Foto: stock.xchng

Jautājums: Vēlos uzzināt, kāds risks pastāv ģimenes locekļiem mājās kopā dzīvojot ar cilvēku, kurš apmeklē prostitūtas? Vai ar veneriskām slimībām var no viņa aplipināties - sēžot visiem uz viena poda? Lietojot sadzīves priekšmetus - dvieļus, kuri tiek izmazgāti, bet ir apritē un nonāk pie jebkura ģimenē? No kopīgiem traukiem? Atvainojos, bet mums tas ir kļuvis aktuāli, jo esam ģimenē četri cilvēki un viens ir sācis šos apmeklējumus.

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr.  67271205 

Atbilde: Labdien! Seksuāli transmisīvas slimības (STS) ir infekcijas slimības, kuras iegūst galvenokārt dzimumkontakta laikā ar inficētu partneri. Ar STS viegli inficēties, ja bieži maina dzimumpartnerus, ja netiek lietots prezervatīvs, ja ir vairāk nekā viens dzimumpartneris.

Parasti STS simptomi pārādās 3 - 7 dienu laikā pēc dzimumkontakta - neparastie izdalījumi no maksts, nepatīkama smaka no dzimumorgānu rajona, izsitumi, kā arī apsārtums, nieze, dedzināšana un sāpes. STS var būt gan vīrusu, gan bakteriālas dabas. Visbiežāk ar tām var inficēties vaginālā, orālā vai anālā seksa laikā. Savukārt kaunuma utis, kašķis, kārpas, ģenitālais herpes (vīrusa infekcija) var tikt nodots partnerim tikai saskaroties ar ķermeņa virsmām.

Bet eksistē vēl citas infekcijas - AIDS, sifiliss, hepatīts B un C, kuru ierosinātāji atrodas arī asinīs, tāpēc ir augsta inficēšanas varbūtība, ja ir kontakts ar inficētām asinīm (piemēram, izmantojot kopējās lietošanas šļirces).

Dzīvojot kopā ar STS inficētu vai slimu personu pastāv iespēja inficēties ar STS arī sadzīves ceļā - piemēram, izmantojot mitrus, neizžuvušus dvieļus, veļu, švammes uz kuriem ir ar STS inficētas vai slimas personas izdalījumi.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!