Foto: Shutterstock
Pirms došanās sauļoties ieziesties ar kokakolu. Tā ir ļoti bīstama skaistumkopšanas tendence, ko cilvēki izmanto, lai labāk iedegtu. Speciālisti norāda, ka sauļošanās bez pienācīgas aizsardzības var nenest cerēto rezultātu. Skaista iedeguma vietā vari iedzīvoties saules apdegumos, tava āda ātrāk novecos, kā arī paaugstināsies risks saslimt ar ādas vēzi.

Jau pērn Lielbritānijā parādījās jauna tendence, un cilvēki sāka nomainīt sauļošanās krēmus ar aizsargfiltriem pret gāzēto dzērienu kokakola. Šogad šāda uzvedība kļuvusi vēl izplatītāka. Lai arī tam nav nekāda zinātniska pamatojuma, cilvēki tic, ka brūnās krāsas dzēriens ļaus viņiem iegūt zeltainu un noturīgu iedegumu, raksta "Independent".

Kokakola ādu neaizsargā un palielina apdegšanas risku

Speciālisti norāda, ka šis dzēriens ne tikai nepasargā no saules kaitīgā starojuma, bet pakļauj ādu daudz lielākam apdegšanas riskam, jo noārda atmirušās ādas šūnas. "Lai arī daļa cilvēku uzskata, ka kokakola var paātrināt iedegšanu, patiesībā tā ir bīstama, un es iesaku no tās turēties pa gabalu," "Allure" skaidro dermatologs Džošuā Zaikners.

Viņš norāda, ka dzēriena uzklāšana ādu var uz laiku padarīt tumšāku vai pleķainu, tomēr tajā esošās skābes rada papildu apdegšanas risku. Pēc ieziešanās ar kokakolu tava āda būs pakļauta lielākai kaitīgā ultravioletā starojuma ietekmei. Speciālists norāda, ka, dodoties saulē, ir nepieciešams lietot līdzekļus, kas pasargā no kaitīgajiem UV stariem.

Ādas novecošanās, sāpes un vēzis – neapdomīgas sauļošanās sekas

Ārsts un biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls uzver, ka atrašanās saulē bez pienācīgas aizsardzības ir bīstama, turklāt tā nebūt neliks tavai ādai izskatīties skaistai un starojošai. "Tas ir ceļš pie kosmetologa, pēc tam pie dermatologa un pēc tam pie onkologa," viņš norāda.

Speciālists skaidro, ka Pasaules Veselības organizācija ir atzinusi, ka UV starojums ir kancerogēns un izraisa vēzi. Nevērīga attieksme pret savu veselību, dodoties saulē, var neradīt tūlītējas sekas – melanoma parasti parādās cilvēkiem, kas pārsnieguši 40 gadu vecumu.

Tāpat jāpiebilst, ka UV stari ietekmē procesus ādas dziļākajos slāņos, kas atbild par tās novecošanos. Uzturēšanās saulē bez aizsargkrēma veicina kapilāru izspiešanos, pigmentācijas pleķu un krunku veidošanos. Tāpat pārmērīga uzturēšanās saulē samazina ādas elastību un padara to nokarenu. Gadījumos, kad persona gūst saules apdegumus, krēmi, kas paredzēti lietošanai pēc sauļošanās, var uzlabot ādas stāvokli, bet tie nemazinās UV starojuma nodarīto kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!