Foto: Shutterstock

Valda uzskats, ka sejas ādas iekaisumu un akni visbiežāk ierosina hormonālā līmeņa izmaiņas organismā. Tomēr nereti tā iemesls var būt arī veselības problēmas, par ko organisms signalizē dažādos veidos. Lai uzzinātu, par ko, iespējams, liecina izsitumi pieres, vaigu, deguna un citās sejas zonās, iepazīsties ar Positivemed.com apkopoto informāciju!

Izsitumi uz pieres

Izsitumi pieres zonā liecina par pārmērīgu toksīnu klātbūtni organismā, kā arī tā dehidratāciju. Speciālisti skaidro, ka ādas kairinājums un iekaisums pieres zonā var izpausties kā sekas sarkanās gaļas, piesātināto tauku, olbaltumvielu, kā arī alkohola pārmērīgai lietošanai uzturā.

Lai simptomus mazinātu, palielini ikdienā uzņemto šķidruma daudzumu, tā veicinot arī organisma attīrīšanos. Tāpat izvērtē savu ēdienkarti, palielinot ikdienā uzņemto šķiedrvielu daudzumu, ēdot vairāk augļu, dārzeņu un graudaugu produktu, kā arī baudot zāļu tējas.

Izsitumi T zonā

Par T zonu dēvē apvidu starp uzacīm un deguna virsējo daļu. Tā kā tas signalizē par mūsu aknu veselību, izsitumi T zonā nereti attiecināmi uz to veselības stāvokļa pasliktināšanos un pārmērīgu toksīnu klātbūtni organismā.

Izsitumi ap acīm

Mediķi apgalvo, ka zona ap acīm ir saistīta ar nieru veselības stāvokli. Tumši loki, izsitumi, maisiņi uz acu apakšējiem plakstiņiem – tas viss liecina par nieru darbības traucējumiem, kā arī ūdens trūkumu organismā.

Izsitumi uz vaigiem

Vaigi ir viena no jutīgākajām sejas zonām, un izsitumu likvidēšana šai sejas daļā ir samērā grūta. Pumpas uz tiem rodas no pārmērīgas gaļas, cukura un piena lietošanas, ko ieteicams aizstāt ar augļiem un dārzeņiem, kā arī dažādiem zaļumiem, bet cukura vietā speciālisti iesaka lietot dabiskos saldinātājus vai izvairīties no cukura lietošanas vispār.

Valda arī uzskats, ka vaigu saistība ar organismā notiekošajiem procesiem ir iedalāma divās daļās – vaigu kauli un vaigu augšējā daļa ir saistīta ar plaušām, savukārt to apakšējā daļa – ar mutes dobuma veselību. Ja izsitumi ir parādījušies vaigu apakšējā daļā, pievērs pastiprinātu uzmanību mutes dobuma higiēnai, kā arī izvairies uzturā lietot gāzētas limonādes un saldumus, kam pievienotās krāsvielas var kairināt smaganas.

Savukārt, ja izsitumi parādās vaigu kaulu apvidū, iespējams, pie vainas ir elpošanas ceļu veselības stāvokļa pasliktināšanās, kā arī apkārtējās vides kaitīgā ietekme un nevēlami paradumi, piemēram, smēķēšana. Tiesa, nereti poru nosprostošanos un izsitumu veidošanos šai sejas daļā ierosina arī mobilā tālruņa lietošana, uz ādas nonākot mikrobiem, kā arī tai tiekot kairinātai. Lai to novērstu, regulāri dezinficē tālruni, kā arī biežāk maini spilvendrānas, centies negulēt uz tās puses, kurā parādījušies izsitumi, kā arī iekļauj ēdienkartē kāpostus, ķirbi un dīgstus.

Izmaiņas deguna izskatā

Ja deguns šķiet piesārtis un uzpampis, iespējams, ciet no paaugstināta asinsspiediena, kā arī tas var liecināt par sirds veselības problēmām un tās pārslodzi. Lai veselības stāvokli uzlabotu, izslēdz no ēdienkartes enerģijas dzērienus un kofeīnu saturošus dzērienus, kā arī samazini uzņemtā sāls daudzumu un iekļauj uzturā vairāk dārzeņu un augļu. Protams, šai gadījumā ir nepieciešams veikt arī veselības pārbaudes.

Ausis

Līdzīgi acīm, arī ausis teorētiski ir saistītas ar nieru veselību. Ja piefiksē to veselības problēmas, mazini ikdienā uzņemtā sāls un kofeīna daudzumu, kā arī dzer vairāk ūdens, tā novēršot organisma atūdeņošanos.

Izsitumi zoda apvidū

Izsitumi uz zoda rodas hormonālo svārstību dēļ, un visbiežāk tie sievietēm novērojami menstruāciju, kā arī ovulācijas laikā.

Ar tiem visbiežāk nav iespējams cīnīties, mainot savu ēdienkarti, tomēr izsitumus iespējams likvidēt, konsultējoties ar savu ginekologu par piemērotu medikamentu lietošanu.

Tāpat izsitumi zoda apvidū var liecināt par gremošanas trakta darbības traucējumiem, ko izraisa neveselīgi uztura paradumi, kā arī nepietiekams uzturvielu, kā arī vitamīnu un mikroelementu daudzums nesabalansētas ēdienkartes dēļ. To, vai pie konkrēto izsitumu parādīšanās patiešām vainojami neveselīgi ēšanas paradumi, noskaidrosi, izslēdzot no ikdienas ēdienkartes miltu produktus, saldumus un piesātinātajām taukskābēm bagātus ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!