Foto: Publicitātes attēls

Latvijas Jūras medicīnas centrs (LJMC) sāk veidot vienu no mūsdienīgākajiem un inovatīvākajiem ļaundabīgo audzēju diagnostikas un terapijas centriem Austrumeiropā. Radioloģijas nodaļas būvniecība izmaksās 1,11 miljonus eiro un tā tiks atklāta 2017. gada pavasarī, atklāj LJMC pārstāvis Toms Briedis.

Latvijā ik gadu ļaundabīgi audzēji tiek atklāti aptuveni 11 000 iedzīvotāju, bet aptuveni 6000 cilvēku ik gadu mirst no onkoloģiskām slimībām. Augstās mirstības dēļ Latvija katru gadu zaudē aptuveni par 3,9 procentiem vairāk darbspējīgu cilvēku, nekā tas ir vidēji Eiropas Savienībā. Tas liecina par vēža diagnostikas un terapijas pakalpojumu aktualitāti. Līdz ar LJMC projekta īstenošanu Latvijas iedzīvotājiem konkrētas grupas onkoloģiskie izmeklējumi būs finansiāli pieejamāki, kā arī nebūs jāmēro ceļš uz citām Eiropas valstīm.

Jānis Birks, LJMC valdes priekšsēdētājs: "Ļaundabīgo audzēju diagnostikas un ārstēšanas jomā Latvijā joprojām ir milzu potenciāls. Vairākās medicīnas jomās, kā arī pakalpojumu kvalitātes ziņā mēs spējam būt līdzvērtīgi Eiropas un pat pasaules līmenī. Mūsu Radioloģijas nodaļa un Radiofarmācijas laboratorija nodrošinās augstākā līmeņa vēža diagnostiku un terapiju gan Latvijas, gan tuvāko valstu iedzīvotājiem."

Foto: Publicitātes attēls

Radioloģijas nodaļā būs pieejamas jaunākās vēža diagnostikas metodes un tehnoloģijas, tādējādi Latvijā būs iespēja veikt arī pavisam mazu izmēru (aptuveni 3 milimetru) ļaundabīgu audzēju (prostatas audzēji, neiroendokrīnie audzēji, metastātiskais kaulu vēzis) un metastāžu diagnostiku, savlaicīgi konstatēt slimības recidīva attīstību, kā arī optimāli un operatīvi plānot ārstniecisko terapiju. LJMC pozitronu emisijas tomogrāfa un datortomogrāfa (PET/CT) izmeklējumi būs daudz precīzāki par līdz šim Latvijā pieejamajiem. Tie ļaus identificēt slimību agrīnā posmā, kas bieži vien ir izšķiroši cīņā ar ļaundabīgiem audzējiem.

Radiofarmācijas laboratorija kā pirmā Baltijas reģionā ražos radioaktīvā gallija mērķfarmakonus, nodrošinot efektīvu noteiktas klases vēža slimību diagnostiku, izmantojot PET/CT vizualizācijas metodi. Radioaktīvā lutēcija analogie mērķfarmakoni ļaus uzsākt līdz šim neoperablu vēžu slimnieku ārstēšanu sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas centru.

Foto: Publicitātes attēls

Ņemot vērā to, ka Latvijā šobrīd trūkst speciālistu, kas apguvuši šīs diagnostikas un terapijas tehnoloģijas un metodes, ir sākta sadarbība ar Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti, nodrošinot studentiem un akadēmiskajam personālam iespēju apgūt modernākās un jaunākās vēža diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijas pasaulē. Viens no sadarbības ilgtermiņa mērķiem ir arī jaunas attiecīgās nozares speciālistu apmācības programmas ieviešana augstskolās.

LJMC Radioloģijas nodaļas projektu izstrādāja arhitektu birojs "Nams", būvniecību nodrošina SIA "Selva Būve".

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rolands Orlovskis, SIA "Selva Būve" valdes priekšsēdētājs: ""Selva Būve" šajā objektā veiks pilna cikla būvniecību. Saskaņotais būvdarbu grafiks paredz saspringtu darbu, lai nākamā gada sākumā objekts tiktu pabeigts atbilstoši noslēgtajam būvniecības līgumam un spēkā esošajiem būvnormatīviem. Šobrīd būvlaukumā tiek nodarbināti 20 augsti kvalificēti darbinieki un to skaitu plānots palielināt. Visa procesa laikā tiks nodrošinātas papildu kvalitātes un darba drošības kontroles."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!