bagātīgi satur K vitamīnu, kas ir svarīgs labai kaulu veselībai, jo nepietiekams K vitamīna daudzums organismā palielina kaulu lūšanas iespējamību. Tāpat tas arī uzlabo kalcija uzsūkšanos. K vitamīnam ir nozīme Alcheimera slimības ārstēšanā, jo ierobežo nervu bojājumus. 
  • Pētersīļu ēteriskā eļļa stimulē kuņģa sekrēciju, veicinot gremošanu. Pētersīlis mazina arī gāzu uzkrāšanos zarnās un var novērst spazmas. 
Pētersīļu izmantošana

Tā lapām, stublājiem un saknēm piemīt antiseptiskas īpašības, tos var izmantot kompresēs vai pagatavojot dabīgu masku kopā ar rīvētu gurķi un medu.

Pētersīļus var izmantot kulinārijā, pievienojot salātu mērcēm, arī zaļajiem kokteiļiem.

Pētersīļus, lai uzlabotu veselību, var pievienot ne tikai salātiem vai zaļajiem kokteiļiem, bet arī gatavojot to uzlējumus. 

Tomēr jāatceras, ka pētersīļu sulai ir diezgan spēcīga iedarbība. Ja lieto to vienu pašu un lielās devās, tas var uzbudināt nervu sistēmu. Ieteicamā diennakts deva ir 30 līdz 60 mililitri diennaktī.

Pētersīļus uzturā vajadzētu lietot ar mēru, īpaši grūtniecēm, podagras slimniekiem un akūtu nieru slimību gadījumā. 

Idejas maltītēm, pievienojot pētersīļus:

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Zaļais gaspačo

Foto: Shutterstock
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm.
Dārzeņi
pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Raksta veidošanā izmantota informācija no portāliem: nutrition-and-you.com, medicalnewstoday.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!