Foto: Shutterstock
Reizēm šķiet, ka cīnīties ar nogurumu ir teju neiespējami, jo visi centieni beidzas ar neveiksmi. Enerģijas trūkums mazina produktivitāti un motivāciju, bez kuras pavadīt darba dienu, kā arī realizēt vakara plānus ir teju neiespējami. Lūk, pāris veidu, kādos vari ne tikai vairot enerģijas pieplūdumu, bet arī muļķīgi to nezaudēt.

Lai gan kādam varētu šķist dīvaini un neticami, taču, jo mazāk ūdeni ikdienā lieto, jo nogurušāks jūties. Piemēram, pārāk maz ūdens noteikti ietekmēs tavu pašsajūtu, jo tikai divu procentu šķidruma zudums organismā izraisa būtisku enerģijas līmeņa samazināšanos. Dehidratācija samazina ātrumu, ar kādu skābeklis un minerālvielas nokļūst līdz cilvēka orgāniem un muskuļiem. Tāpat ūdens remdē slāpes, kas karstā laikā manāmi uzlabo pašsajūtu.

Vitamīns B12 ir enerģijas vitamīns. Tas palīdz veidot nervu un asins šūnas, uzlabo smadzeņu darbību un imunitāti, tāpēc to nepieciešams uzņemt dažādiem pārtikas produktiem. Vitamīnu B12 var atrast tikai dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā, zivīs, jūras produktos, pienā un olās. Vienīgais izņēmums ir jūraszāles un daži sojas produkti. Vitamīnu uzņemt ir iespējams arī ar uztura bagātinātāju palīdzību. Tāpat jāpiebilst, ka pārāk liels vitamīna B12 daudzums netiek uzskatīts par kaitīgu.

Uztura speciāliste Evija Keiša ir sacījusi: "Ja ir vērojams nogurums, tad jāsaprot, tieši kādu uzturvielu deficīts to ir veicinājis – olbaltumvielas, dzelzs, B grupas vitamīni vai citas vielas. Diemžēl nav tāda super produkta, kura sastāvā ir visas cilvēka veselībai nepieciešamās vielas noteiktās proporcijās." Kādu pārtikas produktus ieteicams lietot uzturā gan rītos, gan vakaros, lai atvadītos no nepatīkamā saguruma, lūko šeit.

Arī apģērbs, kuru tu izvēlies, var manāmi ietekmēt tavu pašsajūtu. Īpaši sievietes spēs atcerēties situācijas, cik nogurdinoši var būt stāvēt pie drēbju skapja un nevarēt izvēlēties, kādu apģērbu šodien vilkt mugurā – šķietams sīkums, taču arī šāds nieks atņem enerģiju un veicina noguruma rašanos. Šī iemesla dēļ labāk jau vakarā pirms došanās pie miera pārbaudīt nākamās dienas laikapstākļu prognozi un salikt drēbes, kuras vilksi mugurā.

Lai gan ilgstoša laika pavadīšana saulē var būt nogurdinoša, iziešana ārpus četrām sienām iekustinās ķermeni un dos tam stimulu darboties. Atceries, arī pusdienu pārtraukumi jāizmanto lietderīgi un jāiziet laukā "izstaipīt kājas", jo nogurumu veicina arī sēdēšana vienā vietā, vienā pozā. Asins cirkulēs labāk, ja dienas laikā būsi tik aktīvs, cik iespējams (arī staigāšana no sava darba galda līdz vietai, kur ieliet ūdens glāzi, skaitās). Taču kaut 15 minūtes svaigā gaisā liks tev justies labāk!

Tomēr vasarā ar atrašanos saulē pārspīlēt nevajadzētu, jo arī tas var radīt nogurumu, kā arī nopietnākas veselības problēmas. Par to, kā pasargāt sevi no pārkaršanas, lasi šajā rakstā.

Taču, iespējams, tavs ķermenis dienu no dienas jūtas noguris, jo kaut kā vitāli trūkst. Šajā rakstā izlasi par izplatītiem noguruma iemesliem, piemēram, dzelzs trūkumu, vairogdziedera problēmām, depresiju, kā arī ieteikumus, kā rīkoties, ja konstatētas šīs problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!