Foto: Shutterstock

Lai gan sāpes un bauda šķiet teju nesavienojami jēdzieni, nereti sievietes pāris sekundes pēc orgasma sasniegšanas jūt menstruāciju krampjiem līdzīgas sāpes vēdera lejasdaļā. Diskomforts var ilgt no pāris minūtēm līdz vairākām stundām, neraugoties uz faktu, ka pati mīlēšanās bijusi patīkama un tuvības laikā nav ticis novērots ne maksts sausums, ne jebkāda veida sāpes.

Par šo fenomenu nav zināms gandrīz nekas – ne tā cēloņi, ne sāpes ierosinoši faktori. Kā atzīst bloga netdoctor.co.uk līdzautors, ģimenes plānošanas speciālists un ginekologs Deivids Delvins, pēcorgasma sāpes visbiežāk novērotas sievietēm vecumā no 35 līdz 55 gadiem, un, iespējams, tās izraisa menopauze vai tās tuvošanās, kā arī menstruācijas. Tas savukārt saistīts ar hormonālā līmeņa svārstībām, kas raksturīgas gan menopauzes, gan menstruāciju periodam.

Tāpat Delvins uzsvēris faktu, ka orgasma izraisītās sāpes var ierosināt dažādas reproduktīvās sistēmas saslimšanas, piemēram, endometrioze, olnīcu cistas un to fibroze. Tiesa, šīs slimības biežāk uzplaiksnī tieši vecumā no 40 līdz 55 gadiem, kas savukārt atkal ir saistāms ar menopauzes tuvošanos, secina ārsts.

Tāpat atsevišķos pētījumos fiksēta sāpju korelācija ar hormonālās kontracepcijas tablešu lietošanu, kas atkal norāda uz hormonālā stāvokļa izmaiņām.

Jebkurā gadījumā, piefiksējot sāpju atkārtošanos vairāk par vienu reizi, par to noteikti jāpastāsta savam ginekologam, kas veiks nepieciešamos izmeklējumus, lai iespēju robežās noteiktu potenciālo sāpju cēloni, iesaka Delvins.

Pārlūkojot internetā pieejamo informāciju par pēcorgasma sāpēm, konsultējāmies arī ar vietējām mediķēm, noskaidrojot dzemdību speciālistu Diānas Straubergas un Ingas Dunces viedokļus.

"Visticamāk, ka šī problēma būtu jārisina kopā ar seksopatologu vai psihoterapeitu, jo iemesli, ļoti iespējams, slēpjas kādos psihoemocionālajos faktoros - pārdzīvotās bailēs, traumās, seksuālajā vardarbībā utt.

Protams, sievietei vienmēr vajadzētu pārliecināties par ginekoloģisko veselību, novērst jebkādu sāpju iemeslus. Dažkārt sievietes sūdzas par sāpēm dzimumakta laikā, tam var būt dažādi iemesli. Ja tā ir, jāapmeklē ginekologs, kas veiks izmeklējumus, un ja nepieciešams, ieteiks ārstēšanu, lai šīs sāpes novērstu. Ļoti akūtas sāpes var rasties, piemēram, ja dzimumakta laikā plīst olnīca.

Orgasma laikā, iespējams, sieviete jūt dzemdes kontrakcijas, taču izteiktas sāpes tam nevajadzētu sagādāt," uzsver "Capital Clinic Riga" ginekoloģes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!