Foto: PantherMedia/Scanpix

Svari rāda mazliet lielāku ciparu, nekā gribētos? Bikses sākušas spiest jostas vietā? Nekā briesmīga, viss ir labojams! Internets ir pilns ar padomiem par to, ko vajadzētu darīt, lai notievētu. Taču ne mazāk svarīgi ir zināt, ko nevajadzētu darīt, ja tiešām vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nevis veicināt to pieaugumu. Šādus padomus apkopojis portāls Zdorovieinfo.ru.

Izlaist ēdienreizes

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas nepalīdzēs notievēt. Ieturot regulāras maltītes, tiek uzturēts normāls cukura līmenis asinīs, kas atturēs tevi no pārēšanās, kad sekos nākamā ēdienreize. Labāk ēst biežāk, bet mazākām porcijām.

Uz darbu vari ņemt līdzi veselīgus našķus, ko uzkost brīdī, kad izsalkums pamazām sāk piezagties. Tie var būt stienīšos sagriezti burkāni, āboli, rieksti, žāvēti āboli vai citi augļi (vēlams bez cukura), pilngraudu cepumi vai bezpiedevu jogurts.

Šaustīt sevi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja šaustīsi sevi par to, ka klāt nākuši liekie kilogrami, vai sūkstīsies par sliktu figūru visiem pēc kārtas, tauciņi diemžēl kust nesāks, bet garastāvoklis gan noslīdēs zem nulles. Pašpārmetumi izraisa stresu un provocē pārēšanās epizodes – kaut kas garšīgs taču lieliski nomierina, kad esi satraukts, tāpēc, izjūtot stresu, roka automātiski stiepjas pēc kā ēdama.

Pieņem un mīli sevi tādu, kāda esi. Uztver liekos kilogramus kā īslaicīgu problēmu, kuru iespējams novērst, nevis teju pasaules galu. Varbūt kādu laiku būtu jāatsakās no smalkmaizītēm, čipsiem un saldumiem, jāizskrien kāds līkums pa parku, bet pēc tam tu atkal būsi formā.

Neizšķied lielu naudu par jaunā izmēra drēbēm

Foto: Shutterstock
Tavs liekais svars ir vien problēma uz kādu laiku, tādēļ nav vērts skriet uz veikalu un iztērēt teju visu algu par lielāka izmēra drēbēm. Tas tikai pamodinās pašpārmetumus, bet stress, kā jau minēts, ir liekā svara sabiedrotais.

Tas gan nenozīmē, ka tagad par visām varītēm jācenšas uzstīvēt vecās drēbes. Dažus apģērba gabalus jaunajā izmērā vajadzētu iegādāties, lai gluži vienkārši justos komfortabli. Laba pašsajūta mazina stresu un palīdz veiksmīgi notievēt.

Svērties teju ik pēc pusstundas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atslēgvārdi veiksmīgai notievēšanai ir mērķtiecība, veselīgs uzturs, neatkāpšanās no diētas (nost ar saldu un treknu utt.), pietiekams miega daudzums un maz stresa.

Dienas gaitā ikviena cilvēka svars svārstās – to ietekmē, piemēram, hormoni un ūdens daudzums organismā, tas, ka tikko ieturēta maltīte. Tādēļ svērties vairākas reizes dienā noteikti nevajadzētu. Puskilograms klāt vēl nenozīmē, ka svars turpina pieaugt, taču var sabojāt garastāvokli. Vislabāk svērties reizi nedēļā aptuveni vienā laikā no rīta.

Nodzīt sevi līdz pēdējam ar fiziskām aktivitātēm

Foto: Shutterstock
Fiziskās aktivitātes, protams, ir labas un vajadzīgas, taču tās savā dzīvē jāievieš ļoti pakāpeniski. Ja visu laiku neko neesi darījis, uzreiz sākt sportot tik daudz un bieži teju kā profesionālam sportistam nav nedz veselīgi, nedz efektīvi. Tas parasti beidzas ar kādām traumām, kas diemžēl atkal spiež atgriezties pie mazkustīga dzīvesveida.

Galvenais, nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm regulāri un slodzi palielini ļoti pakāpeniski. Nepārvērtē savus spēkus!

Pārmērīga sportošana izsmeļ organisma enerģijas resursus un provocē pārēšanās epizodes.

Pamest treniņus

Foto: PantherMedia/Scanpix
Domā, ka svara pieaugums saistīts ar muskuļu masas pieaugumu? Daudzas sievietes raizējas, ka, aktīvi trenējoties sporta zālē, varētu kļūt pārāk muskuļotas un vīrišķīgas, tādēļ izlemj treniņus pārtraukt. Realitātē šāda iespējamība ir ļoti maza, ja vien nelieto speciālo sporta uzturu, kas veicina muskuļu masas pieaugumu.

Nostiprinot muskuļus, augums kļūst izskatīgāks un jebkura fiziskā aktivitāte, protams, liek sarukt arī liekajiem tauciņiem. Savukārt ardievu māšana fiziskajām aktivitātēm veicinās svara pieaugumu. Ja tomēr nolem ierastos treniņus pamest, liec to vietā citas fiziskās aktivitātes, piemēram, skriešanu vai peldēšanu, kas nu noteikti neliks izskatīties kā muskuļu kalnam.

Ignorēt izsalkuma sajūtu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Mācies ieklausīties sava organisma vēlmēs. Ja ātri uz tām reaģēsi, tas palīdzēs pēc tam laikus apstāties un nepārēsties.

Protams, vienas dienas laikā to iemācīties nav iespējams, bet ar laiku pūliņi nesīs cerēto rezultātu. Sāc ēst, tikko sāc just nelielu izsalkumu, un apstājieties, kad gandrīz ir iestājusies sāta sajūta. Ēd lēnām un ar baudu, jo informācija par to, ka uzņemts pietiekami daudz barības vielu, līdz smadzenēm aizceļo tikai pēc kāda laika – aptuveni 20 minūtēm.

Šis paņēmiens palīdz izvairīties no pārēšanās, pat ja uz galda būs celts kaut kas tāds, kas tev ārkārtīgi garšo.

Sapņot par aizliegtajiem produktiem

Foto: Shutterstock

Kāpēc sapņot par "fastfūdu" un kūkām? Ir ļoti daudz veselīgu un garšīgu ēdienu, kuru fantastiskajai garšu buķetei hamburgeri un frī kartupeļi nestāv ne tuvu.

Tev tikai jāsāk eksperimentēt, un pavisam drīz sapņosi par ko pavisam citu.

Pārmest sev par nelieliem pārkāpumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja nu sanācis apēst kaut ko "ne to", tas nenozīmē, ka uzreiz jāmokās pašpārmetumos un jāmet plinti krūmos, sak, man nekas neizdodas, vājš raksturs! Pievērsties veselīgam dzīvesveidam reti kuram izdodas uzreiz, ar pirmo piegājienu. Izēdi čipsu paku vai ļāvies kūciņas valdzinājumam? Piedod sev šo mazo vaļību un turpini ēst veselīgi!

Kad sāksi manīt rezultātus, tas dos spēku un ticību un atteikties no neveselīgiem produktiem kļūs aizvien vieglāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!