Foto: Shutterstock
Matu izkrišana rudenī vai ilgstoša stresa periodā ir problēma, ar ko saskaras daudzi. Tomēr ir reizes, kad nepieciešams meklēt speciālista palīdzību. Uz lasītājas jautājumu par to, kāpēc izkrīt mati un kā šādā situācijā rīkoties, atbild triholoģe Inga Zemīte.

Lasītājas jautājums: Nu jau trīs mēnešus man ar saknēm izkrīt mati, un izkritušo matu ir diezgan daudz. Galvas āda ir jutīga. Sakiet, lūdzu, kāds ir tā cēlonis, vai man ir kāda slimība?

Speciālistes komentārs: Lielākā daļa pacientu, kas vēršas pēc padoma pie ārsta trihologa, sūdzas vai nu par matu izkrišanu, vai galvas ādas problēmām. Klasiski – sūdzība ir viena, bet ārsta uzdevums ir izvērtēt – kas to izraisījis. Mats ir kā maza antena, kas reaģē uz visu, kas organismā notiek.

Ja matu augšanas apstākļi kāda iemesla dēļ pasliktinās, piemēram, intoksikācijas dēļ pēc antibiotiku lietošanas, pēc hormonu tablešu lietošanas pārtraukšanas, pēc operācijām, pēc stresa un daudzās citās situācijās, mati sinhroni (daudzi reizē) pāriet atpūtas fāzē, savukārt pēc atpūtas perioda – aptuveni trīs mēnešiem – tiek aizvietoti, ataugot jaunajam matiņam.

Tas, ko redz pacients šajā situācijā, ir intensīva matu izkrišana, jaunie, ataugošie matiņi kļūst redzami vēlāk – pēc kādām divām nedēļām. Šīs situācijas parasti ir bīstamas tikai tad, ja organismā pastāv faktori, kas neļauj matam ataugt kvalitatīvam, piemēram, dzelzs deficīts, vairogdziedzera vainas, hroniskas pārslodzes, hormonāli traucējumi, piemēram, polocistisko olnīcu sindroma gadījumā, vai somatoformi traucējumi. Šo faktoru ietekmē matu apjoms var ievērojami mazināties. Tāpat matu stāvokli nosaka gan iedzimtība, gan pašas galvas ādās infekcijas un saslimšanas, gan specifiskas matu slimības.

Līdz ar to atbildēt uz jautājumu, kas kaiš konkrētajā gadījumā bez pacientes rūpīgas izmeklēšanas, nav iespējams. Mans padoms – pateicoties tam, ka vairumā difūzu matu izkrišanu gadījumos matu apjoms pēc laika atjaunojas, drīkst nogaidīt un pavērot situāciju.

Pie ārsta trihologa jāvēršas sekojošos gadījumos:

  • ja mati izkrīt ilgāk par trīs mēnešiem;
  • ja matu apjoms īsā laika periodā ievērojami samazinās (vairāk par trešdaļu);
  • ja pastāv galvas ādas bojājums;
  • ja ģimenē ir pārmantota tendence zaudēt matus.

Matus vienmēr ir vieglāk (un lētāk) saglabāt, nekā ataudzēt tad, kad tie ir jau izkrituši.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!