Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniekiem Pāvela Arsenjana vadībā izdevies atklāt veidu, kā toksisko selēnu vēža slimnieku organismā var nogādāt tā, lai tas neļautu veidoties slimības metastāzēm. To jau izdevies pierādīt krūts vēža gadījumā, kas ir viena no izplatītākajām vēža formām sievietēm.

Eksperimentos uz dzīvnieku modeļiem noteikts, ka šie selēnu saturošie zāļvielu kandidāti novērš metastāžu veidošanos, turklāt nav arī ķīmijterapijai raksturīgo blakusparādību.

Pašlaik tiekot pētīts tas, vai jaunās zāļu kandidātvielas (savienojumi, kas vēl nav medicīniski preparāti) var samazināt arī jau esošas metastāzes. "Martā jau zināsim, vai tās var apturēt jau esošo metastāžu izplatīšanos un neļaut attīstīties metastāzēm tālāk," sarunā ar Rutks.lv pastāstīja Arsenjans.

"Selēns ir mikroelements, kas nelielās devās uzlabo organisma imunitāti, liek organismam strādāt pareizi, bet lielākās devās tas ir toksisks un var būt nāvējošs. No otras puses selēna deficīts organismā arī izraisa dažādu patoloģiju rašanos. Selēnu kā uztura bagātinātāju nelielās devās izmanto gan imunitātes stiprināšanai, gan kardioloģiskām saslimšanām, gan diabēta un daudzu citu slimību prevencijai," stāsta Arsenjans. "Mūsu uzdevums, vienkāršoti sakot, bija paslēpt selēna kā indes īpašības, un provocēt tā labās īpašības, kā arī nogādāt tās tieši tur, kur nepieciešams."

Pašreizējie rezultāti pēc vairāku gadu pētījumiem ar pelēm ir veiksmīgi un daudzsološi. Par jaunajiem savienojumiem interesējušies arī lielie zāļu ražotāji. Tā kā zāļu izmēģinājumi un testēšana ir ļoti dārgs un ilgstošs process, nākamajiem posmiem noteikti būs nepieciešama sadarbība ar kādu zāļu ražošanas kompāniju, lai jauno zāļvielu kandidātu, kurā ietilpst selēns, varētu izmēģināt uz cilvēkiem. Pārbaudēm nepieciešami vismaz septiņi gadi.

Nesen rakstījām par Latvijā radītām pretvēža zālēm "Rigvir", kas jau veiksmīgi tiek izmantotas un iekļautas onkoloģisko slimību ārstēšanas terapijā. Vairāk par to lasiet rakstā šeit.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts ir valsts zinātniskais institūts, kas veic pētījumus farmakoloģijā, organiskajā ķīmijā, molekulārajā bioloģijā un bioorganiskajā ķīmijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!