Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Shutterstock

Dilles ir viens no visvairāk audzētajiem augiem mūsu platuma grādos un tas pateicoties diļļu medicīniskajām, kā arī to garšas un smaržas īpašībām. Tomēr ne visiem dilles būtu ieteicams lietot lielos daudzumos, jo citiem tās var radīt lielāku postu nekā labumu. Raksts tapis, konsultējoties ar uztura speciālisti Līgu Balodi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Dilles veselībai

Uztura speciāliste apstiprina, ka dilles ir ļoti veselīgas, jo bagātas ar uzturvielām. Dillēs ir sastopams C vitamīns, olbaltumvielas, taukskābes. Šo uzturvielu kopums palīdz uzlabot redzi, tikt galā ar bezmiegu, stiprināt nervu sistēmu, kā arī aizsargā organismu pret infekcijām. Uztura speciāliste dilles iesaka lietot arī pret vēdera uzpūšanos, kā arī, lai uzlabotu apetīti, jo dilles veicina gremošanas sulu izdalīšanos. 

Dilles ir arī tautā atzītas kā dabisks līdzeklis, lai normalizētu asinsspiedienu, ja tas ir pārāk augsts. Tomēr, ņemot vērā šo faktu, no pārāk lielas to lietošanas uzturā vajadzētu atteikties cilvēkiem, kuriem ir raksturīgs zems asinsspiediens. Lielās devās dilles neiesaka lietot arī grūtniecēm, savukārt pēc dzemdībām diļļu sēklu tēju iesaka dzert piena sekrēcijas stimulēšanai. Tēja ir ieteicama arī, ja ir elpošanas ceļu iekaisums vai cieš no bezmiega. 

Dilles kulinārijā

Uztura speciāliste diļļu izteikto aromātu skaidro ar to sastāvā esošo bagātīgo ēterisko eļļu klāstu. Diļļu izteiktās smaržas un garšas dēļ, tās ir vienas no populārākajiem garšaugiem, kurus izmanto kulinārijā. Tās pievieno salātiem, sacepumiem, izmanto marinēšanā. Dilles tiek audzētas no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim un tie, kuri nespēj atteikties no šī garšauga, audzē arī ziemā, mājas apstākļos. Lai lietotu dilles arī aukstākajos gadalaikos, tās var arī ievākt vasaras mēnešos un ievietot ledusskapī, jo arī sasaldētas, tās saglabā aktīvo vielu kompleksu, kā arī izteikto garšu un smaržu.

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Santa Maria

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Marinēts ķimeņu siers
Foto: Irita Antoņeviča

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Mazsālītu gurķu ātrā recepte
Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Andalūziešu salāti

Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Shutterstock

Andalūziešu salāti - svaigai un gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Shutterstock

Ļoti gards veids kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Shutterstock

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Puravu zupa ar vistas stilbiņiem

Latviskā brīnumzālīte – dilles. Kāpēc tās ir veselīgas un kad var arī kaitēt?
Foto: Shutterstock

Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu.

Lasīt vairāk

Tags

Tēja Asinsspiediens C vitamīns
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form