Foto: LETA
Tuvojas vasara un atvaļinājumu laiks, tāpēc piedāvājam būtiskus ārstu un farmaceitu ieteikumus, kā nepieļaut veselības pasliktināšanos un pārvarēt karstumu vasaras sezonā.

Esi uzmanīgs ar kondicionētājiem

Neapdomīga un pārāk bieža kondicionēšanas sistēmas lietošana birojos un automašīnās karstajā laikā var veicināt saaukstēšanos, ausu un kakla iekaisumus, kā arī pat galvassāpes un nervu kairinājumus.

"Ja gaisa temperatūra telpā, kur darbojas kondicionētājs, un ārpus tās būtiski atšķiras (vairāk par 7 grādiem), tas izraisa strauju organisma temperatūras maiņu, kas, savukārt, novājina cilvēka imunitāti un provocē saaukstēšanos. Gaisa kondicionētāji sausina gaisu, kas padara sausu cilvēka ādu un gļotādas – tās kļūst infekcijuzņēmīgas," secina Jekaterina Kondratiško, AS "Veselības centru apvienība" otolaringoloģe.

Farmaceiti norāda, ka, saskaroties siltajam un aukstajam gaisam, kondicionētājā rodas mitrums, veidojot labvēlīgu vidi dažādiem mikroorganismiem. "Siltajā laikā, īpaši sākoties papeļu un siena zāļu ziedēšanas laikam, kondicionēšanas sistēmās nokļūst arī alergēnu daļiņas, kuras komplektā ar sauso gaisu un dažādiem mikroorganismiem pastiprina alerģiskās reakcijas. Jāatzīst, ka šobrīd ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem ir izteikta alerģija uz koku un zāļu ziedputekšņiem, taču viņi to jauc ar saaukstēšanās simptomiem.

Šajos gadījumos īpaši vietā ir farmaceitu profesionalitāte un vēlme rast cilvēkam vispiemērotāko palīdzības mehānismu, jo medikamentoza ārstēšana alerģijas un saaukstēšanās gadījumā krietni atšķiras," norāda "Mēness aptieka" farmaceite Baiba Gūtmane.

Izsitumi uz ādas un insektu kodumi

Ādas izsitumi rodas, jo karstajā laikā palielinās asinsvadi, paplašinās kapilāri. Tādēļ vasarā jāvalkā piemērots apģērbs, kas palīdz ādas iekšējai pašregulācijai. Ja izvēlēsieties sintētiskas drēbes, āda vairāk svīdīs, tā neelpos, jo tai būs vēl mākslīgs apvalks. Līdz ar to pasliktināsies šķidruma cirkulācija, aizsprostosies sviedru dziedzeri un uz ādas radīsies dažādi izsitumi.

"Organisma šūnās rodas skābekļa bads, tādēļ cieš aknas un nieres, jo nevajadzīgie vielmaiņas produkti netiek caur ādu izvadīti. Normālā situācijā cilvēka āda ik dienu gan sviedru, gan skābekļa veidā izdala organismam nevajadzīgas vielas, līdz ar to līdzsvarojas dažādi organisma procesi," norāda farmaceite Baiba Gūtmane.

Tieši tāpēc karstajā laikā mediķi iesaka atsvaidzināties, ieejot dušā un pietiekami daudz dzerot. Svelmē nav ieteicams lietot taukainus ādu mitrinošus līdzekļus vai ķermeņa krēmu, jo tie aizsprosto poras un provocē ādas problēmas.

Ilgstoši atrodoties dabā, nedrīkst aizmirst aizsargāt sevi un tuviniekus pret insektu kodumiem. "Pašlaik aptiekās var nopirkt speciālus pretinsektu līdzekļus. Gadījumā, ja jums ir alerģija uz kāda insekta kodumu, jums jātur pa rokai speciālās tabletes, kuras pasargās no anafilaktiskā šoka un asfeksijas. Šīs tabletes parasti izraksta ģimenes ārsts, ja vien vīzītes laikā jūs viņu brīdināt par vēlmi doties zaļumos," stāsta Anna Aleksandrova, AS "Veselības centru apvienība" ārste-interniste.

Izvairies no ilgstošas atrašanas saulē

Foto: F64

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem, grūtniecēm, kā arī veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām – viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Pārliecinieties, lai bērns regulāri ir padzēries un uzmaniet, lai viņš nepārkarstu guļot. Mediķi atgādina, ka karstā laikā nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus mašīnā un slēgtās telpās.

"Par karstuma dūrienu liecina ķermeņa temperatūras pazemināšanās līdz 35–36 grādiem vai temperatūras paaugstināšanās, drebuļi, samaņas zudums, slikta dūša, vemšana, bezspēks un miegainība, kā arī krampji. Ja novēro šos simptomus, sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet līdz mediķu brigādes atbraukšanas brīdim novieto cietušo vēsākā vietā vai ēnā pusguļus, atbrīvo no liekā apģērba, mitrini ar vēsu ūdeni cietušā pieri, kaklu, krūtis. Iedod padzerties vēsu ūdeni," rekomendē ārste-interniste.

Tomēr ja nevari izvairīties no atrašanās saulē laikā no pulksten 11 līdz 15, farmaceiti rekomendē ņemt līdzi dzeramo ūdeni un lietot saules kosmētiku. "Svarīgi atcerēties – tiklīdz gaišā laikā gaiss sasilst līdz 20–22 grādiem, neatkarīgi no tā, vai ir mākoņains vai spīd saule, ir nepieciešams aizsargāt ādu pret kaitīgiem UV stariem. Bērniem līdz 5 gadu vecumam labāk izmantot saules kosmētiku ar lielu UV aizsardzības pakāpi – 50SPF un UVA/UVB starojumu. Savukārt cilvēkiem ar gaišu, caurspīdīgu vai īpaši jutīgu ādu, labāk lietot līdzekļus ar ne mazāk kā 30 SPF aizsardzību," norada Gūtmane.

Problēmas ar arteriālo asinsspiedienu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Karstā laikā īpaši uzmanīgiem ir jābūt cilvēkiem ar paaugstinātu un pazeminātu asinsspiedienu. Nereti, ilgstoši atrodoties saulē, tie piedzīvo hipertonisko krīzi (bīstami augsts asinsspiediens, kas var provocēt sirds lēkmi vai insultu), ģīboni (ja asinsspiediens ir pārāk zems) vai deguna asiņošanu.

"Galvenais iemesls, kādēļ vasarā asiņo deguns: ilgstoši atrodoties karstumā, mūsu deguna gļotāda pārkast, deguns ir sauss un tādēļ sāk asiņot. Bet ir arī tādi cilvēki, kuriem asinsvadi atrodas tuvu deguna sieniņām. Asinsspiedienam paaugstinoties un asinīm vairāk cirkulējot pa sīkajiem asinsvadiņiem, viņiem asinsvadi plīst un rodas asiņošana. Tas ir kā organisma glābšanas mehānisms, kad tas mums saka — esat pārkarsuši saulē. Tāpēc ieteicams ieklausīties savā organismā un nepārcensties ar fizisku slodzi un ilgu uzturēšanos saules staros," iesaka ārste Anna Aleksandrova.

Savukārt, ja cilvēkam ir vērojams zems asinsspiediens, viņš jūtas saguris, galva ir nedaudz dulla, pie straujām ķermeņa kustībām tā noreibst. Sākotnēji cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu tas var paaugstināties, bet pēc tam var rasties elpas trūkums, ģīboņi, infarkts vai insults, it īpaši tiem cilvēkiem, kuri slimo ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām.

Lai mazinātu sirds lēkmju un ģīboņu iespējamību karstajā laikā, mediķi iesaka rūpēties par savu uzturu, nelietot pārāk sāļu, asu un ceptu ēdienu, kā arī izdzert ne mazāk par diviem litriem ūdens dienā. Papildus veselīgam uzturam, fiziskajām aktivitātēm un stresa pārdzīvošanai jāievēro visiem zināmie labas veselības priekšnosacījumi, kurus noteikti zini arī tu – smēķēšanas atmešana, alkohola lietošana ar mēru, ķermeņa svara kontrole, kafijas lietošana ar mēru. Atceries, ka kofeīnam piemīt asinsspiedienu paaugstinoša ietekme. Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu kafijas lietošanu ieteicams ierobežot līdz divām kafijas tasītēm dienā.

Vēnas un kāju tūska

Foto: Shutterstock

Speciālisti brīdina, ka kāju tūkšanu var ietekmēt laika apstākļi un, protams, karstākā laikā tūska ir vairāk izteikta. Tas saistīts ar fizikas likumu par ķermeņa un šķidrumu izplešanos temperatūras ietekmē. Ja ārā ir auksti, tad asinsvadi ir šaurāki un rokas un kājas vairāk salst. Turpretī karstā laikā asinsvadi paplašinās un ir vairāk vietas, kur uzkrāties venozajām asinīm. Tad, vārstuļu nepietiekamības gadījumā, tiek apgrūtināta attece un var rasties tūska.

Ja fiziski veselam cilvēkam tūkst kājas, tas liecina, ka ir venoza nepietiekamība un var veidoties kāda no vēnu slimībām, piemēram, varikoze. "Vieglākos gadījumos var lietot aptiekās nopērkamus medikamentus, piemēram, smēres, kuras paredzētas lietošanai kāju virspusējo un dziļo vēnu akūtu un hronisku iekaisumu gadījumos, kāju sāpju, tūskas, noguruma, diskomforta un karstuma sajūtas mazināšanai. Labi palīdzēs arī kontrasta kāju vanniņas ar jūras sāli. Tās nomierinās un mazinās pietūkumu," ieteica Gūtmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!