Foto: Shutterstock
Ievērojot veselīgu dzīvesveidu un rūpējoties par savu organismu, uzmanība jāpievērš ne tikai produktu uzturvērtībai, bet arī to sastāvdaļām. Šai sakarā "Women's Health" piedāvā populārākās pārtikas produktu piedevas, no kurām ieteicams izvairīties.

Karagināns

Foto: Shutterstock

Karagināns jeb E407 ir biezinātājs, ko iegūst no sarkanaļģu klases jūraszālēm. Tas atrodams piena produktu sastāvā, piešķirot tiem struktūru. Lai gan atsevišķi nozares eksperti apgalvo, ka šī viela cilvēka organismam nekaitē, tās iedarbība uz cilvēka organismu līdz šim vēl nav izpētīta pilnībā. Piemēram, žurkām, uz ko testēta karaginīna ietekme, no tā radusies ķepu tūska, savukārt cilvēkiem šī viela var radīt čūlaino stomatītu, caureju, meteorismu un vēdera krampjus.

Karamele

Foto: Shutterstock

E 150 (a) karamele, E 150 (b) sulfīta karamele, E 150 (c) amonija karamele vai E 150 (d) amonija sulfīta karamele ir krāsviela, ko pievieno alum, mērcēm un konfektēm, kā arī izmanto skābos un gāzētos dzērienos. Atsevišķos pētījumos, vērojot tās ietekmi uz dzīvniekiem, tā atzīta par kancerogēnu.

Mākslīgie saldinātāji

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mākslīgie saldinātāji, kas ir līdz 700 reizēm saldāki par parasto cukuru un satur virkni ķīmisku vielu, ļauj izvairīties no lieko kaloriju uzņemšanas, taču tie ir cieši saistīti ar otrā tipa diabēta attīstīšanos, kā arī pētījumos ir atklāts, ka tie veicina apetīti un patiesībā attiecīgi vairo dienā uzņemto kaloriju skaitu.

Transtaukskābes

Foto: Shutterstock

Tie ir mākslīgi radīti nepiesātinātie tauki, kas pievienoti pārtikas subproduktiem, lai paildzinātu to uzglabāšanas laiku. Transtaukskābes izraisa nopietnas sirds asinsvadu slimības, paaugstina onkoloģisko slimību risku un sievietēm var izraisīt neauglību.

Mononātrija glutamāts

Foto: Shutterstock

Mononātrija glutamāts var atrasties ātri pagatavojamās zupās un sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, rauga ekstraktā, sojas gaļā, sojas mērcē, želatīnā un aromatizētājos, kas sastopami vistas, cūkas un liellopu gaļā, piešķirot tai dūmu aromātu.

Tāpat šī viela atrodama ziepēs, šampūnos un kosmētikas produktos. Mononātrija glutamāts var būt ģenētiski modificēts un rada aizkaitināmību, bezmiegu, depresiju, migrēnu, astmu, redzes pasliktināšanos, kā arī vēdergraizes un bronhu spazmas, vēstī dabatev.lv.

Augstas fruktozes kukurūzu sīrups

Foto: Shutterstock

Lēts un ļoti populārs cukura aizvietotājs, kas sastopams saldo un gāzēto dzērienu sastāvā, kā arī glazūrkēksiņos, salātu mērcēs, kečupā un nereti pat pilngraudu maizē. Tā sekas ir pielīdzināmas mākslīgo saldinātāju iedarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!