Foto: Shutterstock
Āda ir lielākais cilvēka orgāns un dzimumzīmes, kas katram ir citādas, ir gluži kā mazas norādes, kas ļauj "orientēties". Vienam to ir daudz, citam maz,dažām dāmām tās pat kļuvušas par tādu kā firmas zīmi - piemēram, Merelinas Monro koķetā zīmīte uz augšlūpas. Tomēr, kā zināt, ka kaut kas ar "pieturzīmēm" nav kārtībā? Lūk, daži skaidrojumi, kāpēc uz ķermeņa veidojas dzimumzīmes, kā tās pārbaudīt un kad ar tām nedrīkst jokot.

Kāpēc parādās dzimumzīmes?

Maldīgs ir uzskats, ka dzimumzīmes cilvēkiem ir jau kopš dzimšanas vai, ka to veidošanās ir kaut kas slikts – tas ir dabisks process un pilnīgi visiem cilvēkiem ir pa kādai dzimumzīmītei, to skaits un veids ir ģenētiski noteikts. Dzimumzīmes parasti parādās no saules gaismas ultravioleto staru ietekmē, īpaši pēc vasaras sauļošanās. Jāpiebilst, ka pēc vienas sauļošanās reizes gan tas nedraud, turklāt katram cilvēkam dzimumzīmju daudzums ir atšķirīgs – viens var būt kā nosēts ar tām, citam ir tikai dažas. Tomēr, ja cilvēks regulāri uzturas saules staros, apmeklē solāriju, ultravioletais starojums uzkrājas ādā un, iespējams, parādīsies jauni ādas veidojumi, īpaši tiem cilvēkiem, kam raksturīgs liels skaits dzimumzīmju.

Tāpat dzimumzīmju rašanās raksturīga pubertātes vecumam - gan meitenēm, gan zēniem. Savukārt sievietēm dzimumzīmes parādās arī dabisko hormonālo izmaiņu laikā, īpaši grūtniecības un menopauzes laikā.

Nekaitīgās un bīstamās dzimumzīmes

Dzimumzīmīte principā nav nekas ļauns, un nav jābaidās, ja uz ķermeņa parādās jauni punktiņi, īpaši, ja tie ir sīki. Nelielos, iegarenos veidojumus uz kakla, padusēs vai uz plakstiņiem sauc par papilomām, un tās nav kaitīgas. Ja tās noplīst, pastāv risks, ka brūce var iekaist, tomēr tās parasti nekļūst par ļaundabīgiem veidojumiem.

Bīstamie un pēdējā laikā tik daudz apspriestie veidojumi uz ādas ir bazaliomas un melanomas. Tam, ka tās veidojas, par iemeslu var būt gan iedzimtība, gan gaiša āda un mati, tendence uz saules apdegumiem un ādas audzējiem, kā arī neparastas dzimumzīmes (lielas, brūnas zīmes, daudz paceltu dzimumzīmju), sāpīgi pūšļveida saules apdegumi jaunībā un citi. Ilgstoša uzturēšanās saules ultravioletajos staros, veicina to uzkrāšanos ādā, kas savukārt var būt par iemeslu ļaundabīgu veidojumu augšanai uz ādas, skaidro speciālisti. Viena no pazīmēm, par ko vajadzētu satraukties un doties pie ārsta, ir, ja pēc apdeguma saulē, tā vietā sāk strauji veidoties dzimumzīme, jo pastāv risks, ka tā ir bazalioma. Tās parasti novēro biežāk nekā melanomas, par ko gan vairāk esam dzirdējuši. Parasti tās konstatē uz tām ķermeņa daļām, kas ir visvairāk pakļautas saules gaismai – deguna, pleciem, sejas. Tās ārstēšanai pakļaujas vieglāk nekā melanomas.

Melanomas savukārt var veidoties gan no jau esošas dzimumzīmes, gan kā jauns veidojums. Melanoma ir ļaundabīgs, ļoti agresīvs, dzīvību apdraudošs audzējs. Tā sākumā izskatās vienkārši pēc brūna, plakana veidojuma, bet vēlāk tā var sākt augt arī uz augšu, kad to parasti pamana, tomēr līdz tam to reti kad konstatē, jo melanoma atgādina visparastāko dzimumzīmi. Kad tā sāk veidot pacēlumu, to pamana, jo tā ir pakļauta berzei – jostas vietas rajonā, uz kakla, cirksnī, uz muguras vai sievietēm bieži krūštura lencīšu rajonā.

Kā diagnosticē ļaundabīgus ādas audzējus?

Ādas vēzis Latvijā ir izplatītākā vēža forma, turklāt saslimstība ar to katru gadu pieaug, tāpēc aizdomas un simptomus nevajadzētu ignorēt un doties pie ārsta.

Jebkura aizdomīga veidojuma gadījumā dermatologs veiks dermatoskopiju, apskatot dzimumzīmi vairākus desmitus reižu lielā palielinājumā. Lai labāk atšķirtu asinsvadus un pigmentus, lieto spektrālās gaismas. Dziļāk ādā ļauj ielūkoties ultrasonogrāfija, kas ļauj saprast, cik dziļš ir veidojums un vai to iespējams noņemt ar lāzeri vai arī nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Siaskopija ir veidojuma izmeklēšana ar lāzerstariem, kas ļauj noteikt melanīna daudzumu, kolagēnu un kapilāru hemoglobīnu un vēl citus rādītājus, kas ar 97% precizitāti ļauj noteikt diagnozi.

Tāpat, ja ir aizdomas par ļaundabīgu veidojumu, ārsts var izvēlēties veikt biopsiju un pārbaudīt audus.

Ja dzimumzīme ir aizdomīga (nav vēl kļuvusi ļaundabīga, bet nav arī labdabīga), to parasti izvēlas noņemt vai nu ķirurģiski vai ar lāzeri. Tāpat rīkojas arī ar tām dzimumzīmēm, kas ir vienkārši traucējošas.

Kā pašam pārbaudīt dzimumzīmi?

Tas nemaz nav grūti! Jāatceras vien iespējamās bīstamās pārmaiņas – veidojuma asimetrija, kad tā pigmentācija kļūst nevienāda jeb asimetriska, dzimumzīmei veidojas nevienmērīgas robežas, mainās veidojuma krāsa vai tā nav vienāda visā dzimumzīmē, tā ir vairākās krāsās – brūnā, tumši brūnā, melnā, pelēkā, zilā vai sarkanā, ja pus gada laikā dzimumzīme izaug par vairāk nekā diviem milimetriem, ja pārmaiņas skar veidojuma virsmu – veidojas kreveles, nieze, dedzināšana vai sāpes.

Ja novēro kādas no šīm pazīmēm un uz ķermeņa ir daudz dzimumzīmju (50 - 100), noteikti dodies pie ārsta, gan lai veiktu diagnostiku, gan sirdsmieram. Turklāt, tā kā ļaundabīgi audzēji neveidojas stundas vai dienas laikā, veiksmīgākais scenārijs ir, ja izdodas konstatēt dzimumzīmes pārmaiņu stadiju, pirms vēl sācies nevēlamais process.

Dažreiz uz dzimumzīmēm aug matiņi, kurus sievietes mēdz izraustīt, tomēr tā nevajadzētu darīt, jo šādi dzimumzīme tiek traumēta. Speciālisti iesaka, tos labāk apgriezt un pat priecāties, ka tie tur ir, jo matiņu augšana norādot, ka veidojums ir labdabīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!