Foto: Shutterstock

Naktī uz 11. novembri Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķirurģijas centrā kādam 28 gadus vecam vīrietim veica sarežģītu operāciju, piešujot nozāģētu plaukstu, informē Mikroķirurģijas centrs. Speciālisti uzsver, ka atlabšanas procesā pēc šādām traumām ļoti būtisks ir gan darbs ar dažādiem speciālistiem, gan attieksme pret savu veselību.

Sarežģīto plaukstas replantāciju veica Dzintars Ozols. Tā ilga četras stundas. 28 gadus vecais vīrietis plaukstu traumatiski amputējis, strādājot gaterī. Operācijas laikā tika veikta kaulu ostiosintēze (lauzta kaula galu operatīvu savienošana), kā arī šūti nervi, artērijas un vēnas. Pašlaik vīrietis turpina ārstēšanos stacionārā.

Ārsti atklāj, ka rehabilitācijas periods ilgs vismaz gadu. Jušana atjaunosies lēnām. Rehabilitācijas posmā pacientam svarīgākais ir darbs ar ergoterapeitu un sevi. Šādā situācijā svarīgi ir ievērot veselīgu dzīvesveidu, kas parasti ir īpaši liels izaicinājums smēķētājiem. Tā kā smēķēšana ievērojami kavē dzīšanas procesu, precīzāk sakot, asinsriti, izraisot asinsvadu sašaurināšanos, atlabšanas procesa laikā smēķēt nedrīkst.

Šī nav vienīgā šāda veida operācija, kas novembrī veikta Mikroķirurģijas centrā. Mēneša sākumā Ozols un viņa komanda kādam 16 gadus vecam puisim piešuva trešo pirkstu. Jaunietis pirkstu zaudēja, dalot gaļu ar cirvi. Pacients jau ir izrakstīts no stacionāra.

Ārsti aicina būt piesardzīgiem pašiem, kā arī uzraudzīt līdzcilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!