Foto: Shutterstock

No 2016. gada decembra arī Latvijā ir pieejama prostatas vēža diagnostikas metode, kas pasaules praksē pierādīta kā visprecīzākā, informē Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvis Edijs Šauers. Tā pieejama Nukleārās medicīnas centrā SIA "MedVision". Metode ir ļoti nozīmīga, lai ne tikai atklātu vēzi, bet arī lai veiktu sekmīgāku ārstēšanu un vīrietis pēc tam varētu atsākt pilnvērtīgu dzīvi.

Prostatas vēzis ir Latvijā visbiežāk diagnosticētā onkoloģiskā saslimšana vīriešiem. Mūsu valsts šīs slimības ziņā ieņem 14. vietu pasaulē, bet mirstības rādītājos ierindojas pat pirmajā trijniekā kopā ar Lietuvu un Igauniju. Tieši tādēļ tagad arī Latvijā ieviesta ASV, Somijā, Vācijā un citās pasaules attīstītajās valstīs plaši pielietota prostatas vēža diagnostikas metode, kurai ir virkne priekšrocību salīdzinājumā ar citām līdz šim tradicionāli izmantotajām prostatas vēža diagnostikas metodēm – ultrasonogrāfiju, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi un scintigrāfiju.

Metodē izmanto preparātu "68Ga-PSMA", kas ļauj precīzi noteikt vēža skartās vietas prostatā, atšķirt iekaisuma procesus no audzēja, kā arī agrīni atrast vissīkākās metastāzes gan kaulu sistēmā, gan mīkstajos audos. Ar "PET/CT-PSMA" metodes palīdzību var ne tikai precīzi diagnosticēt audzēju, bet arī precīzi plānot turpmāko terapiju, nosakot, vai pacientam nepieciešama starošana vai ķīmijterapijas kurss, vai hormonu terapija.

SIA "MedVision" valdes loceklis Vitālijs Skrīvelis skaidro: "Prostatas vēzis ir viltīgs – aptuveni trešdaļai pacientu, kam veikta prostatas operācija vai starošana, tas atgriežas metastāžu veidā. "68Ga-PSMA" ļauj ar vienu izmeklējumu atrast vēža šūnas gan limfmezglos, gan kaulos un mīkstajos audos, gan arī pašā prostatā. Pateicoties šai metodei, vīrietim ir iespēja īsā laikā iegūt precīzu diagnozi un ātrāk uzsākt atkārtotu ārstēšanos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!