1. decembrī, Pasaules AIDS dienā, notika Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētā konkursa – ideju kauju "Ar zināšanām pret HIV!" – fināls, kur tika meklēti jauni risinājumi, kā uzlabot sabiedrības zināšanas par HIV un lauzt daudzos sabiedrībā joprojām valdošos mītus par šo slimību, kas var skart ikvienu, ne tikai narkomānus un prostitūtas, kā daudzi mēdz domāt. Par konkursa uzvarētājām kļuva Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas studentes Ilona Rupā un Evita Važeņina.

"Visos finālistu darbos piedāvātie ieteikumi sabiedrības informētības un izpratnes par HIV veicināšanai bija interesanti, radoši un inovatīvi," portālam Rutks.lv atklāja SPKC Slimību profilakses nodaļas vadītāja Solvita Kļaviņa-Makrecka. "Taču ņemot vērā SPKC realizētās aktivitātes HIV profilakses un sabiedrības izglītošanas kontekstā, ideju konkursa pirmās vietas ieguvēju piedāvātie risinājumi visvairāk sasaucās ar SPKC un citu žūrijas ekspertu domām. Tādējādi tika secināts, ka ejam vienotā un pareizā virzienā, lai sabiedrība būtu izglītota par HIV profilaksi, agrīnu diagnostiku un cietiem jautājumiem, kas saistīti ar HIV infekciju. Konkursa uzvarētājas piedāvāja sabiedrības izglītošanā iesaistīt populārus cilvēkus un jautājumus par HIV skaidrot vienkāršā, iedzīvotājiem saprotamā valodā."

Uzvara tika piešķirta Ilonai Rupajai un Evitai Važeņinai, jo viņu idejas bija visreālistiskākās, saprotamākās un pārdomātākās, sacīja SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone. Viens no oriģinālākajiem uzvarētāju ieteikumiem bija sabiedrības informēšanā par HIV iesaistīt mūziķus, piemēram, jauniešu vidū pašlaik ļoti populāro duetu "Olas" – lai šo tēmu padarītu nedaudz vieglāku un cilvēki gribētu par to dzirdēt, nevis izvairītos kā no diezgan smagnēja un nomācoša temata.

Konkursa finālā piedalījās studenti no četrām Latvijas augstākās izglītības iestādēm – Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rēzeknes augstskolas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Atgādinām, ka konkursu "Ar zināšanām pret HIV" Veselības ministrija un SPKC izsludināja ar mērķi veicināt sadarbību ar topošajiem speciālistiem dažādās nozarēs – veselības aprūpe un organizācija, ārstniecība, komunikācija un sabiedriskās attiecības, biznesa vadība u.c. –, lai rastu inovatīvus risinājumus sabiedrības attieksmes maiņai par HIV kā "nepareizu" slimību, informētības un izglītošanas veicināšanai par HIV profilaksi un agrīnas diagnostikas nozīmību.

Vienlaikus pasākums iezīmēja arī Pasaules AIDS dienu, HIV un C hepatīta testēšanas nedēļas noslēgumu un informatīvās kampaņas "HIV nešķiro – tas attiecas arī uz Tevi!" noslēgumu.

Šīs tēmas aktualitāti iezīmēja arī HIV un C hepatīta testēšanās nedēļas laikā iegūtie eksprestestu rezultāti. Akcijas ietvaros, kad ikvienam minētās pārbaudes bija pieejamas bez maksas, tika veikti 742 HIV un 714 C hepatīta eksprestesti, no kuriem astoņos gadījumos konstatēts pozitīvs HIV testa rezultāts un 36 gadījumos pozitīvs C hepatīta testa rezultāts.

HIV un hepatīta testēšanās aktivitātes turpinās un ikvienam ir iespēja bez maksas, anonīmi un konfidenciāli veikt HIV eksprestestu kādā no HIV profilakses punktiem visā Latvijā! Vairāk informācija pieejama SPKC mājas lapas sadaļā "HIV profilakse".

HIV infekcijas izplatība ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma gan pasaules, gan Latvijas līmenī. Latvijā katru gadu ar HIV inficējas aptuveni 300 cilvēku, AIDS tiek diagnosticēts vidēji 130 cilvēkiem, bet vairāki tūkstoši nemaz nenojauš, ka ir HIV inficēti. Šie rādītāji Latviju ierindo to Eiropas Savienības valstu vidū, kur HIV infekcijas rādītāji vērtējami kā ļoti augsti. Lai veicinātu sabiedrības informētību par HIV infekciju, profilaksi un agrīnas diagnostikas nozīmi, kopš oktobra Veselības ministrija un SPKC organizē kampaņu "HIV nešķiro – tas attiecas arī uz Tevi!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!