Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka mūsu āda, nagi un mati dažādiem nozares profesionāļiem un mediķiem ļauj par mums nolasīt gluži personisku informāciju, atklājot detaļas gan par mūsu ikdienu, gan veselības stāvokli kopumā. Šai sakarā portāls prevention.com aicina iepazīties ar izplatītākajiem simptomiem dažādām saslimšanām, kā arī mentālās veselības problēmām, par ko var liecināt izmaiņas mūsu izskatā.

Kāda ir āda ap taviem plakstiņiem?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja esi piefiksējusi, ka āda ap taviem plakstiņiem kļuvusi sārta, pietūkusi vai pat veidojas jēli un niezoši ādas laukumi, iespējams, ciet no kosmētikas līdzekļu izraisītas alerģijas. Jāpiezīmē, ka šādu ādas reakciju var ierosināt gan skropstu tuša un acu ēnas, gan to noņemšanas līdzekļi un pat šampūns. Tāpat fizisku diskomfortu var ierosināt alerģiska reakcija pret pārtiku, skaidro oftamologs Roberts Ābels.

Šai sakarā ir vitāli svarīgi pēc iespējas ātrāk noteikt apsārtuma, niezes un pietūkuma cēloni, pretējā gadījumā vari iedzīvoties redzes problēmās, tai pasliktinoties, kā arī acu graušanai un kairinājuma sajūtai kļūstot hroniskai.

Lai noskaidrotu, vai iepriekš minētos simptomus ierosinājusi ādai nepiemērotu skaistumkopšanas produktu lietošana, uz laiku no tiem atsakies vai izvēlies kosmētiku, kas ir piemērota jutīgai ādai un to mazāk kairinās. Bet, ja fiziskā diskomforta cēlonis ir nopietnāks un kosmētikas līdzekļu maiņa neuzlabo tavu veselības stāvokli, vērsies pēc medicīniskas palīdzības, speciālistam nodrošinot efektīvu ārstēšanu.

Informāciju par kosmētikas izraisītu alerģiju meklē šeit!

Kā izskatās tavi nagi un pirkstu gali?

Foto: Shutterstock

Ja nagi un āda ap tiem ir apgrauzta un noplēsta, visticamāk, ciet no garlaicības, pārmērīga stresa vai pat neveselīga perfekcionisma, apgalvo psihiatrs Gregorijs Torkelnsons, piebilstot, ka minētais ieradums, lai gan pats par sevi nav kaitīgs un rada vien estētisku defektu, var ierosināt dažādu infekciju attīstīšanos un pastiprināt tādu veselības problēmu kā ekzēmas un psoreāzes simptomus.

Lai mazinātu vēlmi kodīt nagus un pirkstu galus, nepieciešams noskaidrot cēloni, kas mudina uz šādu rīcību. Visbiežāk tas ir pārmērīgs stress, kā arī garlaicība, izmantojot brīvo laiku nelietderīgi, apgalvo eksperts. Šai sakarā no nagu graušanas vari atbrīvoties saviem spēkiem, liekot lietā gribasspēku un dažādi nodarbinot sevi, vai vēršoties pie speciālista, kas palīdzēs atrisināt mentālās veselības problēmas un to radīto diskomfortu.

Noderīgus ieteikumus, kā atbrīvoties no stresa, atradīsi šeit!

Kāda ir āda uz tavas muguras, kakla un padusēs?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā skaidro Roberts Gabejs, Hārvarda Medicīnas skolas vadītājs, minētie simptomi ir raksturīgi pirmsdiabēta fāzei, veidojoties insulīna līmeņa svārstībām organismā, kā rezultātā rodas ādas pigmentācija. Jāpiebilst, ka minēto simptomu parādīšanās joprojām nav līdz galam izskaidrota un nereti var izpausties arī kā ģenētiskais mantojums, patiesībā pat neliecinot par diabēta risku.

Taču, ja ciet no liekā svara, kā arī diabēta saslimšanas gadījumi ir fiksēti tavā ģimenē, regulāri veic asins analīzes, lai jau laikus fiksētu to rādītāju novirzes no normas, kā arī ņem vērā faktu, ka vien septiņu procentu svara zaudēšana no tava ķermeņa masas ievērojami mazinās risku saslimt ar nopietno slimību.

Vairāk informācijas par diabētu meklē šeit!

Kā izskatās āda tavās intīmajās zonās?

Foto: Shutterstock

Visticamāk, jau regulāri pārbaudi savu ādu, lai jau laikus fiksētu iespējamas tās izskata izmaiņas un dažādu ādas veidojumu parādīšanos, vajadzības gadījumā veicot arī medicīnisku izmeklēšanu.

Šai gan sakarā nevajadzētu aizmirst arī par intīmo zonu pārbaudi, jo melanoma var veidoties jebkur – pat vietās, kas parasti netiek sauļotas.

Iespējams, sava ķermeņa intīmās vietas nevēlēsies rādīt dermatologam, tāpēc ir vitāli svarīgi vismaz reizi gadā doties pie ginekologa, kas, pamanot jebkādas izmaiņas intīmo zonu izskatā, varēs tevi par tām informēt, uzsver Lorēna Streičere, ginekoloģe un grāmatas "Sex Rx" autore.

Jautājumus, ko vēlams obligāti pārrunāt ar savu ginekologu, meklē šeit!

Vai tava āda ir sausa, bet mati – trausli?

Foto: Shutterstock

Visbiežāk pastiprināti sausas ādas cēlonis ir vairogdziedzera darbības traucējumi, tai esot palēninātai vai paātrinātai. Ja esi piefiksējusi pastiprinātu nogurumu, liekā svara veidošanos, kā arī miega traucējumus, vērsies pie endokrinologa un veic asinsanalīzes padziļinātai organisma izmeklēšanai.

Atceries, ka vairogdziedzeris ražo mūsu organismam vitāli svarīgus hormonus, tāpēc tā darbības novirzes no normas var būt bīstamas ne tikai mūsu veselībai, bet pat dzīvībai, atgādina mediķi.

Vairāk informācijas par vairogdziedzera veselību meklē šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!