Foto: Shutterstock
Bieži runājam par svara un tauku zaudēšanu, tomēr patiesībā visai maz zinām, kas tieši šajā procesā notiek, turklāt sabiedrībā valda arī vairāki vairāk vai mazāk patiesi mīti par svara zaudēšanu.

Daži domā, ka tauki pārveidojas enerģijā vai siltumā (enerģijas nezūdamības likums?), bet citi, ka tie izkūp gaisā vai vismaz pārvēršas par muskuļiem. Esot pat tāds mīts, ka tauku šūnas vienkārši paliek mazākas, ja pietiekami daudz sporto. Patiesība – tāpat, kā tauki nevar pārvērsties muskuļos, muskuļi nevar pārvērsties taukos. Muskuļu audzēšana un tauku zaudēšana ir divi atšķirīgi procesi, un muskuļi un tauki ir divas dažādas audu grupas.

Savukārt Endrjū Brauns (Andrew Brown) no New South Wales universitātes un bijušais fizioterapeits un Austrālijas TV seja Rubens Mērmans (Ruben Meerman) apgalvo, ka, zaudējot svaru, taukus izelpojam. Viņu jaunais pētījums balstās uz zināšanām par bioķīmiju un publicēts žurnālā British Medical Journal. Protams, šis ir vienkāršots skaidrojums, tomēr tas parāda kopējo procesu. Tauki organismā noārdās līdz ogļskābajai gāzei un ūdenim, dodot enerģiju. Savukārt ogļskābo gāzi organisms izdala ar izelpu, bet ūdeni gan ar sviedriem, gan urīnu un fekālijām.

"Pārsteidzoši, cik maz zinām par vielmaiņu procesu svara zaudēšanā," uzsver Brauns. "Pareizā atbilde ir, ka lielākā daļa šīs masas tiek izelpota kā oglekļa dioksīds." Mērmans piebilst, ka tas vienkārši nokļūst gaisā.

Organismā ogļhidrāti un olbaltumvielas tiek pārveidotas par ķīmisko savienojumu, ko sauc par triglicerīdu (kas sastāv no oglekļa, ūdeņraža un skābekļa), kas pēc tam glabājas tauku šūnās. Zaudējot svaru, metabolizējam tiriglicerīdus, tas nozīmēm, ka tiek atbrīvotas oglekļa molekulas, kas bija "ieslēgtas" šajās šūnās.

Zaudējot 10 kilogramus, cilvēks ieelpo 29 kilogramus skābekļa un rada 28 kilogramus ogļskābās gāzes, kā arī 11 kilogramus ūdens. Pētot šo procesu tuvāk, zinātnieki atklājuši, ka, zaudējot svaru, 8,4 no minētajiem 10 kilogramiem tiek izvadīti kā oglekļa dioksīds, ko izdala plaušas, tādē'jādi kļūstot par vienu no galvenajiem orgāniem svara zaudēšanā. Atlikušie 1,6 kilogrami pārvēršas ūdenī un tiek izvadīti ar sviedriem, urīnu, fekālijām, asarām un elpu, kā arī cietiem ķermeņa šķidrumiem.

Tādējādi tieši pareiza elpošana ir tas, kas palīdzēs zaudēt vairāk svara un uzlabot ķermeņa formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!