Foto: LETA
Uz Latviju ir atceļojusi jauna ierīce, kas varētu palīdzēt migrēnas ārstēšanā un ļautu samazināt medikamentu lietošanu tiem, kuri cieš no migrēnas lēkmēm. Jaunā ierīce ir beļģu kompānijas "Cefaly Technology" neirostimulācijas ierīce "Cefaly" . Tās efektivitāte ir novērtēta jau daudzās valstīs un tagad pieejama arī Latvijas pacientiem.

Migrēna ir ļoti spēcīgas lēkjmveida galvassāpes, kas atstāj negatīvu iespaidu uz cilvēka dzīves kvalitāti. Sāpes bieži vien ilgst pat vairākas dienas. Migrēnai ir raksturīgi dažādi simptomi, piemēram, pulsējošas sāpes, nelaba dūša, paaugstināts jutīgums pret gaismu, apgrūtināta fizisku darbību veikšana – pat kāpšana pa kāpnēm. 

Galvassāpju biedrības dibinātāja daktere Daina Jēgere min, ka Latvijā katrs ceturtais sūdzas par galvassāpēm. Tās galvenokārt izvēlas ārstēt ar medikamentu palīdzību, tomēr daktere uzsver, ka tie ne vienmēr palīdz un sniedz cerēto rezultātu. Medikamenti var būt pat ar blakusparādībām un ne visi tās var lietot. Migrēnu ārstē arī, izvēloties lietot uztura bagātinātājus, tomēr arī tie nav garants, ka galvassāpes pāries. 

Līdz šim nav atklāts brīnumlīdzeklis, kas ļautu migrēnai izzust no cilvēka dzīves pavisam. Tikai, laikam ejot un zinātnei attīstoties, tiek izgudroti arvien jauni veidi, kā to ierobežot. Daktere Jēgere to skaidro ar to, ka nav pilnībā izpētīti migrēnas lēkmi izraisošie faktori. 

Jaunā beļģu kompānijas "Cefaly Technology" novatoriskā pretsāpju ierīce "Cefaly" ir jaunums Latvijā, lai gan migrēnas ārstēšanai un profilaksei tiek izmantota jau vairākās pasaules valstīs. "Cefaly" ir pirmā ārējā trīszaru neirostimulācijas ierīce. Daktere Daina Jēgere skaidro, ka šī ierīce iedarbojas atslābinoši uz muguras smadzeņu neiromuskulāro vienību un izsauc pieres muskuļu kontrakciju samazināšanos. Tā darbojas, stimulējot trīszaru nervu ar elektroda palīdzību, kas tiek uzlikts uz pieres. Ierīce ir salīdzinoši maza, viegli pārnēsājama, to var lietot mājas apstākļos. Guntis Zariņš, oficiālais "Cefaly" pārstāvis Latvijā, uzsver, ka šī ierīce ir jālieto regulāri – katru dienu 20 minūtes un vismaz trīs mēnešu garumā.

Kā lietot "Cefaly" ierīci?

Ierīcei komplektā nāk salvetes ar ko vispirms notīra pieres daļu. Tad uz pieres uzacu līmenī uzlīmē elektrodu, uz kura virsū liek ierīci. Ierīce uzliekama līdzīgi kā brilles. Tā darbojas 20 minūtes un automātiski izslēdzas, kad laiks pagājis. Ierīce ir paredzēta darbībai kādā no trijām programmām – pirmā ir akūtu sāpju noņemšanai, otrajai ir profilaktiska iedarbība, bet trešā ir ar nomierinošu iedarbību, lai mazinātu ilgstošu stresu.
Ierīces darbība izmēģināta uz 2313 galvassāpju pacientiem un 54,4% pacientu ir bijuši apmierināti ar efektu. 

Sajūtas, lietojot "Cefaly"

Arī Rutks.lv devās izmēģināt jauno ierīci. Sākumā bija jūtama neliela kņudoņa pieres daļā, tad izjūtas palika izteiktākas un nedaudz pat nepatīkamas. Ar laiku izvēlētās programmas intensitāte pieauga. Tiem, kuriem sajūtas kļūst pārāk nepatīkamas, var izvēlēties vieglāku programmu. Ar laiku tirpiņas no pieres daļas pārgāja arī uz pakausi. Savukārt pēc ierīces noņemšanas bija nedaudz savāda sajūta, bet tad iestājas patīkams atslābums un miers. Guntis Zariņš atgādina, ka rezultātu varēs just vien apmēram stundu pēc ierīces lietošanas. Viņš arī min, ka ar katru lietošanas reizi sajūtas vairs nebūs tik nepatīkamas. 

Kur izmēģināt jauno ierīci?

"Cefaly" ierīce šobrīd tiek piedāvāta Veselības centrā Vivendi. Vienas procedūras cena ir 15 eiro. Ierīci var arī iegādāties savā īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!